menu

Sex and the Citadel: Intimate Life in a Changing Arab World - Shereen El-Feki (2014)

Alternatieve titel: Seks en de Citadel

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Engels
Wetenschappelijk

368 pagina's
Eerste druk: Pantheon, New York (Verenigde Staten)

Terwijl politieke verandering over straten en pleinen, door parlementen en presidentiële paleizen waart, focust Shereen El Feki op de intiemere omwentelingen die plaatsvinden in de seksuele omgang tussen mannen en vrouwen. Ze luistert zowel naar de kleurrijke verhalen van Egyptische vrouwen als naar de verhalen over de Arabische Lente en de Egyptische revolutie in het bijzonder. Zo houdt ze een buitengewoon helder en geëngageerd betoog over een goed verborgen aspect van de Arabische gemeenschap. De auteur, arts en journaliste op het gebied van gezondheid en wetenschap, opgegroeid in Canada met een Egyptische vader en een Britse moeder, schetst een beeld van het seksuele leven in de Arabisch-islamitische wereld. Voor dit lijvige boek voerde zij talloze, openhartige gesprekken met mannen en vrouwen, vooral in Egypte, maar ook in Tunesië, Marokko, Libanon en de Golfstaten. Daarbij kwamen de volgende onderwerpen aan de orde: seks in en buiten het huwelijk; vrouwenbesnijdenis; maagdelijkheid; voorbehoedsmiddelen; abortus; prostitutie; het 'zomerhuwelijk'; homoseksualiteit; travestie en transseksualiteit. De auteur plaatst de opvattingen over seksualiteit in het perspectief van de recentelijk in gang gezette politieke, economische en religieuze veranderingen en hoopt zo een bijdrage te kunnen leveren aan meer openheid en intellectuele vrijheid in de Arabische wereld.

zoeken in:
avatar van Donkerwoud
3,5
De pretentieuze titel schept een klein beetje verkeerde verwachtingen, want het overgrote gedeelte van de roman gaat over seksualiteit in Egypte (wel vanuit het idee dat het een regio is die belangrijk is voor het hele Midden-Oosten).

avatar van Donkerwoud
3,5
Tussen de eenzijdige berichtgeving rond religieus fundamentalisme en gewelddadige excessen in de moslimwereld is dit werk een baken van nuance. Shereen El-Feki weet onderwerpen uit de Arabische taboesfeer onder de aandacht te brengen, maar blijft daarbij respectvol naar opvattingen uit zowel het Oosten als het Westen. Zij kiest steeds voor een verzoenende positie waarbij ze hete hangijzers ondermijnt door met gedegen tegenargumenten te komen. In negatieve zin neigt het misschien naar politiek correct. Ik vind het juist getuigen van kennis over wat er gedaan kan en moet worden in een regio waar de taboesfeer zo dominant is als het deze belangrijke onderwerpen betreft. Nodeloos provoceren werkt alleen averechts en zal sowieso niet opgepikt worden.

Dit werk is meer journalistiek dan harde wetenschap, dus verwacht voornamelijk ervaringsverhalen die ondersteund worden door wetenschappelijke feiten. Die aanpak maakt het tot een toegankelijk en bijzonder luchtig werk waar gemakkelijk door te lezen valt. Een minpunt van deze aanpak is dat haar ambities veel verder reiken dan wat het werk uiteindelijk kan bieden. Veel van de interessante onderwerpen die zij aansnijdt, zouden het beste tot hun recht komen in lijvige boekwerken die over specifieke onderwerpen gaan. El-Feki heeft in ieder geval meer dan genoeg stof voor toekomstig werk.


Gast
geplaatst: vandaag om 21:48 uur

geplaatst: vandaag om 21:48 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.