menu

Una Certa Idea di Mondo - Alessandro Baricco (2013)

Alternatieve titel: Een Bepaald Idee van de Wereld

mijn stem
3,83 (3)
3 stemmen

Italiaans
Ideeƫnliteratuur

224 pagina's
Eerste druk: Feltrinelli, Milaan (Italië)

Korte essays over de vijftig boeken die Baricco in de afgelopen tien jaar het meest geraakt hebben. In 2001 verhuisde Alessandro Baricco van Turijn naar Rome en liet zijn volledige bibliotheek achter. In een veelgelezen wekelijkse column voor la Repubblica schreef Baricco over de vijftig meest bijzondere boeken die hij sindsdien verzameld heeft, van Andre Agassi’s 'Open' tot Roberto Bolaño’s '2666', van Yasunari Kawabata’s 'De schone slaapsters' tot de autobiografie van Charles Darwin. Van alles komt aan bod: Italiaanse en buitenlandse boeken, fictie en non-fictie, klassiekers en debuten. En zoals Baricco zegt: als we praten over de dingen waarvan we houden, openbaren we iets van datgene waaraan we waarde hechten in het leven, een glimp van ons idee van de wereld. 'Een bepaald idee van de wereld' is een ode aan de literatuur, en een persoonlijke inkijk in de passie voor boeken van een van Italië’s grootste hedendaagse auteurs.

zoeken in:


avatar van Pythia
4,0
Na de 50 columns van Baricco durf ik eigenlijk niets meer te schrijven over welk boek dan ook. Zijn proloog zou ik hier het liefst integraal neerzetten. Vakwerk.
Bij het laatste boek schrijft hij: "Zoals ik vijftig boeken geleden al zei, is schrijven over de boeken waarvan je houdt een manier om te schrijven over jezelf, over hoe je in de wereld staat."
Het is voor de lezer niet eens zo belangrijk welke boeken aan bod komen, ze zijn de aanleiding voor heerlijke beschouwingen over literatuur en de rest van de wereld.

avatar van liv2
Pythia schreef:
Na de 50 columns van Baricco durf ik eigenlijk niets meer te schrijven over welk boek dan ook.


Meen je dat nou? Jezus, dat kan nooit zijn bedoeling geweest zijn. En inderdaad, schrijven over boeken waarvan je houdt zegt iets over jezelf en hoe je in de wereld staat. Daar moet je nou toch echt niet Baricco voor heten om daar achter te komen? Dat lijkt me toch duidelijk niet? Ook het feit dat iemand, gelijk wie wat mij betreft, maar hier een gewaardeerde schrijver, een volledige vrijblijvende selecte maakt van boeken, en daarover schrijft vind ik ok. Natuurlijk. Maar dat is het dan ook. De keuze van een enkeling. Een andere enkeling kiest er heel andere uit. Wachten op hun boek dan.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:37 uur

geplaatst: vandaag om 02:37 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.