menu

The Lazarus Prophecy - F.G. Cottam (2014)

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Engels
Griezel

289 pagina's
Eerste druk: Bloomsbury, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Er loopt een moordenaar los in de straten van Londen, een die de beveiligingscamera's weet te vermijden, niet tegengehouden wordt door sloten en zijn slachtoffers zwaar verminkt. Als de moordenaar van onbekende prostituees overgaat op Julie Longmuir, een mooie actrice op het hoogtepunt van haar roem, voelt geen vrouw zich meer veilig. Als de pers vergelijkingen begint te trekken met Jack the Ripper, wordt Jane Sullivan morrend op de zaak gezet. Maar het religieuze gekrabbel in Julie's bloed op de muur valt buiten Jane's expertise. Ze haalt Jacob Prior erbij, een gedesillusioneerde theoloog, en samen proberen ze de demonische waanideeën van deze copycat uit te pluizen. Ze moeten echter snel zijn, want de gebeurtenissen raken uit controle, en Jane is de volgende op het lijstje van de moordenaar ...

zoeken in:
avatar van PeterW
4,0
geplaatst:
Weer een toevoeging tot het al omvangrijke oeuvre met Jack the Ripper als onderwerp, zij het deze keer op een bovennatuurlijk niveau. Uitgangspunt is hier de wederopstanding van Lazarus destijds bewerkstelligd door Jezus. Normaal gesproken gaat men er vanuit dat Lazarus uit de dood werd terug gehaald, maar Cottam geeft er hier een draai aan: i.p.v. hem terug te halen uit de dood, werd hij terug gehaald uit de hel, want hij was namelijk een zondaar. In die vier dagen dat hij in de hel gezeten heeft, heeft Jantje Pek hem e.e.a. in het oor gefluisterd, namelijk dat hij demonen naar de aarde zou sturen om het Einde der Dagen te bewerkstelligen. Toen Lazarus dat later aan Petrus vertelde, ondernam die actie door een geheime orde in het leven te roepen die de zaak moest monitoren en in actie komen wanneer vereist. Door de eeuwen heen zijn er acht van deze demonen bedwongen en gevangen gezet in een vesting die bewaakt werd door de genoemde orde. In de loop der tijd vervaagden deze demonen en verdwenen ze. De negende echter deed in 1888 zijn entree, en kwam bekend te staan als Jack the Ripper, die ook even snel weer verdween. Wat was namelijk het geval? Deze killer die toen opereerde onder de naam Edmund Caul, werd door een list van de orde onschadelijk gemaakt en opgesloten in hun vesting in de Pyreneeën, waar hij meer dan 130 jaar gevangen werd gehouden. Deze demon vervaagde niet zoals de anderen, aangezien hij de Antichrist, het zoontje van de duivel, was. Alleen door het uitvoeren van rituelen werd hij onder controle gehouden. De orde is door het Vaticaan vergeten, maar ontving wel iedere maand een toelage. Een overijverige kardinaal kwam hier achter en gelastte de orde te stoppen met de godslasterlijke rituelen, waardoor de demon wist te ontsnappen, en terug ging naar Londen om zijn bloederige werk voort te zetten. En daar begint ons boek.
Na de moord op drie prostituees, waar niemand veel aandacht aan besteedde, wordt een bekende actrice op gruwelijke wijze vermoord, en dat trekt de aandacht. Inspecteur Jane Sullivan wordt op de zaak gezet, maar die staat voor raadselen. Waarom wordt de dader nergens door bewakingscamera's gefilmd, en hoe komt hij binnen? En waarom is hij zo goed in al die oude talen waarmee hij met het bloed van de slachtoffers teksten op de muur schrijft? Ze roept de hulp in van een gesjeesde theoloog, en samen met hem probeert ze een profiel te schetsen van de dader. Wanneer het beoogde vijfde slachtoffer, een beroemde ballerina, dankzij haar voorspellende gave ternauwernood ontsnapt, en aarzelend haar hulp aanbiedt, komt Jane meer te weten over de dader; zij heeft alleen geen flauw benul waar ze mee te maken heeft.

Dit boek steekt enigszins af tegen de andere boeken van Francis Cottam. Dit keer geen spookverhaal maar een thriller met een bovennatuurlijk tintje (wat thrillers ook moeten hebben). De sfeer is daardoor heel anders. De duistere, dreigende sfeer uit zijn andere boeken ontbreekt hier, en er wordt een Victoriaans sfeertje neer gezet dat toepassing heeft op het hedendaagse Londen. Cottam weet een gedegen thriller neer te zetten, die soms wat ver gezocht lijkt, maar niet stoort. Hij neemt de tijd om alles uitgebreid neer te zetten, en maakt nergens haast mee. Spannend wordt het nergens, maar het boeit wel, en je wilt graag doorlezen om te weten wat er verder gaat gebeuren. Ik heb hier zeker van genoten.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:12 uur

geplaatst: vandaag om 16:12 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.