menu

Papegaai Vloog over de IJssel - Kader Abdolah (2014)

mijn stem
3,50 (6)
6 stemmen

Nederlands
Sociaal

400 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

Vier buitenlandse gezinnen krijgen elk een huis in een dorp langs de rivier de IJssel aangeboden. Zo beginnen ze aan een nieuw bestaan in een nieuw land: Nederland. Het duurt niet lang totdat de rivier, de IJsselbrug en de pont deel uitmaken van hun identiteit. De vier gezinnen, even vreemd voor elkaar als voor het land waar ze nu wonen, beseffen dat ze hun reis moeten voortzetten, langs het water, naar de IJsselbrug, naar de stad. Zullen ze daar een thuis vinden? Deze roman van Kader Abdolah, vindt plaats in en rond de stad Zwolle en vooral in vier oer-Hollandse dorpen langs de IJssel: Zalk, Wilsum, ’s Heerenbroek en Veecaten, in een landschap dat honderden jaren hetzelfde is gebleven. De kou is niet uitnodigend, de fabuleuze luchten zijn dat wel.

zoeken in:

Bilal030
Nadat ik las dat dit boek over Nederland zou gaan was ik positief verrast. Kader Abdolah heeft mooie boeken geschreven die zich voornamelijk in Iran afspelen, maar ik was benieuwd hoe hij een in Nederland gesitueerd verhaal zou 'vertellen'.

Zoals je zou kunnen verwachten doet hij dit op een sprookjesachtige wijze. Papegaai vloog over de IJssel, wat een mooie titel trouwens, gaat over de komst van migranten naar Nederland in de afgelopen 25 jaar. Als vluchteling lijkt migratie een terugkerend thema voor Kader Abdolah. Nu gaat het over verschillende mensen uit verschillende landen die in de puur Nederlandse dorpjes aan de IJssel een nieuw leven proberen op te bouwen. De één gaat dat gemakkelijker af dan de ander.

Het is een door en door menselijk verhaal waarin tolerantie, integratie, culturele botsingen, begrip, onbegrip, angsten, hoop, onzekerheid en optimisme en alles wat bij migratie komt kijken een grote rol spelen.

avatar van Jason82
Speelt zich toevallig af in mijn oude omgeving tussen Kampen en Zwolle. Prachtig gebied daar langs de IJssel.

avatar van Lalage
4,5
Ik houd van hoe Kader Abdolah schrijft: eenvoudige zinnen, af en toe poëtisch, met een paar keer citaten uit Nederlandse of Perzische gedichten. Oer-Nederlandse dingen worden op die mooie manier beschreven: de rivier, de boerderijen, de dieren, maar ook homo’s en wiet.

Papegaai vloog over de IJssel – Kader Abdolah | Lalagè leest - lalageleest.nl

Gast
geplaatst: vandaag om 06:21 uur

geplaatst: vandaag om 06:21 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.