menu

This Changes Everything: Capitalism vs. the Climat - Naomi Klein (2014)

Alternatieve titel: No Time: Verander Nu, voor het Klimaat Alles Verandert

mijn stem
3,43 (7)
7 stemmen

Engels
Ideeƫnliteratuur

576 pagina's
Eerste druk: Simon & Schuster, New York (Verenigde Staten)

Klimaatverandering is al tijden een veelbesproken onderwerp. Aan de ene kant staan milieuactivisten die de wereld proberen te waarschuwen voor de gevolgen van temperatuurstijging, terwijl aan de andere kant geluiden klinken die deze uitspraken ontkennen. Deze ontkenning stamt volgens schrijver en sociaal activiste Naomi Klein uit onwil om de situatie te veranderen. In een wereld die draait om het kapitalisme moeten eerst de achterliggende sociale, economische en politieke ideologieën veranderen voordat we de natuur kunnen verbeteren. We zijn nu echter aangekomen in wat Klein 'Decade Zero' noemt: een tijd waarin we moeten besluiten of we het roer rigoureus omgooien en we onze behandeling van de natuur aanpassen, of dat we zo verdergaan en moeten leren leven met de bijbehorende temperatuurstijging, en alle natuurrampen die deze teweegbrengt.

zoeken in:
avatar van eRCee
Animosh schreef:
Zou je dat willen uitleggen?

Als je nu het linkje volgt dat ik plaatste...

Uit de plotomschrijving van het boek Cradle to cradle:
Vanuit het principe 'Waste equals food' proberen de auteurs een nieuwe productiemethode te ontwerpen, waarin het concept afval wordt geëlimineerd: na gebruik produceert het product, eens weggegooid, voedsel voor zijn omgeving, of via complete recyclage grondstoffen voor een nieuw industrieel proces.

(De term 'recycling' wordt door Baumgart en McDonough vervangen door 'upcycling'.)

avatar van Animosh
Dat linkje heb ik gevolgd (en ik heb dus ook de Engelse Wikipedia-pagina doorgebladerd), maar dat had slechts betrekking op een bouwproject. Er wordt niet uitgelegd hoe het toegepast kan worden op alle consumptie, hoe het op grote schaal kan worden toegepast op alle denkbare producten en processen.

Maar zoals ik al zei: het ziet er veelbelovend uit. Volgens het tijdpad van Klein gaan zulke ontwikkelingen - zonder externe steun - echter veel te langzaam. Niemand ontkent dat er mooie initiatieven zijn, of dat groene technologie zich snel ontwikkelt: de vraag is alleen of de initiatieven wijdverspreid genoeg zijn en de technologie zich snel genoeg ontwikkelt. En dat is volgens Klein niet het geval: "Because of our endless procrastination, we also have to pull off this massive transformation without delay." Volgens haar moeten we nu handelen, niet in kleine stapjes maar met zeer grote passen. Kleine stapjes zijn beter dan stilstand, maar volgens haar - ik ben slechts de boodschapper - is het desalniettemin veel te weinig.

avatar van eRCee
Dit linkje bedoel ik.

avatar van Animosh
Oh, er is ook een tegenlicht-aflevering over lees ik daar! Die zal ik binnenkort wel eens gaan bekijken.

(Ik dacht trouwens dat je deze link bedoelde.)

avatar van eRCee
Misschien kan dit jullie nog interesseren, Animosh en mjk87:

The entrepreneurial state

Interessant verhaal van de Italiaanse econome Mazzucato (die voor een Italiaanse verbazend goed Engels spreekt) over hoe de overheid en de publieke sector de samenleving in een bepaalde richting (kunnen) sturen en dat, met name in de VS, ook al doen en altijd hebben gedaan.

avatar van mjk87
2,0
Dank voor de link eRCee. Ik zal met de Paasdagen er eens naar kijken.

avatar van Animosh
Dank voor de tip inderdaad. Mazzucato is een boeiende econome.

avatar van arnoldusk
3,0
Een boek with a good cause.
Helaas verliest Klein zich meerdere malen in het herhalen van enkele onheilspellende mantra's. Zeker wanneer je deze mantra's al lang onderschreven hebt nodigt het niet uit om dit bijna 600-pagina's tellende boek uit te lezen.
Afijn, enkele stukken dan ook overgeslagen en doorgespoeld naar haar laatste "activerende" hoofdstuk: 'starting anyway'. Ze probeert hier enkele ontwikkelingen in perspectief te zetten, maar faalt hier enigszins in. Wederom blijft ze hangen in anekdotes over kleine inheemse stammen die het voor elkaar hebben gekregen om een kleine rechtszaak te winnen.

Kern van het boek blijft desalniettemin overeind staan. Een groene revolutie start bij het individu dat inziet dat het méér is dan individu. Dat het een katalysator-functie kan hebben, waarbij gedreven groepen ontstaan.

Niet de moeite waard voor de, al belezen, environmentalist, maar wellicht kan het boek als eye-opener dienen in een, door het geglobaliseerde kapitalisme regeerde, wereld.

avatar van IBN BATTOETA
Climat?

avatar van eRCee
Nou, de beleidsmakers zijn inmiddels ook mee (Parijs), dus het lijkt erop dat in elk geval de basisvoorwaarden zijn geschapen om te voorkomen dat we met z'n allen dit boek moeten gaan herlezen.

Felicitaties aan allen.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:36 uur

geplaatst: vandaag om 20:36 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.