menu

Een Schitterend Gebrek - Arthur Japin (2003)

mijn stem
3,88 (211)
211 stemmen

Nederlands
Romantiek / Historisch

239 pagina's
Eerste druk: De Arbeiderspers, Amsterdam (Nederland)

Op een groots feest nabij Venetië wordt de veertienjarige Lucia verliefd op de zeventienjarige Giacomo Casanova. Voor haar, maar ook voor de jongeman die de geschiedenis in zou gaan als 's werelds grootste minnaar, is dit de eerste grote liefde. Zij beloven elkaar eeuwige trouw, maar kort daarna verdwijnt Lucia, een verraad dat Casanova's kijk op vrouwen voor altijd heeft bepaald. Jaren later, wanneer hij Lucia terugziet in Amsterdam, vermeldt hij in zijn memoires terloops dat hij haar onrecht heeft aangedaan. Maar wat is er gebeurd? Waarom deed Lucia afstand van haar geluk?

zoeken in:
5,0
Een ongelooflijk schitterend verhaal, die je doet denken dat Lucia en Giacomo vast wel weer bij zullen komen.
Tranen schoten bij mij echt in de ogen toen bleek dat dit niet het geval was.
Daarom is juist dit boek zo puur; niet zoals alle andere romannetjes die eindigen met een happy end.

Alles wordt mooi beschreven en je word vanzelf meegesleept in die tijd.
Echt een juweeltje van een liefdes drama, waar maar 1 zin voor nodig is: '' Wat een ongelooflijk schitterend gebrek ".

5.0 *

avatar van psyche
3,5
psyche (crew)
mooi liefdeverhaal, maar vooral knap verteld vind ik

avatar van eRCee
4,0
Japin is zo'n schrijver waarvan ik ooit nog wel eens wat wilde lezen. Interessant, maar niet interessant genoeg. Totdat ik dit boek te leen kreeg; het is prachtig.

"Te veel kennis over onszelf doen we op uit de blikken van de anderen. Wij vertrouwen eerder op hoe wij gezien worden dan op hoe wij onszelf zien".
Zomaar een uitspraak, ergens op een bladzijde. Wat ik zo knap vind aan het boek is dat dit soort zinnen in het verhaal zelf letterlijk worden weerspiegeld. Daarmee wordt de inhoudelijke rijkdom een stijlmiddel op zich. Het taalgebruik van Japin is daarbij overtuigend: het past bij een historisch verhaal maar is toch modern. Mooie dialogen ook.

Verder wordt het verhaal fraai verteld. Hieraan draagt de structuur bij, die slechts in brokstukjes de geheimen van de hoofdpersoon prijsgeeft. Wel is er mijns inziens een dipje in het middengedeelte maar dat wordt tegen het eind weer goedgemaakt.

Een knap boek dus, dat veel wegheeft van De Gravin van Parma. Zelfde personage (Cassanova), zelfde belang van maskers, zelfde intensiteit van de liefde. Van meester Marai kan Japin het echter niet winnen. 4*

avatar van IchBinEinOiseau
3,0
Mijns inziens had het boek het nét niet. Er was iets mis met het ritme. De dialogen daarentegen waren wel boeiend genoeg om ze tot drie maal toe te lezen.

4,0
wat een mooi boek, vooral het einde is zo triest dat het prachtig is. ik had nogal hoge verwachtingen van het boek, vanwege een verliefde vriendin (ze was verliefd op het boek, moge dat duidelijk zijn!). ze vond dat dit boek absoluut iets voor mij was.. als ik van de voren weet dat het boek al erg mooi moet zijn is vaak een grote teleurstelling..
bij dit boek echter niet.
'gewoon' een prachtig verhaal over pure liefde, hoewel het misschien niet te begrijpen is als je nog nooit zo een liefde gevoeld hebt?

4,0
Schitterend boek. Dit moet je gelezen hebben. Vele passages zijn werkelijk geniaal geschreven. Genieten van de eerste bladzijde tot de laatste. Jammer dat deze liefde niet heeft kunnen zijn. Maar had ze wel kunnen zijn, dan was ze wellicht toch verwatert. Schoon is de liefde die vroeg afbreekt hé.

avatar van ultramarijn
5,0
Dit boek is een parel.

Het is prachtig geschreven, zij die beweren dat poëzie niet thuishoort in proza zijn in hun ongelijk bewezen.

Het gaat in zekere zin vooruit, in die zin dat de gebeurtenissen elkaar vlug opvolgen, maar af en toe wordt er wat plaats gemaakt voor filosofie die mij als lezer zelf aan het denken zet.

Japin heeft ook een opmerkelijk gevoel voor subtiele humor, dat op tijd en stond de kop op steekt en de lezer verrast, die volop meegesleept wordt door het eerder tragische verhaal.

Het is het soort boek dat blijft hangen.

avatar van ANDREO
5,0
Arthur schrijft met het grootste gemak een van de mooiste liefdesverhalen,ooit!

avatar van Thomas83
4,0
Een heel mooi en ontroerend boek vol sfeer. Best origineel plot ook, wat Japin doet met de bekende Casanova.
Hij heeft zich ook verdiept in de tijdsgeest, zo komt dat ene gebouw waarin een soort freakshow te zien was voorbij. Weet even de naam niet meer.
Het boek is ook echt mooi geschreven en weet vaak te ontroeren. Interessante karakters ook, vooral Lucia wist me erg te boeien.

5,0
Ik vond het een prachtig boek vanwege het feit dat er haast op elke bladzijde wel iets stond dat me liet denken. Het verhaal is zo mooi geschreven dat je je er helemaal in verdiept

avatar van Chungking
4,5
Erg sterk geschreven boek, waarbij naar voren wordt geschoven dat het gevoel belangrijker is dan de rede, en dat liefde geven belangrijker is dan liefde krijgen. Fraai einde ook, met Lucia die een echte tour de force aflevert. Een van mijn favoriete personages.

avatar van Donkerwoud
4,0
Schitterende roman die echt kenmerkend is voor Japin. Bitterzoet maar tegelijkertijd ook pijnlijk rauw. Hij is vooral een meester in de meest ingenieuze dialogen vol dubbele betekenissen.

avatar van Apollinisch
Plot en setting spraken mij op voorhand allerminst aan, maar uiteindelijk heeft dit boek me toch enigszins weten mee te slepen.

Japin wekt de indruk goed geïnformeerd met dit verhaal te zijn begonnen, levert levensechte personages en situaties, en combineert dit alles met literaire vertelkracht – zowel in de vorm van een kadervertelling die werkt als in de vorm van treffende uitspraken.

Die zijn mooi en eenvoudig, maar ook in staat de lezer tot enige overpeinzing te verleiden. ErCee wijst hier al op, komt ook met een sterk voorbeeld, en hier volgt nog zo’n uitspraak:

”Niets valt meer op dan iemand die zich in bochten wringt in de hoop zich aan te passen aan iets wat hij niet is.”

O zo waar.

In het boek wordt relatief weinig vrolijkheid tentoongespreid. Langzaam maar zeker wordt de teloorgang van een innemend meisje uit de doeken gedaan. Er zijn luchtige stukken en zelfs komische elementen – de Amerikaan en Fransman die met elkaar bekvechten bijvoorbeeld – maar ik kan me goed voorstellen dat veel lezers zich vooral zullen verbijten. Des te knapper dat de boel nooit volledig over de top gaat, ook al zie je af en toe de pathetiek van de dialogen afdruipen.

Gevoel, hoop, innerlijk, liefde, onschuld, passie, rede, uiterlijk, verlangen, vernedering – en nog veel meer. Ja, dit boek heeft genoeg te bieden.

avatar van prometida
5,0
schitterend, schitterend, schitterend. Dat is alles wat ik kan zeggen.

4,5
Dit was het eerste boek wat ik van Japin heb gelezen en het had mij meteen in zijn greep. Ik kon het niet meer los laten en werd compleet weggevoerd naar het leven van Lucie. Ik vind het facinerend hoe je het leven van een wereld beroemt persoon, nemelijk casanova, van uit de ogen van een bij figuur eigenlijk kan zien. Op deze manier leer je ook dat ieders verhaal mooi en belangrijk is en dat het jammer is dat veel van deze verhalen in de schaduw van anderen staan, zoals in dit geval van Casanova.

avatar van Remco
4,0
Zeer toegankelijk boek van Japin i.t.t de zwarte met het witte hart houdt dit verhaal je vanaf het begin in de greep. Lucia draagt een tragisch maar prachtig levensverhaal met zich mee. Door haar ogen kijken we naar het verhaal en leven van Casanova en worden we tegelijkertijd door Europa meegevoerd. Ik blijf het fantastisch vinden om over Italie, Venetie, Herculaneum, Parijs en Amsterdam te lezen. Zeker het lezen waard dit boek!

Nu toch maar eens aan de zwarte met het witte hart beginnen!!

avatar van prometida
5,0
Dat is het enige wat telt lieverd, dat iemand meer in je ziet dan je wist dat er te zien was.

1,5
Zeer moeilijk boek. Ik vond het erg saai en helemaal niet aangrijpend of mooi. Ook vond ik de schrijstijl erg vervelend en ik moest me er werkelijk doorheen worstelen.

avatar van gondwa
2,0
goed gedocumenteerd, maar dialogen en overpeinzingen konden me helemaal niet boeien. Geen topper vind ik;

5,0
Schitterende personages, schitterende onderwerpen(gevoel versus verstand, de liefde), schitterend geschreven, prachtig verhaal. Geen enkel ander boek heeft me zo weten te raken als Een schitterend gebrek. Dit mede door het feit dat ik me erg goed kon identificeren met Lucia.

Wanneer ik echter tegen mijn gevoel in zou gaan en hem vrij zou laten, zou hij zijn dromen kunnen najagen en waarmaken. Ik zou dan wel ongelukkig zijn maar troost vinden in de wetenschap dat hij tenminste gelukkig was. Misschien zou hij even droevig zijn om mij, maar vast niet lang wanneer ik het zo speelde dat hij meende dat ik hem verraden had. Dan zou hij kwaad zijn, mij verwensen en uiteindelijk vergeten.
Zo redeneerde ik.
In het eerste geval zouden er twee ongelukkig zijn, in het laatste geval slechts een.
De keus leek mij eenvoudig

5,0*

4,0
Een heerlijk romantisch boek in een geweldige setting. Het is een geweldig liefdesverhaal waarbij Italië heel goed past. Ik heb al meerdere boeken van Japin gelezen, en ook hier vind ik dat zijn boeken getuigen van veel kennis. Hij weet erg goed waar hij over schrijft, en heeft er duidelijk ook degelijk onderzoek naar gedaan. Gelukkig geen standaard liefdesverhaal á la Bridget Jones o.i.d..

4,5
Een heel mooi boek. Japin in topvorm! Wel een boek waar je de tijd voor moet nemen. Af en toe even wegleggen en dan nog eens nadenken over de prachtige stukken die Japin schrijft. Ik lees het nu na jaren voor de 2e keer, nu vind ik het nog mooier.

avatar van thomzi50
3,0
Ben toch minder enthousiast dan (de meeste) bovenstaande gebruikers. Japin kan schrijven, zeker, maar zijn stijl staat me door het woordgebruik en het in mijn ogen pretentieuze dat erin verscholen ligt - je merkt aan alles hoe serieus de beste man zichzelf neemt - niet echt aan. Ook mis ik dialogen die ik echt realistisch vind overkomen, maar dat heeft natuurlijk alles te maken met de tijd waarin dit boek speelt; het verhaal stelt op zich niet veel voor, maar wordt wel fraai geconstrueerd: de manier waarop Japin stukje bij beetje alles prijsgeeft, zonder al te veel te vervallen in soapachtige trucjes, bevalt me, en is in mijn ogen het enige facet dat dit boek enigszins bijzonder maakt. Een ruime 3*.

avatar van s0njaa
4,0
Ik heb toch zo genoten tijdens het lezen van dit boek...!

Zoals meerderen al hierboven hebben gezegd: Schitterende zinnen/uitspraken..

Verhaal klopt..

avatar van JeffreyvdK
4,0
Ik sluit me aan bij al mijn voorgangers: een juweeltje. Mensen die van deze stijl houden, vinden 'Het Lichaam van Clara' van Siebelink wellicht ook het proberen waard.

2,5
Dit boek sprak me niet zo aan doordat het me geen enkele keer heeft weten te raken, ik kon immers niet meeleven met de hoofdpersoon. Het ging alleen maar over liefde en verlangens, wat mij niet zo aanspreekt. De schrijver vertelt het verhaal wel mooi en mijn complimenten voor hem dat hij het verhaal zo goed vertelt uit de perspectief van een vrouw en natuurlijk een mooie beschrijving van Pasiano. Sterk begin maar naar verloop werd het steeds slechter. Wel paar mooie uitspraken.

3,5
Dit boek kwam niet meteen bij me binnen om alles om me heen buiten te sluiten zoals Vaslav deed. Toch was ik ook ditmaal, zij het ietwat verderop, aan dit boek verknocht. Arthur Japin heeft een bijzonder talent en een dringende behoefte aan tragedie, deze combinatie levert prachtige boeken op!

Arthur Japin heeft vooral één gebrek, namelijk dat hij heel erg saai en langdradig kan schrijven. Literair is hij misschien wel één van de beste in Nederland, maar zijn boeken zijn gewoon te saai om er echt van te kunnen genieten.

avatar van eRCee
4,0
Dat is in z'n algemeenheid misschien wel waar, maar Een schitterend gebrek vormt nu net de uitzondering hierop.

4,0
Mijn eerste ervaring met Japin, de gelijk naar meer smaakt. Een boeiend en intrigerend uitgangspunt, al mis ik wel voor een groot gedeelte het perspectief van Casanova zelf. Zoals veel bij dit soort verhalen wordt een beroemd persoon benaderd via een ander, waardoor de mythe blijft, maar je nooit echt dichtbij Casanova zelf komt. Een lichte smet op een verder prachtig geschreven liefdesverhaal.

4*

Eén van de weinige boeken die ik bij het begin al heb weggelegd. Vond het eerder mooischrijverij. Maar het was nogal een tijd geleden dat ik hem had gelezen. Misschien dat ik, na het lezen van al deze positieve reacties, 'm toch maar weer eens uit de kast ga pakken.

avatar van JJ_D
3,5
Voor mij: te....vrouwelijk? Weliswaar met heel wat mooie passages en hier en das een scherp of ontwapenend inzicht, maar in zijn geheel wat mij betreft te belerend, en bij momenten ook te sentimenteel.

En toch.
En toch.

Tegenover die kritiek staat dat meeslepende en wat ruwe verhaal, eenvoudig, zonder omwegen, die rechtlijnige vertelling (mooi versierd met een paar ideeën) dat het tijdperk van een veranderend Europa al bij al mooi in beeld brengt.

Graag gelezen, en tegelijk enige reserves. Verscheurd, verwonderd, een beetje opgetild, een ogenblik vertederd.

3,25* en het voordeel van de twijfel.

En noteer, lieve lezers: heb lief! Niet vergeten, jandorie!

Apollinisch

Je hebt helemaal gelijk, de personages en de situaties zijn heel realistisch geschreven. Lucia maakt een moeilijke beslissing en ze verlaat Casanova, maar dit is wel begrijpelijk. Geen enkele vrouw zou willen dat haar geliefde haar jaren later met een beschadigd gezicht ziet. Het is ook waar dat Japin een bijzondere schrijfstijl heeft. Hij slaagt erin om een eenvoudige situatie op een aangename manier te vertellen met zijn uitgedachte zinnen.

Het feit dat er verschillende thema's voorkomen in het boek, maakt het nog interessanter. Je leest niet enkel het liefdesverhaal tussen Lucia en Casanova, maar ook over uiterlijk en nog veel meer.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:44 uur

geplaatst: vandaag om 11:44 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.