menu

Il Fotografo di Auschwitz - Luca Crippa en Maurizio Onnis (2013)

Alternatieve titel: De Fotograaf van Auschwitz

mijn stem
3,83 (9)
9 stemmen

Italiaans
Oorlog

272 pagina's
Eerste druk: Piemme, Milaan (Italië)

Iedereen kent de foto's van de gevangenen in Auschwitz en die van de slachtoffers van ­Mengeles wetenschappelijke onderzoeken. Maar wíe nam die foto's? Een SS'er? Mengele zelf? Wilhelm Brasse, gevangene nummer 3444 in ­Auschwitz, werd van 1940 tot 1945 gedwongen om met 'Deutsche Gründlichkeit' elk gruwelijk detail van het kampleven op foto's vast te leggen. Dagelijks geconfronteerd met de wanhoop en het lijden van de gevangenen, realiseerde Brasse zich dat hij iets moest doen om deze misdaden openbaar te maken. Keer op keer riskeerde hij zijn leven door foto's en negatieven in handen van het Poolse ­verzet te spelen. Toch vond Brasse zelfs in de dodenkampen on­verwachte blijken van hoop: de moed van de ­verzetsstrijders, een klein, vriendelijk gebaar en het vinden van liefde op de onwaarschijnlijkste plek op aarde, overtuigden Brasse ervan dat zelfs oog in oog met de dood sommige mensen nooit hun menselijkheid en de hoop op een beter leven verliezen.

zoeken in:
4,0
Goed geschreven, leest makkelijk weg. Heel boeiend, interessant en indrukwekkend. Wanneer je dit boek gaat lezen, ben er op voorbereid dat je een verschrikkelijk verhaal gaat lezen.

avatar van Jason82
4,0
In dit boek volgen we de man die als taak kreeg vele duizenden, zo niet meer, gevangenen te fotograferen binnen de muren van het concentratiekamp Auschwitz. Zijn kwaliteiten werden zelfs zo bekend dat de Duitsers zelf ook in de rij stonden om door hem gefotografeerd te worden en last but not least Dr Mengele hem inschakelde voor foto's van de tweelingen die hij onderzocht. Boeiend inkijkje in Auschwitz vanuit een heel ander perspectief. Enerzijds de veiligheid voor de fotograaf en zijn medewerkers, maar anderzijds de confrontaties met dood en verderf bij elk uitstapje buiten die ruimte. De gekte van sommige Duitsers blijft me ook na vele boeken gelezen te hebben nog altijd zeer verbazen.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:24 uur

geplaatst: vandaag om 16:24 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.