menu

The Scorch Trials - James Dashner (2010)

Alternatieve titels: De Schroeiproeven | Maze Runner #2

mijn stem
3,80 (15)
15 stemmen

Engels
Jeugdboek
Sciencefiction / Avontuur

368 pagina's
Eerste druk: Delacorte, New York (Verenigde Staten)

Thomas en de andere kinderen uit de Glade zijn ontsnapt uit het doolhof en ze zitten nu in een slaapzaal waar ze veilig denken te zijn. Maar de volgende dag zijn ze opeens in een andere slaapzaal. Geleidelijk komen ze erachter dat ze niet alleen zijn ...

zoeken in:
3,5
Meer van hetzelfde. Spannend en vlot, weinig verheffend en soms geplaagd door ongeloofwaardigheid. De kids zijn weliswaar uit de Maze ontsnapt in het vorige boek, maar moeten in dit boek opnieuw een groot aantal beproevingen doorstaan.

Mijn commentaar op het hoofdpersonage Thomas gedurende boek 1 blijft hier ook van toepassing: Thomas blijf ik een oninteressant karakter vinden. Dat geldt overigens voor veel karakters, en de manier waarop Dashner soms nieuwe karakternamen introduceert (ene Jack staat me bij) als indirect doodvonnis is belachelijk. Nieuwe karakters zoals Jorge en Brenda vond ik een welkome toevoeging, al bleven ook zij enigszins vlak. De liefdesdriehoek (inmiddels standaard voor dit genre?!) was voor mij niet zo effectief, vooral omdat Teresa ongelooflijk vlak is; het is moeilijk te beargumenteren waarom Thomas zich zo tot haar aangetrokken voelt. De vage herinneringen vond ik daarvoor niet overtuigend genoeg.

Het verhaal verloop, zoals ik al aangaf, vlot en spannend. Probleem is echter dat dit boek vrijwel NIETS toevoegt aan het overkoepelende verhaal. Aan het eind van boek 2 heb je dus praktisch evenveel informatie als na boek 1: de kids zijn ontsnapt en wachten in spanning af. Thomas is nog steeds even onzeker over WICKED, over wie wel en niet te vertrouwen zijn en er is geen nieuwe methode of een nieuw idee ontwikkeld om de strijd aan te gaan. De logica van het handelen (en vertrouwen) is soms ook ver te zoeken: waarom proberen ze uberhaupt nog te overleven, als de organisatie dodelijke ijzeren bollen en bio-monsters loslaat op de groep (dat ze op wilskracht geselecteerd zouden zijn vind ik te weinig overtuigend)? Hoe levert dat nuttige info op? Waarom proberen ze niet te ontsnappen? Waarom vragen ze zo weinig over de wereld? In welk jaar leven we eigenlijk? Hoeveel tijd verstrijkt er (opeens waren er immers twee weken om)?


Ik hoop van harte dat wij, als lezers, zelf een soort trial ondergaan. Dat het Dashners volledige en bewuste bedoeling is om ons op het verkeerde been te zetten, en dat boek drie de losse eindjes tot een coherent geheel samenbrengt.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:28 uur

geplaatst: vandaag om 01:28 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.