menu

Ta Eis Heauton - Marcus Aurelius (180)

Alternatieve titels: Meditaties | Zedelyke Gedachten | Zedige Gedachten | Aan Zich Zelven | Gesprekken met Zichzelf door Keizer Marcus Aurelius | Zelfbespiegelingen | Keizer Marcus Aurelius Antoninus aan Zichzelf | Van Marcus Antoninus Keizer "Voor Zichzelf" | Persoonlijke Notities | Overpeinzingen | Aan Mijzelf: Filosofische Overpeinzingen van een Romeinse Keizer | Leven in het Heden: Overpeinzingen van een Romeinse Keizer | Τὰ Εἰς Έαυτόν

mijn stem
4,08 (12)
12 stemmen

Oudgrieks
Verhalenbundel
Ideeënliteratuur / Autobiografisch

254 pagina's
Eerste druk: onbekend, Rome? (Romeinse Rijk)

'Meditaties' is een filosofisch werk van de Romeinse keizer Marcus Aurelius. Marcus Aurelius schreef dit melancholieke boek ten dele als dagboek tijdens zijn langdurige veldtochten aan de Germaanse grens. De twaalf in het Grieks geschreven boeken geven een persoonlijke uiteenzetting van zijn stoïcijnse filosofie.

zoeken in:
avatar van AGE-411
3,5
In dit boek vindt de mens herkenning. Iedereen voelt zich wel eens Marcus Aurelius.

In het dagelijkse leven moet ik een groep van 65 mensen leiden en het spreekt voor zich dat mijn taak niet alle dagen even gemakkelijk tot een goed einde te brengen is.
De mens maakt fouten. De mens wordt slachtoffer van (z'n) driften en hartstochten. De mens laat zich verleiden tot het lelijke. Het is soms moeilijk keizer te zijn onder de mensen.
In moeilijke momenten steeds het doel voor ogen houden en de omgevingsfactoren geen vat laten hebben op je plichtsbewustzijn. Het klinkt gemakkelijker dan het is.

Ondanks de herkenning die er in te vinden is is het geen gemakkelijk boek om snel even uit te lezen.
Het feit dat Marcus Aurelius zomaar wat hersenspinsels neerpende in z'n dagboek na een zware dag aan het front komt de leesbaarheid niet altijd ten goede. Met momenten springt hij van de hak op de tak en is het als lezer niet altijd gemakkelijk volgen.
Hou voor ogen dat Marcus Aurelius een hekel had aan roem en aandachttrekkerij en dit boek ook niet geschreven heeft zodat jij het zou kunnen lezen en hem zou kunnen prijzen als schrijver van dit boek. Neen! Liever wordt hij herinnert - als dat al zou moeten - als een man die gewoon deed waarvoor hij op de wereld gebracht was.

Het boek is ook net iets te lang. Mijn exemplaar telt 200 pagina's, en ik kan me niet van de indruk ontdoen dat het verhaal ook in 100 pagina's gebracht kon worden.

Hoewel de woorden waarmee Marcus Aurelius z'n boodschap verpakt soms wat ouderwets mogen zijn, blijven de thema's nog steeds actueel. Plichtbewustzijn, gemeenschapsgevoel, de dood en het bestaan van god blijven ook anno 2023 interessant.
Hoewel hij zelf zegt gelovig te zijn omdat het niet anders kan dan dat de goden bestaan, laat hij soms toch z'n agnostische kant zien. Vaak zegt hij dat het niet uit maakt of we in de goden geloven, zolang we maar correct handelen. Handelen naar wat goed is voor onze natuur is handelen naar wat goed is voor onszelf en voor de goden. Vaak ziet Marcus de goden dan ook als de band tussen de mensen onderling.


Word geen marionet van uw slechte gedachten!

avatar van eRCee
Marcus Aurelius is helemaal hip en happening op youtube en sociale media. Grappig om te zien. Meditaties komt op m'n leeslijst.

avatar van handsome_devil
geplaatst:
eRCee schreef:
Marcus Aurelius is helemaal hip en happening op youtube en sociale media. Grappig om te zien. Meditaties komt op m'n leeslijst.


Nogal late reactie, maar wat was de aanleiding voor de hipheid van Marcus Aurelius?

avatar van eRCee
geplaatst:
Het lijkt erop dat stoicisme het goed doet op internet (youtube met name). Kan me voorstellen dat dit te maken heeft met een hang naar mindfulness, rust, eenvoud, mannelijke waarden (oa lichamelijkheid).

avatar van handsome_devil
geplaatst:
Ah ja van de populariteit van het stoïcisme was ik wel op de hoogte (dat iemand als Mark Tuitert er een populair boek over heeft geschreven zal ook meehelpen), dacht alleen dat er misschien een andere aanleiding was dat specifiek Marcus Aurelius zo hip was.

avatar van misterfool
geplaatst:
In de VS is Ryan Holiday een goede promotor van het stoïcisme. Op het internet verspreiden kernachtige ideeën bovendien razendsnel. De belangrijkste uitgangspunten van het stoïcisme zijn grofweg samen te vatten in een Youtube short/Tik Tok video. Het helpt ook dat het stoïcisme niet per se een god veronderstelt en erg praktisch is, waardoor de vertaalslag naar de moderniteit eenvoudiger is. Ik denk dat dit ook bijdraagt aan de populariteit

Gast
geplaatst: vandaag om 22:27 uur

geplaatst: vandaag om 22:27 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.