menu

An American Dream - Norman Mailer (1965)

Alternatieve titel: Een Amerikaanse Droom

mijn stem
2,50 (3)
3 stemmen

Engels
Psychologisch

288 pagina's
Eerste druk: Dial Press, New York (Verenigde Staten)

Stephen Rojack is een voormalig oorlogsheld, ex-Congreslid en een bekende Amerikaanse hoogleraar, die getrouwd is met een zeer rijke maar amorele vrouw. Als hij stemmen hoort die hem opdragen haar te vermoorden, doet hij dat. Hij gooit haar uit het raam om het op zelfmoord te doen laten lijken. Hierna volgen eindeloze verhoren door de politie, afgewisseld door vrijlatingen, waarbij hij door de achterbuurten van New York zwerft, waar hij kroegen en nachtclubs bezoekt en een waanzinnige orgie van seks, spanning en dronkenschap beleeft.

zoeken in:
avatar van Olivar Barton
2,0
Norman Mailer is zo'n schrijver die graag bepaalde zaken tot in de puntjes beschrijft met vergelijkingen en analogieën en deze zaken vervolgens nog verder beschrijft met toespelingen op deze vergelijkingen en analogieën. Dit zorgde ervoor dat ik gedurende de volle eerste twee hoofdstukken zin had om het boek kei hard neer te smijten en uit te schreeuwen "Ga nu verdorie gewoon door met je verhaal man!". Het verhaal is dan nog niet op dreef gekomen dus geen enkele van deze vergelijkingen zijn functioneel en bovendien zijn ze ook niet boeiend, soms zelfs zo vergezocht dat ik er totaal geen voeling mee heb. Indien je net John Fante gelezen hebt, is dat een grote aderlating.
Als het verhaal dan eindelijk op dreef komt, is dit boek op zijn best; de psychologische spelletjes met de politie zijn erg goed uitgewerkt en vermakelijk en het boek lijkt dan nog ergens naartoe te gaan. Helaas maakt Mailer soms té gemakkelijke keuzes en gaat hij ondanks zijn buitensporige beschrijvingen veel te oppervlakkig te werk op cruciale momenten - misschien zijn het net de beschrijvingen die ervoor zorgen dat het 'momentum' dat Mailer met enkele voorvallen wil creëren net in de kiem gesmoord worden en ze hun impact missen.
Naar het einde toe bereikt het boek weer een nieuw dieptepunt; het voelt onnatuurlijk en willekeurig aan, en ondanks het feit dat Mailer duidelijk naar een climax probeert toe te werken, is dit gedeelte saaier dan de gesprekken met de politie. Stilaan sijpelt het besef binnen: neen, dit verhaal gaat helemaal nergens meer naartoe.

Waar ik me ook enigszins aan stoorde waren enkele passages die handelden rond 'geloof'. Normaal gezien zou ik de eerste zijn om te zeggen dat een personage of een boek niet slecht is als je het niet eens bent met filosofische stellingnames of de aard van een personage. Zo ben ik het bijvoorbeeld niet eens met 'de ondergrondse man' van Dostojevski maar desondanks vind ik hem wel erg vermakelijk en zet hij me aan het denken. De passages in dit boek waar het gaat over 'God' en zijn tegenhanger zijn tenenkrommend en ongeloofwaardig. Mailer probeert ze te pas en te onpas in het verhaal te betrekken, zelfs in die mate dat het realistische karakter van het boek aan kwaliteit inboet. Het zal de tijdsgeest wel geweest zijn.

Een erg matig boek dat de tand des tijds niet heeft doorstaan met enkele goede (uitstekende zelfs) passages.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:12 uur

geplaatst: vandaag om 13:12 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.