menu

Slaap Zacht, Johnny Idaho - Auke Hulst (2015)

mijn stem
3,17 (3)
3 stemmen

Nederlands
Psychologisch

416 pagina's
Eerste druk: Anthos, Amsterdam (Nederland)

Een tiener met een missie, een terminale bankier en een wetenschapper gaan op zoek naar de sleutel tot het eeuwige leven. Zij komen samen op de Archipel, een zwaarbewaakte eilandstaat in de Stille Oceaan, en dompelen zich onder in deze nieuwe wereld. Wat drijft ze? En op welke manier zijn ze onherroepelijk met elkaar verbonden? 'Slaap zacht, Johnny Idaho' is een roman waarin Auke Hulst hedendaagse thema's als economische apartheid en 'mind control' koppelt aan menselijke gevoelens als liefde, wraak, angst voor de dood en de hunkering naar het eeuwige leven.

zoeken in:

avatar van liv2
***

Volkskrant recensie: Beperkt beschikbaar in tijd

avatar van mjk87
2,5
Boek met potentie, maar het valt uiteindelijk wat tegen. De wereld die gecreëerd wordt is heel aardig, al liggen de thema's er wat dik op, en Hulst geeft niet te veel informatie weg. Dat is best fijn. Het is alleen jammer dat er uiteindelijk nooit antwoorden komen op wat er nu precies gebeurd is en de verantwoording aan het eind iets moet toelichten. Daarnaast gaat het boek echt nergens heen in één verhaal, en de twee andere verhalen zijn nogal voorspelbaar. Wel leest het allemaal prettig en zegt Hulst af en toe zinnige dingen. 2,5*.

p.s. Wel kudo's voor de erg mooie titel


avatar van Donkerwoud
2,5
Best knap, door dit boek lijkt 'The Circle' (2013) van Dave Eggers opeens een meesterwerk...

avatar van Donkerwoud
2,5
Voor mij is de lol van fantasy of sciencefiction dat een auteur thema's uit 'de echte wereld' versluierd weergeeft in de beelden die hij/zij schetst. Dat je als lezer moet zoeken naar betekenissen, waardoor de allerbeste werken (zoals '1984' van George Orwell) tot ver na hun verschijningsdatum voortleven. Het moet gezegd dat Auke Hulst grootse ambities heeft gehad met deze roman: een postmoderne SF-roman, geënt op de ideeen van de filosoof Jean Baudrillard, waarin een fantasiewereld verdacht veel lijkt op de alledaagse werkelijkheid. Over de voortschrijdende technologisering in het alledaagse leven en het gevoel van verwondering dat er nog geen eindpunt in zicht is. Ook over sterfelijkheid en menselijk falen in een wereld waarin alles maakbaar is of lijkt.

Zo groots als de opzet is, zo voorspelbaar en clichématig is het uiteindelijk uitgewerkt. Eerlijk gezegd voelt het boek meer als de ijverige fanfiction van een tech-nerd dan als een volwaardig literair werk. 'The Circle' (2013) meets 'Cloud Atlas' (2004) meets 'Brave New World' (1932) meets 'Gattaca' (1997) meets 'Blade Runner' (1982). Dan helpt het ook niet mee dat de link met de alledaagse werkelijkheid er zo dik bovenop ligt, dat 'het fantastische' zelf weinig fantasievol of beeldend wordt beschreven. Veel semi-hippe dialogen die nergens heen gaan en een plot dat geforceerd de elementen uit andere werken neemt (maar niet dezelfde gevoelens van spanning of sensatie oproept, omdat het uiteindelijk geen puur genrewerk is en daarom de nadruk op andere accenten ligt.) Het is niet eens dat Hulst slecht schrijft, maar hij laat teveel kansen liggen om iets literairs toe te voegen aan een genre dat al zo rijk vertegenwoordigd is.

4,5
Op internet kan men veel recensies vinden over Johnny Idaho; zelfs een eigen Facebook pagina. Wat de kritiek van Donkerwoud en MJK betreft : mijn BoMe collega’s zullen wel gelijk hebben, echter ik beleefde veel plezier aan dit boek en daar gaat het tenslotte om. The cirkel en Cloud Atlas heb ik niet gelezen en Brave new world pakweg 40 jaar geleden. Kan daardoor geen vergelijking maken.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:38 uur

geplaatst: vandaag om 15:38 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.