menu

Memoria del Fuego 2: Las Caras y las Máscaras - Eduardo Galeano (1984)

Alternatieve titels: Gezichten en Maskers: Kroniek van het Vuur 2 | Las Caras y las Máscaras

mijn stem
4,50 (3)
3 stemmen

Spaans
Historisch

352 pagina's
Eerste druk: Siglo Veintiuno, Madrid (Spanje)

In de trilogie "Kroniek van het vuur" wordt de geschiedenis van Amerika beschreven, met de nadruk op Latijns-Amerika. Dit tweede deel beslaat de periode 1700 – 1900, en biedt een mozaïek aan gebeurtenissen en ontwikkelingen. Galeano schrijft een alternatieve geschiedenis van honderden op zichzelf staande fragmenten, gebaseerd op onder meer volksverhalen, dagboekfragmenten en advertenties.

zoeken in:
avatar van eRCee
4,5
Geweldig mooi tweede deel uit Galeano's alternatieve geschiedschrijvings trilogie. Zijn vertelwijze geeft waarschijnlijk een waarachtiger beeld van wat er heeft plaatsgevonden in Amerika en hoe dit voor gewone mensen was dan wat er in welk officieel geschiedenisboek dan ook staat opgeschreven.

Gezichten en maskers is gewoon een voortzetting van het eerste deel: het pakt de draad op in het jaar 1700 en wikkelt de historie af tot het begin van de 20e eeuw. Met het voortstrijden van wat de vooruitgang wordt genoemd duiken er wel enkele nieuwe elementen op. Zo is er wat meer aandacht voor het Noord-Amerikaanse continent, marktmechanismen en voor het werk van andere (roman)schrijvers die in het Westen bekend zijn.

Een van de meest huiveringwekkende zaken die Galeano duidelijk maakt is dat de geschiedenis zich wel degelijk herhaalt. Zelfs tot aan vandaag toe, want deze kroniek van Latijns-Amerika is tegelijk de kroniek van het Westerse imperialisme, en veel denkwijzen en handelingen van toen zijn nog altijd niet van de aardbodem verdwenen en zullen ook ons hoogstwaarschijnlijk overleven.

Galeano's trilogie is voor hedendaagse lezers die aan literatuur de kracht toekennen om achter het doek van de voorgefabriceerde werkelijkheid te kijken (naar Kundera) simpelweg niet te missen. Dat dit geen Nobelprijs heeft opgeleverd zal ik nooit begrijpen.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:04 uur

geplaatst: vandaag om 01:04 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.