menu

Kyǒngae Hanŭn Chidoja-ege - Jang Jin-Sung (2014)

Alternatieve titels: Over de Grens: Mijn Ontsnapping uit Noord-Korea | Dear Leader | 경애하는 지도자에게

mijn stem
4,08 (6)
6 stemmen

Koreaans
Autobiografisch

363 pagina's
Eerste druk: Chogabje, Seoel (Zuid-Korea)

Jang Jin-Sung werkt in het hart van de Noord-Koreaanse propagandamachine. Hij heeft toegang tot staatsgeheimen, inclusief informatie over militair en diplomatiek beleid, en de verdeling van macht. Als één van de toegewijden van Kim Jong-il heeft hij geen reden om ontevreden te zijn. Toch kan hij zijn geweten niet negeren als hij het contrast tussen zijn leven en dat van mensen stervend op de straat ziet. Na het breken van veiligheidsregels worden hij en een vriend gedwongen te vluchten voor hun leven.

zoeken in:
4,0
Noord-Korea is een bizarre staat. Dit blijkt eens te meer uit de indrukwekkende memoires van Jang Jin-sung. Als dichter voor de staat werkte Jang in het hart van de Noord-Koreaanse propagandamachine. Hij heeft niks te klagen - luxeartikelen en goed voedsel zijn volop beschikbaar, iets wat voor de normale Noord-Koreaan onbereikbaar is. Toch besluit hij, nadat de wreedheden van het regime hem steeds duidelijker worden, te vluchten. Met gevaar voor eigen leven, en die van familieleden, maakt hij de lange tocht naar Zuid Korea via China.

Jang Jin-sung slaagt er met Dear Leader in om een aangrijpend verhaal over het leven in Noord-Korea en het verlangen naar vrijheid te vertellen. Ook worden de immense propaganda- en indoctrinatiepraktijken op overtuigende wijze blootgelegd – iets wat in Noord-Korea geen grenzen kent, zelfs niet als de bevolking er zwaar onder te lijden heeft.


avatar van Abubakari
3,5
Dat ziet er bijzonder interessant uit, gelijk gereserveerd bij de biep.

avatar van Abubakari
3,5
Interessant, dat is het zeker. Een kijkje in de waanzin van Noord Korea is uiteraard bijzonder. Daarnaast gat boek over de vlucht en alle gevaar die daar bij komt kijken. Ook interessant, maar niet altijd erg goed geschreven vond ik. Geen idee of het aan de vertaler of aan Jang Jin Sung ligt. Ook zit er een stuk in wat mij als erg onwerkelijk over komt. Het stuk met de onhandelbare zoon, die uiteindelijk de redding voor Jang Jin Sung blijkt als Sung opeens geen dichter maar een soort Rambo is..

Eindoordeel is echter een ruime voldoende, bizar verhaal over een bizarre gemeenschap.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:28 uur

geplaatst: vandaag om 14:28 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.