menu

En la Orilla - Rafael Chirbes (2013)

Alternatieve titel: Aan de Oever

mijn stem
3,50 (2)
2 stemmen

Spaans
Sociaal

432 pagina's
Eerste druk: Anagrama, Barcelona (Spanje)

Esteban had zich als jonge man een ander leven voorgesteld, maar is uiteindelijk toch in de meubelmakerij van zijn vader blijven hangen. Een klein familiebedrijf, zoals er vele zijn. Te laat investeert Esteban het verdiende geld in een bouwonderneming om zo een beetje te profiteren van de immense onroerendgoedhausse die al jaren aan de gang is. Maar de onderneming gaat failliet en daarmee ook de meubelmakerij.Het personeel komt op straat te staan. De verpleegster kan hij niet meer betalen, dus hij verzorgt zijn stokoude, dementerende vader zelf. Hoewel Esteban nog een vitale man is, is hij ook realistisch: hij is zeventig en heeft alles verloren wat in decennia was opgebouwd. Wat voor toekomst heeft hij nog?

zoeken in:

avatar van liv2
****

Een ‘wanhopig makende kijk op de wereld en de overtuiging dat er geen mens is die het niet verdient om als schuldige te worden behandeld.’



NRC Lux Literaire fictie algemeen Besproken in NRC Besproken 05-12-2014 : Aan de oever - nrclux.nl


avatar van eRCee
3,5
Het laatste boek van Rafael Chirbes, hij overleed in 2015. Vooral de internationale pers was erg enthousiast over Aan de oever, wellicht omdat de bittere toon goed aansluit bij de afgelopen crisisjaren in Spanje. Ik was zelf de eerste 150 pagina's ook onder de indruk. De vooruitwijzing van het eerste, korte hoofdstuk, gevolgd door de hermetische vloed van woorden uit het tweede (dat eigenlijk het gehele boek vormt), het is pakkend en benauwend. Aan de oever kan gezien worden als een tweede-generatie roman; de verwerking van de burgeroorlog door de kinderen van degenen die direct betrokken waren. In de lange zinnen doet het wat denken aan Marías en in de vermenging van perspectieven aan Vargas Llosa. Maar op een gegeven moment wordt het steeds meer repeterend. Het cynisme gaat tegenstaan, de thema's raken wat uitgeput. Ik was blij dat ik het eindelijk uit had. Vier sterren voor het begin en drie voor het vervolg, ik kom uit op 3,5 maar probeer denk ik nog wel eens wat van Chirbes en hopelijk tapt hij dan uit een iets minder negatief vaatje.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:15 uur

geplaatst: vandaag om 08:15 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.