menu

Pantaleón y las Visitadoras - Mario Vargas Llosa (1973)

Alternatieve titel: PantaleĆ³n

mijn stem
3,56 (9)
9 stemmen

Spaans
Sociaal

266 pagina's
Eerste druk: Seix Barral, Barcelona (Spanje)

In 'Pantaleón' wordt het verhaal verteld van de jonge officier Pantaleón Pantoja, die van de legerleiding de geheime opdracht krijgt om in het Peruaanse Amazonegebied, ten behoeve van daar in het oerwoud gelegerde soldaten, een mobiel bordeel te organiseren. De dikwijls volkomen van de buitenwereld afgesloten soldaten komen seksueel te kort en raken de kluts kwijt. Zij vormen een bedreiging voor de kleine jungle-dorpjes, waar zij zich aan de vrouwen vergrijpen. De verwikkelingen komen goed op gang als de vrouw van Pantaleón erachter komt dat haar man bordeelhouder is – en door dit verhaal weeft Vargas Llosa ook nog de merkwaardige geschiedenis van een mysterieuze sekte, de ‘Broeders van de Ark’, die vooral onder de bijgelovige lichtekooien van Pantoja’s bordeel veel aanhangers telt.

zoeken in:
avatar van Gizzmann
2,0
Dit was voor mij vooral een uitstapje naar iets geheel anders dan dat ik normaal zou lezen. Ik probeer me sinds kort te verdiepen in de Peruaanse cultuur en ook (eigenlijk vooral omdat ik niemand ken die er mee bezig is) in hun moderne literatuur. De enige grotere auteur die ik kon vinden was Vargas Llosa dus had ik zijn dunste aanwezige boek bij de bibliotheek meegenomen. Allemaal leuke en moedige ideeën van mij, maar achteraf snap ik weer helemaal waarom ik dit soort werken normaal gesproken niet zo snel zou hebben uitgekozen.

Het is niet slecht en ik las het geeneens met veel tegenzin, maar kan ook moeilijk zeggen dat ik me heb geamuseerd of dat ik nou echt gefascineerd was. Het bleef voor mij een boek met erg weinig charme. Moeilijk om te lezen was het niet, maar het hele boek voelde enorm droog en vooral door de constante hoofdstukken die volledig bestaan uit rapporten voelt het lezen aan als een soort formele bezigheid.
Graag had ik nog wat meer persoonlijke brieven gelezen zoals hoofdstuk 3, geschreven vanuit het karakter van Pochita.

Structureel doet Vargas Llosa vanalles, maar vond het er niet perse beter op worden. Sommige hoofdstukken bestaan uit rapporten, brieven, krantenartikelen en hierin lopen soms verschillende zaken door elkaar. Daarbuiten worden gesprekken en bezigheden van de karakters, die soms wel en soms niet tegelijk plaatsvinden, in elkaar overgegaan zonder dat de overgang duidelijk word gemaakt. Een soort vervreemdend dromerig idee, dat naar mijn mening wat te niet werd gedaan door al die droge formaliteit.

De karakters zijn redelijk interessant, maar het hoofd karakter is in alles wat hij zegt net zo formeel als de rapporten die hij schrijft. Iets wat hem juist onderscheid van de andere personages, maar daardoor moeilijk om een binding mee te krijgen als lezer. En vond sowieso de verhaallijn over 'de Ark' een stuk interessanter dan wat er plaatsvond bij het bordeel zelf. Waar op het laatst alles de mist in lijkt te gaan word het boek toch een stuk beter, maar ik was uiteindelijk niet echt onder de indruk. Aan het einde heb je toch het gevoel dat er een onderliggende spanning aanwezig had moeten zijn die ik misschien vaak gemist heb, maar als ik dan weer terug blader naar de matig geschreven opening denk ik niet dat het helemaal aan mezelf te wijten is.

2* Maar was dus eigenlijk helemaal mijn ding niet. Wil echter nog wel meer van deze auteur lezen voor ik een oordeel over hem kan veilen.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:42 uur

geplaatst: vandaag om 00:42 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.