menu

Las Reputaciones - Juan Gabriel Vásquez (2013)

Alternatieve titel: De Reputaties

mijn stem
3,50 (7)
7 stemmen

Spaans
Psychologisch

141 pagina's
Eerste druk: Alfaguara, Madrid (Spanje)

Javier Mallarino is een levende legende. Hij is de meest invloedrijke spotprenttekenaar van het land, 'een man die ervoor kon zorgen dat wetten werden herroepen, rechters hun vonnis herzagen, burgemeesters moesten aftreden en ministeries ernstig aan het wankelen werden gebracht, en dit alles slechts met behulp van papier en Oost-Indische inkt. Politici vrezen hem, de regering brengt hem een eerbetoon. Na een glanzende carrière van veertig jaar kan hij op zijn vijfenzestigste zeggen dat het land aan zijn voeten ligt. Dit alles verandert echter wanneer hij onverwacht bezoek krijgt. Hij wordt gedwongen terug te denken aan een lang vervlogen nacht en wat er daarna gebeurde. Had hij schuld aan het drama dat zich ontvouwde? Reikte zijn invloed echt zo ver? Mallarino zal zijn hele leven in een nieuw daglicht moeten plaatsen en zijn positie in deze wereld in twijfel moeten trekken.

zoeken in:


Onbegrijpelijk dat zo'n recensie slechts 1 sterretje oplevert. Je zou denken dat dergelijke scores bestemd zijn voor de echte broddelwerkjes. De kritiek luidt nu dat het het boek een paar onvolkomenheden heeft. Niets over de goede elementen (die zijn er vast wel) en niets over de stijl (die volgens mij prima is). De recensie zelf is uiteraard te rechtvaardigen (al moet ik de roman nog lezen) maar dat ene sterretje is bespottelijk. Bij voorbaat!

avatar van eRCee
3,5
Inderdaad. En daarbij is het helemaal geen schande om 'raakpunten te vertonen' met het werk van Javier Marías.

avatar van Bassievrucht
4,0
Terwijl ik de negatieve recensie van de Volkskrant las raakte ik ontzettend geïrriteerd, enerzijds waarschijnlijk omdat ik De Reputaties een geweldig boek vind, anderzijds omdat het een sterk vermoeden wekte dat de recensent de roman niet aandachtig heeft gelezen.

Het was een schitterende leeservaring. Soms weet je direct dat je álles van een schrijver wil lezen en dat overkwam me de afgelopen week dankzij deze Juan Gabriel Vásquez. Smaakvol taalgebruik, mooie zinnen, interessante karakters, fraaie setting, geweldig verhaal en als kers op de slagroom een fors aantal mooie gedachten. Zoals te zien gaf ik vier sterren, maar ik sloeg het boek pas tien minuten geleden dicht. Iets zegt me dat ik nog lang aan het verhaal zal terugdenken. Romans als deze zijn de reden waarom ik ze graag koop en in de kast zet; zodat ik ze later kan herlezen.

Om mijn liefde voor deze roman te bewijzen ga ik dit boek tegen de negatieve recensie verdedigen, hoewel natuurlijk vooral onder het motto: 'Somebody on the internet is wrong!'

"Samanta mocht toen een nachtje komen logeren."
Dat mocht ze niet.

"Die avond gingen de twee meisjes, krap 7 jaar oud, op zoek naar onbewaakte glazen drank."
Slechts de meest aannemelijke verklaring; er speelt meer.

"Mallarino had intussen op zijn feestje onverwacht bezoek gekregen van een vooraanstaand politicus, die hem bijna smeekte hem niet meer zo negatief af te beelden in de krant."
Bijna smeekte? Het is zo'n erg smeken dat het plaatsvervangende schaamte oplevert.

"Hij tekende een prent waarop de politicus als kindermisbruiker stond afgebeeld."
Niet direct eigenlijk.

Maar genoeg mierenneukerij, nu een zin uit de recensie die verraadt dat de recensent níets van het verhaal snapt.
"Ongeloofwaardig is bijvoorbeeld dat Mallarino door deze confrontatie met het verleden ineens het licht ziet en besluit zijn leven een totaal andere koers te geven. Dat is een wel erg kordate wending in een verhaal waarin de twijfel centraal leek te staan."
Het boek telt drie delen. En naar bovenstaand citaat te oordelen heeft de recensent het tweede deel overgeslagen of in ieder geval niet begrepen. Met name het einde daarvan, waarnaar minutieus wordt toegewerkt, legt de basis voor het laatste, dus van een kordate wending is geen sprake. En over de twijfel in het verhaal twijfel ik; het lijkt wel alsof de recensent en ik een totaal andere roman gelezen.

Kortom: ik geef de recensie 1 ster, en wel omdat de recensent Marías kent en ik niet. En omdat deze Vásquez raakpunten met hem zou vertonen, ziet het ernaar uit dat ik snel maar eens van deze Marías moet lezen.

Omdat ik bij een mooi boek als deze positief wil eindigen, deel ik ten slotte een prachtige gedachte uit De Reputaties:
"....is het verleden datgene wat vóór ons ligt omdat we het kunnen zien en herkennen, en de toekomst juist wat achter ons ligt; dat wat we niet kunnen zien of herkennen."

avatar van eRCee
3,5
Bespottelijk om in een officiële krantenrecensie (die ik helaas niet kan lezen) 1* te geven aan deze voortreffelijke roman. Ik heb vijf boeken gelezen van Javier Marías en nu twee van Vasquez en zie geen uitgesproken verwantschap, op een enkele zin na, die uitstijgt boven datgene waarin romans uit één taalgebied verwant met elkaar kunnen zijn.

De reputaties is een compacte roman die door z'n focus dwingend leest en, mits je een goed moment kiest, prima in één sessie kan worden uitgelezen. Dit komt ook niet in de laatste plaats door de soepele en gevarieerde stijl van de Colombiaan. Op vlekkeloze wijze worden de personages geïntroduceerd en uitgewerkt en wordt de spanningsboog gecreëerd en volgehouden. De eigenheid van het boek zit in het beroep van de hoofdpersoon, namelijk dat van invloedrijk spotprenttekenaar in Bogota. Vasquez maakt goed gebruik van de inhoudelijke en vormtechnische mogelijkheden die dit geeft.

Specifiek Latijns-Amerikaanse kenmerken heeft De reputaties volgens mij niet, in elk geval minder dan Het geluid van vallende dingen. Als je de twee boeken naast elkaar zet dan is de eerste wellicht wat intenser maar laatstgenoemde weer iets complexer. Hopelijk slaagt Vasquez er nog eens in beide eigenschappen in één boek samen te brengen, dat kan een meesterwerk opleveren.

avatar van eRCee
3,5
eRCee schreef:
Ik heb vijf boeken gelezen van Javier Marías en nu twee van Vasquez en zie geen uitgesproken verwantschap, op een enkele zin na, die uitstijgt boven datgene waarin romans uit één taalgebied verwant met elkaar kunnen zijn.

Inmiddels met De informanten een boek gevonden van Vasquez dat inderdaad vrij veel raakvlakken heeft met het werk van Marías. Nog steeds niks mis mee overigens!

avatar van Pythia
4,0
'De Reputaties' gaat uiteraard over reputaties en over het maken en breken ervan.
Het blijkt onbelangrijk of het verhaal achter de reputatie wel waar is, het gaat er meer om of men het wil geloven en of men vertrouwen heeft in de verteller - de reputatie van de verteller dus.
Strakke lijn naar een degelijk onderbouwde conclusie.
Grappig dat 'Het geheime leven van Henri Pick' dat ik hiervoor las daar eigenlijk ook over gaat

Gast
geplaatst: vandaag om 12:38 uur

geplaatst: vandaag om 12:38 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.