menu

El Viento Que Arrasa - Selva Almada (2012)

Alternatieve titel: Het Onweer

mijn stem
2,92 (6)
6 stemmen

Spaans
Psychologisch

160 pagina's
Eerste druk: Mardulce, Buenos Aires (Argentinië)

Een dominee en zijn dochter reizen door de afgelegen Argentijnse streek El Chaco. Als hun auto het ver van de bewoonde wereld en midden in een aanstormend onweer begeeft, worden ze gedwongen om bij een monteur en diens jonge assistent te schuilen. Met z’n vieren wachten ze tot de wind is uitgeraasd en de auto gerepareerd. De gedwongen nabijheid zet echter de onderlinge relaties op scherp. Het legt de spanning tussen de vader en zijn tienerdochter bloot – waarom heeft haar moeder hem ooit verlaten? – maar ook de monteur blijkt een geheim met zich mee te dragen.

zoeken in:
avatar van liv2
liv2 (crew)
Lijkt me wel wat! Gaat op het lijstje!

3,0
Kwartaalboek herfst 2019! En met dit boek heb ik een persoonlijk record gevestigd. Ik heb het gelezen in de tijd tussen het uitbrengen van mijn stem voor dit boek in het kwartaalboektopic, en het officieel tot kwartaalboek uitroepen door onze gewaardeerde chef kwartaalboek.

Ik ga er verder nog niets over zeggen, want ik wil geen domper zetten op het leesplezier van medekwartaalboeklezers. Is ook nergens voor nodig, want dit boek is het lezen best waard. Waarom ik toch niet met sterren ga smijten leg ik later misschien nog eens uit

avatar van eRCee
Had je maar op Kashua moeten stemmen.

3,0
eRCee schreef:
Had je maar op Kashua moeten stemmen.

Hmm, misschien volgend kwartaal (hoewel me is opgevallen dat afgestemde kwartaalboeken nooit een tweede kans krijgen)? Maar ik heb hoe dan ook geen spijt van deze keuze. Is een beetje als een Argentijnse arthousefilm die nooit weet te verrassen maar toch vermaakt. Kan me niet voorstellen dat deze lager gaat scoren dan 3 of hoger dan 4. Maar we zullen zien...

avatar van Donkerwoud
3,5
Haha, misschien eens een selectie maken van 'afgewezen' kwartaalboeken.

3,0
Donkerwoud schreef:
Haha, misschien eens een selectie maken van 'afgewezen' kwartaalboeken.
Misschien leuk voor het laatste kwartaalboek van dit jaar: alle eerdere afgewezen boeken van dit jaar in de herkansing. Al vraag ik me wel af of er een van die boeken een meerderheid gaat halen (gezien het gering aantal stemmers).

avatar van Pecore
3,0
Prettig leesbaar niemendalletje. Qua setting vond ik het best aardig; vier verschillende zielen die met elkaar opgescheept zitten in een uitgestorven en zengend heet plekje in Argentinië. Maar de uitwerking is vrij pover. De schrijfstijl is mij te braaf, het is nergens prikkelend of sappig of verrassend. De preken van de dominee, die gezegend zou zijn met groot redenaarstalent, spannen in dit opzicht de kroon.

De symboliek is leuk gevonden, met die omgekeerd evenredige levens en de hond die de storm ruikt aankomen. Maar het is tekenend voor dit boekje dat die nietsontziende storm slechts een kortstondige zomerbui blijkt, zowel in letterlijke als overdrachtelijke zin.

Krappe voldoende.

avatar van Shaky
2,0
Voor een groot deel eens met Pecore. Het wordt inderdaad nergens prikkelend, sappig of verrassend.

Waar ik me vooral aan stoorde was het repetitieve karakter van het boek. Hoewel het slechts een kleine 150 bladzijdes heeft, sloeg de verveling snel toe toen ik voor de zoveelste keer een preek van de priester, een omschrijving van het werk van de automonteur of een hoop oppervlakkig geneuzel over geloof moest lezen. Het trekt zicht allemaal ontzettend lang zonder dat duidelijk wordt wat er nu eigenlijk verteld wordt. De backstories worden er met de haren bijgesleept om de illusie van diepgang te creëren, maar het is allemaal zo standaard, voorspelbaar en matig uitgewerkt dat ik totaal geen binding met de personages kon krijgen. Daarbovenop wordt de symboliek onze strot ingeduwd en dat wekt irritatie op 'The reverend walked through the rain, with twelve dogs beside him.' Gedver! *dry heaves* .

De schrijfstijl, het tijdsbestek van het verhaal in combinatie met de verschillende personages en de omgevingsomschrijving vond ik nog wel okay, maar veel verder dan 'okay' kom ik helaas niet.

Jammer, er zit echt genoeg in de schrijfster om bij een volgend boek mee verder te kunnen, maar dit was veel te voorspelbaar en prekerig en hebben we al tig keer in andere boeken kunnen lezen. 2*.

avatar van Donkerwoud
3,5
Ik vond het een fijn boek (recensie volgt) maar kan me wel vinden in het commentaar.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:00 uur

geplaatst: vandaag om 19:00 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.