menu

The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable - Nassim Nicholas Taleb (2007)

Alternatieve titel: De Zwarte Zwaan: De Impact van het Hoogst Onwaarschijnlijke

mijn stem
3,42 (12)
12 stemmen

Engels
Waargebeurd / Sociaal

400 pagina's
Eerste druk: Random House, New York (Verenigde Staten)

De Zwarte Zwaan staat voor onvoorspelbare gebeurtenissen die een enorme impact hebben en achteraf aannemelijk en voorspelbaar worden gemaakt. Taleb betoogt dat Zwarte Zwanen in toenemende mate de geschiedenis bepalen door de toenemende complexiteit van de samenleving. Desondanks wordt de factor toeval veelal ontkend en worden voorspellingen gedaan aan de hand van bestaande patronen.

zoeken in:
avatar van misterfool
3,5
Taleb is een intellectueel die iets te enthousiast tegen heilige huisjes schopt en daarbij ook nog eens rotsvast overtuigd lijkt te zijn van zijn eigen gelijk. Zo wordt onder meer menig econoom als pseudo- wetenschappelijke waarzegger gelabeld. Dit is geen werkstukje voor mensen met lange tenen, i.i.g. De vele cynische en sarcastische opmerkingen maken het boek echter erg leesbaar. Het helpt dat het centrale punt van Taleb's betoog steekhoudend overkomt.

Taleb beschrijft hoe menig (economisch ) model uitgaat van een Gausiaanse normaalkromme (mediocristan). Hierbij neigt data naar een gemiddelde, zijn uitschieters uitzonderlijk en als ze al voorkomen verschuiven ze het gemiddelde nauwelijks. Dit soort modellen beschrijven de werkelijkheid accuraat als er sprake is van een fysieke grens die schaalbaarheid voorkomt. Denk bijvoorbeeld aan de gemiddelde lengte van de mens.

Taleb betoogt echter dat zulke wiskundige modellen de huidige (economische) werkelijkheid nauwelijks omschrijven. Uitschieters komen immers vaker voor en kunnen significant het gemiddelde verschuiven. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de verkoopcijfers van boeken. Een uitschieter (Stephen King bijvoorbeeld) is verantwoordelijk voor een disproportioneel deel van de hoeveelheid boeken die wordt verkocht. Deze schommelige werkelijkheid noemt Taleb extremistan. Extremistan is gevoelig voor wat Taleb Black Swan-events noemt: gebeurtenissen die buiten voorspellingen vallen, een grote impact hebben en waar pas nadien gewezen wordt op een oorzakelijk verband. Niet-volatiele voorspellingsmodellen zijn door deze gevoeligheid toch onvoorspelbaar en risicovol.

The Black Swan is een boek dat ik nog niet direct goed kan plaatsen, maar dat wel tot nadenken aanzet. In ieder geval kijk ik hierna wel wat kritischer naar rooskleurige schattingen en (epistomologisch) arrogante voorspellingen. Hoe goed kunnen wij mensen eigenlijk risico's inschatten?

2,0
Enorm overhyped boek. De kernboodschap is zeker de moeite waard: pas op met doen van voorspellingen op basis van historische data. Echter hier draaft Taleb ruim 300 pagina's over door ondersteunt met matige voorbeelden geschreven in een onprettige stijl. De boodschap had ook in 10 pagina's gekund en als je dan toch meer pagina's neemt, kom dan zoals gezegd met goed beschreven voorbeelden. Echter dat doet Taleb niet.

Door het hele boek af te geven op de normale verdeling geeft Taleb blijk van bezit van beperkte statistische kennis. Er zijn al lang alternatieven voor de normale verdeling met dikkere staarten die beter anticiperen op extreme gebeurtenissen. Nu is het goed mogelijk dat gebruikers van verdelingen als 1e reflex naar de normale verdeling grijpen. Maar had dan geschikte voorbeelden van die situaties beschreven.

Verder maak je jezelf als schrijver compleet ongeloofwaardig door 1 van de grootste wiskundigen aller tijden (C.F. Gauss) weg te zetten als beperkt denker.

Het boek wordt verder opgevuld met elementaire logica en basis kritisch denken. Als de bewering dat alle mannen in Amsterdam langer zijn dan 190 cm onwaar is, kan je niet direct concluderen dat alle mannen in Amsterdam kleiner dan 190 cm zijn. Iemand die nog nooit een moord heeft gepleegd kan best later in zijn leven wel een moord plegen, en andersom hoeft een moordenaar nooit meer een moord te plegen natuurlijk. Dat soort elementaire dingetjes. Leuk en dit verdient zeker aandacht maar hiervoor zouden andere boeken meer geschikt moeten zijn.

Al met al is dit boek geen aanrader.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:34 uur

geplaatst: vandaag om 21:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.