menu

Vertrouwd Voordelig - Peter Middendorp (2014)

mijn stem
2,88 (4)
4 stemmen

Nederlands
Psychologisch

256 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

Emmen, eind jaren tachtig. De zestienjarige Vincent Hensel is zojuist voor de tweede keer van school gestuurd. Hem rest niets anders dan zijn dagen te slijten in de Blokker-winkel van zijn ouders. Daar, tussen de droogrekjes en citruspersen, haat hij alles wat hem voor de voeten komt: plaats en provincie, winkel en klanten, maar vooral: zijn vader. "Vertrouwd voordelig' beschrijft het beslissende jaar van een puber die met wisselend succes zijn afkomst en omgeving probeert te bevechten. Het is een roman over een zoon en zijn vader in een Drentse winkelstraat.

zoeken in:

avatar van mjk87
2,0
Niet helemaal geweldig. Het sfeertje in de jaren 80 van Emmen wordt wel leuk neergezet, de periode dat Nederland langzaam uit de spruitjeslucht van de decennia daarvoor stapt. "Wij eten maar één keer per week buitenlands, wij vinden dat niet zo lekker", na een stukje over een vies uitziende macaronischotel. Wat me, geheel off topic, deed denken: eet iemand überhaupt macaroni? Vroeger wel, maar tegenwoordig eet ik heel veel pasta, maar dat echt werkelijk nooit.
Enfin, verder zijn de personages niet interessant genoeg. Het is gebaseerd op Middendorps eigen jeugd maar echt boeiend maken lukt het hem niet. De hoofdpersoon is vrij apathisch en aan het eind komt ineens nog een hoofdstukje voor waar hij opzoek gaat naar de historie van zijn in het kanaal verdronken opa. Zomaar, zonder aanleiding, en ook heel kort. Die opa werd wel vaak genoemd in het boek, maar vooral zijdelings. Dat doet denken dat Middendorp meer kwijt wilde maar in het verwerken gewoon faalde. 2,0*.

avatar van chiel
Ja hoor, heerlijk, macaroni ?. Vaak beter dan al die grote, dikke pastasoorten.

3,0
Het boek bevat zeer smakelijke en lekker droog opgeschreven anekdotes (vooral de scène met de citruspers is redelijk briljant). Daar heeft dit boek dan zijn drie sterren mijnerzijds aan te danken - de verhaallijn is flinterdun en halverwege wel erg warrig.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:41 uur

geplaatst: vandaag om 14:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.