menu

Min Kamp 5: Femte Bok - Karl Ove Knausgård (2010)

Alternatieve titel: Schrijver: Mijn Strijd 5

mijn stem
4,25 (18)
18 stemmen

Noors (Bokmål)
Autobiografisch

608 pagina's
Eerste druk: Oktober, Oslo (Noorwegen)

Op negentienjarige leeftijd verhuist Karl Ove naar Bergen. Vol ambitie en toekomstdromen begint hij aan de schrijversacademie. Zelfkritiek en schaamte blijven hem achtervolgen. Hoewel hij verschillende intense liefdes beleeft en hechte vriendschappen opbouwt, zorgen zijn destructieve keuzes bij hem voor angst en existentiële crises. Toch houden zijn diepe wens om te schrijven en de liefde voor de paar mensen die dicht bij hem staan hem gaande.

zoeken in:


avatar van Rudi S
Ja, hier kijk ik naar uit, ben dan ook wel fan.

avatar van Theunis
4,0
Wat is dat toch met deze serie van Knausgård? Waarom blijf ik maar doorlezen. Dit was de vijfde in de Mijn Strijd reeks en de derde die ik in korte tijd lees en ik bleef maar lezen, heb me geen moment verveeld.

Ergens las ik in een review van het eerste boek in de Mijn Strijd reeks een commentaar van Ercee dat Knausgård met name in de breedte en niet in de diepte schreef. Dat hij lang uitweidt klopt en dat is niet er. Het alledaagse, de gedetailleerde beschrijvingen maken dat je als lezer dicht op het leven van Karl Ove zit. Je kan niet altijd van hem houden, ziet dat het af en toe verschrikkelijk moet zijn om Karl Ove te zijn en dat is een belangrijk gegeven waarom de serie wellicht nu zo succesvol is. In een tijd van optimisme, een tijd van "alles moet leuk zijn" en een tijd van haastige spoed, is het een serie boeken waar je langzaam door fases uit het imperfecte leven van een man wandelt. Heerlijk langzaam wandelend, waar je je soms even bij kan vervelen om even later compleet weggeblazen te worden. Heb je dan die stukken nodig waar het even iets minder boeit? Daar valt over te discussiëren.

Minimalistisch, zonder enige vorm opsmuk, is hij nooit te beroerd om de duistere kant van zijn gedachtes te laten zien, maakt hij het niet mooier en beter dan het is en die kracht is tegelijk een zwakte.

avatar van Wickerman
4,0
Knausgårds adolescente, dolende jaren in Bergen. Vol desillusie, zelfdestructie en drank. De eerste jaren worden voluit beschreven, daarna wordt het iets meer grote stappen, met hier en daar wat langere uitweidingen als er iets ingrijpends verandert. Niets nieuws onder de zon, in vergelijking met de eerdere delen, maar desalniettemin een fijne leeservaring.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:46 uur

geplaatst: vandaag om 21:46 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.