menu

Oud-Loosdrecht - Sipko Melissen (2014)

mijn stem
3,25 (2)
2 stemmen

Nederlands
Psychologisch

Eerste druk: Van Oorschot, Amsterdam (Nederland)

Terwijl hij aan het Rokin in Amsterdam staat te wachten op de tram, moet de schrijver Wijnand Brandt de impuls onderdrukken om een steen door een van de ruiten van kunstenaarssociëteit Arti et Amicitiae te gooien. Er wordt een nieuwjaarsreceptie van zijn uitgeverij gehouden, waarvoor hij niet is uitgenodigd. Onlangs is zijn laatste roman nog afgewezen. Hij concludeert dat hij definitief is afgeserveerd. Hij was van plan naar huis te gaan maar besluit nu om de stad in te trekken. Wijnand gaat van café naar café, trekt op met drie verdwaalde Italianen die doen denken aan de drie vreemdelingen uit 'Het dwaallicht' van Elsschot, raakt in gesprek met een gepensioneerde rector van een gymnasium en gaat om twaalf uur met een van de Italianen naar een middernachtelijk 'spaghettifeest' bij zijn vriend Abe thuis. Abe en Wijnand hadden in hun jeugd een intense, platonische vriendschap. Er wordt gegeten, gedronken en gedanst en onder invloed van veel drank komt het tot een lang uitgestelde confrontatie tussen de boezemvrienden.

zoeken in:
avatar van liv2
4,0
De niet zo goed verkopende schrijver Wijnand Brandt loopt op een donkere vooravond in december voorbij zijn uitgeverij. Vanachter de verlichte ramen ziet hij dat daar een hoogst gezellig feestje aan de gang is. Een feestje waar hij niet op uitgenodigd is, waarop hij niet meer welkom is. Hij hoort niet meer bij het selecte clubje, hij heeft de bons gekregen. De reden: het onderwerp van zijn boek (met de titel Oud-Loosdrecht) 'verkoopt' niet meer, past niet meer in deze tijd. Het moet anders, flitsender, beter. Maw hij moet ermee stoppen en opnieuw beginnen.
Vanaf dit moment volgen we Wijnand, zwervend door de stad, eerst alleen , later in gezelschap, wachtend op een middernachtelijk spaghettifeestje. (Ik ken Amsterdam enkel als toerist, maar de sfeerbeelden vond ik heel erg geslaagd, heel fijn om te lezen).
We volgen ook zijn mijmeringen en die brengen de lezer naar zijn jeugd, waar de (platonische) vriendschap met zijn vriend Abe het allerhoogste goed was. De gemiste erotiek in deze mooie jongensvriendschap weegt nog steeds op hem.

Binnen dit kader slaagt Sipko Melissen erin via deze mijmeringen heel veel aan bod te laten komen. Poëzie (bv de gedichten van Kavafis gebruikt hij om de gemankeerde erotiek in de verf te zetten, Diogenes (de filosoof die in een ton leefde) gebruikt hij om na te denken over de vraag wat een mens echt nodig heeft, Anna Karenina , het laatste avondmaal, Seneca en de Stoïcijnen, Medea.... allemaal passeren ze de revue. Heel boeiend, heel mooi gedaan.

Ook filosofische vragen zoals 'wat is liefde ', 'hoe werkt vriendschap' en andere onderwerpen zoals de vraag 'voor wie schrijft een schrijver, ben je een schrijver als je voor één persoon schrijft? komen uitgebreid aan bod.

Net zoals het boek van Wijnand Brandt niet flitsend was, zo is ook het boek van Sipko Melissen (beide boeken hebben dezelfde naam) traag van opbouw. De schrijver neemt zijn tijd om samen met de lezer eens na te denken over dingen. Heel rustig en kalm, niet hoogdravend of elitair. Een boek dat ik zeer graag gelezen heb. En net zoals het boek van de hoofdpersoon zal ook dit boek geen potten breken in de best-sellerlijsten. Maar is dit nodig? Nee, ik ben blij dat schrijvers nog eens rustig de tijd willen en kunnen nemen om stil te staan. Ik ben blij dat er ook nog boeken uitgegeven worden die het voor de verandering eens niet van het verhaal moeten hebben.

Voor iedereen die hier ook zo over denkt is dit werkelijk een mooie aanrader!

Gast
geplaatst: vandaag om 01:19 uur

geplaatst: vandaag om 01:19 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.