menu

Mountains of the Mind: A History of a Fascination - Robert Macfarlane (2003)

Alternatieve titels: Hoogtekoorts: Het Raadselachtige Verlangen naar de Hoogste Top | Mountains of the Mind : Adventures in Reaching the Summit

mijn stem
4,17 (3)
3 stemmen

Engels
Reis / Historisch

320 pagina's
Eerste druk: Granta, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Hoe komt het dat bergen zo tot onze verbeelding spreken? Waarom stellen bergsporters elk klimseizoen hun leven in de waagschaal? In 'Hoogtekoorts' verklaart Robert Macfarlane het raadselachtige verlangen naar de hoogste top. Hij ontrafelt de relatie tussen mensen en bergen, en onze drang die bergen te overwinnen. Geleerden uit de Renaissance, negentiende-eeuwse fantasten, geologen en klimmers – allemaal hebben ze volgens Macfarlane bijgedragen aan de waardering voor het berglandschap. Hij beschrijft hoe de eerste reizigers naar grote hoogten werden gelokt en laat zien hoe de kennis van de geologie onze perceptie van woeste landschappen veranderde. Hij peilt de bekoring van het onbekende en overtuigt ons van de elementaire schoonheid van sneeuw en ijs. Macfarlane vervlecht zijn betoog met verhalen over eigen klimtochten en toont zich daarmee de gelijke van Jon Krakauer en Joe Simpson. Dat maakt dit boek niet alleen tot een anatomie van een obsessie, maar ook tot een persoonlijk relaas over Macfarlane's avontuurlijke bergbeklimmingen in de hele wereld. Macfarlanes laatste, tragische hoofdstuk over George Mallory, nog altijd de meest tot de verbeelding sprekende bergbeklimmer, vormt een treffende afsluiting van deze cultuurgeschiedenis van een fascinatie.

zoeken in:
avatar van Bruno_6
4,5
Terwijl de mens al sinds zijn ontstaan de ondergrond heeft verkend en bewoond, is de fascinatie voor de bergen veel recenter. Lang waren de bergtoppen plaatsen om ver van weg te blijven, het domein van de goden.

Macfarlane beschrijft hoe dit idee veranderde en hoe de bergen een plek werden om jezelf te ontplooien, verbeteren of uit te dagen door het gevaar op te zoeken. Hij laat deze evolutie culmineren in de dood van George Mallory, de, al dan niet, eerste man die de top van Mount Everest wist te bereiken.

Gek genoeg was de dood van Mallory geen eindpunt van de aantrekkingskracht van de bergen op de moderne mens. De bergen werden er enkel nog glorieuzer door.

...stilte...
Deze van Macfarlane heb ik nog niet gelezen... Hoogtevrees.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:20 uur

geplaatst: vandaag om 08:20 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.