menu

Ik Kom Terug - Adriaan van Dis (2014)

mijn stem
3,62 (20)
20 stemmen

Nederlands
Autobiografische Roman

256 pagina's
Eerste druk: Atlas/Contact, Amsterdam (Nederland)

Na een lang leven van kilte, zwijgen en buitensluiten begint een moeder opeens te praten tegen haar zoon. Hij, een romanschrijver, mag haar biograaf worden, maar er is een voorwaarde: hij moet haar een zachte dood bezorgen. Houden ze zich aan de regels? Is hij te vertrouwen? Zij? Ze tart hem met leugens en halve waarheden, met stoere verhalen over een jeugd tussen de soldaten, spannende avonturen in Nederlands-Indië en kronkelige zijpaden in de esoterie. Maar naarmate zij verder aftakelt richting honderd wrikt hij steeds meer uit haar los. Wie is deze moeder? Als dochter van een West-Brabantse herenboer trouwde ze tot ontzetting van haar protestantse familie met een bruine officier bij het koloniale leger en volgde hem naar de tropen, waar het leven weinig romantisch bleek. Na de oorlog, die ze met haar drie dochters doorbracht in het jappenkamp, hoorde ze dat haar echtgenoot was onthoofd. Berooid, en zwanger van een zoon die in zonde was verwekt door een nieuwe man, keerde ze terug naar Nederland. Daar hield ze een huishouden draaiend, paaide haar rijke familie, leverde zich over aan spirituele zaken, stekte haar geraniums bij volle maan en lapte haar man op in zijn toenemende waanzin. De zoon vraagt, noteert, ruziet, spot, wanhoopt en heeft zo zijn eigen herinneringen. 'Ik kom terug' is een tragikomedie over een bizarre moeder, een hunkerende zoon en het huiveringwekkende machtsspel dat zich tussen beiden ontwikkelt.

zoeken in:
avatar van psyche
4,0
psyche (crew)
In 1991 werden verhalen van Adriaan van Dis door Jessica Durlacher 'Juweeltjes' genoemd, 'pijnlijk in hun luchtige elegantie'. Carel Peeters was van mening: 'Taal is voor van Dis een soort snoepgoed, hij zuigt op de woorden tot ze de kleur krijgen die hij wil'.
Ik vond dat toen al treffend net als in de jaren erna totdat ik een maand geleden Tikkop las, in dit boek begon de stijl van AvD me te irriteren, soms te geconstrueerd en dikdoenerig.
Zo niet in Ik Kom terug, de meest recente roman van AvD.
Ik herken de auteur als verteller en toch is zijn stijl anders dan anders, net als de opzet van zijn roman.
Soms wordt het verhaal afgewisseld met losse aantekeningen of fragmenten die het midden houden tussen proza en gedichten, ik weet niet goed hoe ik ze moet noemen en nergens vind ik het boek te geconstrueerd of dikdoenerig.
Wat mij betreft is Ik Kom terug een bijzonder intiem verhaal over een zoon en zijn moeder met wie hij een afstandelijke verhouding had. Noodgedwongen door de gezondheid van de moeder maar ook door de nieuwsgierigheid van de zoon en zijn verlangen naar antwoorden, komen ze elkaar soms pijnlijk nabij; zowel psychisch als fysiek.
En toch wordt het voor mij als lezer nergens teveel. Dat is knap.

In een nawoord stelt AvD de vraag 'of zijn (roman) moeder lijkt op de vrouw zoals anderen haar hebben gekend'. Hij antwoordt dat hij heeft geschreven over de indruk die zij op hem heeft nagelaten.
En in AD magazine van 6 december 2014 gaf AvD aan dat hij over zijn vader altijd een helder beeld had: die sloeg hem, dus was een klootzak. Zijn moeder was ongrijpbaar, tot haar laatste dagen.
Wat mij betreft komt de geschiedenis over zowel de vader als de moeder aan het eind van Ik Kom Terug mooi samen, dit samenvallen is van toegevoegde waarde na eerder werk over de vader.
Tot slot ontdekte AvD aldus het interview in AD magazine dat hij wel van zijn papieren moeder houdt.
Dat is te merken. Het verhaal heeft kleur en ademt (verlangen naar) liefde zonder poespas.

4*

avatar van devel-hunt
4,0
Eerlijk en mooi boek, zonder franje, hoe het was. Het zou Adriaan van Dis niet zijn als de taal mooi is maar het verhaal is ruw en rauw. Om zo'n persoonlijk boek te schrijven kan je als schrijver gemakkelijk op je bek gaan, het kan goedkoop over komen, maar daar is in dit trieste verhaal geen moment sprake van.

avatar van liv2
Winnaar Libris literatuurprijs 2015

Gast
geplaatst: vandaag om 05:19 uur

geplaatst: vandaag om 05:19 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.