menu

De Usynlige - Roy Jacobsen (2013)

Alternatieve titels: De Onzichtbaren | Ingrid Barrøy #1

mijn stem
3,95 (11)
11 stemmen

Noors (Bokmål)
Streek/Familie / Historisch

244 pagina's
Eerste druk: Cappelen Damm, Oslo (Noorwegen)

Het verhaal speelt zich af bij het kustproletariaat tussen 1913 en 1928. Ingrid woont op een eiland aan de Helgelandkust. Ze groeit op in armoede, maar met de rijkdom en het avontuur dat de zee met zich meebrengt: stormen, vissen en vogels, de horizon. Ze leert dingen die anderen niet meer kennen, afgezonderd van het vasteland.

zoeken in:
4,0
Wat een boek! Hier hebben we boerenpsalmen, daar het harde eilandenbestaan. Met alle natuurpracht die er bij hoort. Drie generaties er op vooruit proberen te geraken, met vallen en opstaan. Prachtig geschreven, maar erg moeilijk te lezen wegen dialect en woordenschat.

avatar van eRCee
Kustproletariaat (zie plot), is dat een bekend begrip? Heb er echt nog nooit van gehoord.

4,0
In Noorwegen blijkbaar wel. Van de uitgeverij: "I DE USYNLIGE skriver han om kystproletariatet, fra et miljø han selv har kjent hele livet. "

De streek ken ik en het land nog veel beter, ik kom er al decennia en spreek de taal. Ik had het boek graag in het Noors gelezen, maar de bestelling van de vertaling ging sneller.
Ik ben verkocht, ik vind het een Noorse parel, dit boek: de sfeer, de verhaallijnen, het is prachtig!
De vertaling in soepel Nederlands van Paula Stevens weer heel mooi, op één woord na: færing, dat heeft ze onvertaald gelaten en is gewoon een houten sloep, platte boot. Jammer dat ik het haar niet kan vragen, ze zal er wel een reden voor hebben, maar Noren noemen dit gewoon:"færingbåt" of "færing".
Dat ding waarmee heer dominee moet worden gehaald en gebracht, want feodale kenmerken heeft dit boek beslist, er moet voor die man gebogen worden als groet en bij hem godsdienstlessen gevolgd enz. Wij prijzen de heer, dat de invloed van de Luth. Kerk al jaren tanende is.
Feodaal is het in vele opzichten, de vastelandbewoners kijken neer op de vissende eilanders en van
zelfbeschikkingsrecht, zeker van vrouwen en meisjes had nog niemand gehoord. Het is al een godswonder dat kleine Ingrid als eerste naar school mag en Jacobsen zet haar dan ook neer als een parmantig, slim meisje. Niet zoals een Laxnéss die over gelijke tijden schrijft, maar vrouwen plaatst in de miniemste bijrollen, zonder enig zelfbeschikkingsrecht (waar vrouwen op Ijsland die juist vanuit de oudheid altijd hadden, net als eigen bezit!). Jacobsen zet ze juist neer in een intelligente, natuurlijke
vorm, zoals het hoort.
Ik ken Noorwegen al van voor de enorme economie-toename vanwege olie- en gasvondsten in de vorige eeuw en iets ervan heb ik toen wel meegekregen van deze oude sfeer als ik met boeren, vissers, onderweg praatte. Het boek is sprankelend, mooi, het leven met de elementen wordt prachtig beschreven. Dit boek ontdekte ik pas kortgeleden, maar ik heb het gelukkig gevonden!

avatar van Jason82
4,5
Een verrassend mooie leeservaring weer, bij de bibliotheek opgepikt na het lezen van een positieve recensie over dit boek. Het verhaal gaat over het leven van een Noorse familie op een klein eiland vlakbij de Noorse kust. Zoals het beschreven wordt voelt het lang aan als een erg geïsoleerd en klein leven, grotendeels bepaald door wat de elementen voor hun in petto hebben. Een hard bestaan, je voelt soms de wanhoop en onmacht bij de bewoners. Hier en daar zijn er mooie sprankjes van geluk en voorspoed, dan weer breken zware tijden aan. Je leeft als lezer met de dappere familie mee.

Dit is zo'n boek dat je bijblijft en welke bij ons eindejaarsritueel op Boekmeter in mijn top 10 van 2021 zal eindigen.

avatar van Wickerman
4,5
Verstilde roman over een bewoonde rots in de zee. Prachtig verteld, zonder opsmuk.

avatar van Lalage
3,5
Roy Jacobsen beschrijft wat er gebeurt op het eiland in een droge stijl, die goed past bij de zwijgzame familie. Paula Stevens heeft het goed vertaald uit het Noors. De sfeer tussen de regels door is beklemmend en tegelijkertijd is goed te voelen dat dit Ingrids thuis is. Als ze het eiland erft, stemt dat haar hoopvol, ook al moeten ze nog steeds hard werken voor genoeg eten en warmte.

Dit boek is het eerste in een reeks van vier, waarvan het tweede deel 'Witte zee' inmiddels ook is vertaald.

De onzichtbaren – Roy Jacobsen | Lalagè leest - lalageleest.nl

Gast
geplaatst: vandaag om 22:34 uur

geplaatst: vandaag om 22:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.