menu

La Ciudad y los Perros - Mario Vargas Llosa (1963)

Alternatieve titel: De Stad en de Honden

mijn stem
3,93 (15)
15 stemmen

Spaans
Sociaal

360 pagina's
Eerste druk: Seix Barral, Barcelona (Spanje)

In 'De stad en de honden' beschrijft Vargas Llosa het leven op de cadettenschool Colegio Militar Leoncio Prado in Lima, waar hij zelf ook leerling is geweest. Hij heeft in deze roman de mythe willen vernietigen van de ‘onbegrepen’ en zich tegen het onbegrip van de volwassenen verzettende jeugd. Onder aanvoering van ‘de Jaguar’ geven de cadetten – ‘honden’ genoemd – zich over aan alle mogelijke uitspattingen en terroriseren hun zwakkere kameraden. Voorwerp van hun spot en agressie is vooral de eenling Ricardo Arana. Bij een militaire oefening wordt hij zo zwaar gewond dat hij sterft.

zoeken in:
avatar van Freud
5,0
Een fantastisch boek. Heel geraffineerd opgebouwd met door elkaar lopende verhaallijnen die achteraf gedeeltelijk blijken te overlappen, veel gevoel voor humor maar tegelijk ongelooflijk spannend, heel knappe, realistische personages, en vol scenes die ik zelf vier jaar na het lezen van het boek nog direct voor de geest kan halen.
Het verhaal is vrij schrijnend en best wel schokkend, maar Vargas Llosa beschrijft het met heel veel liefde voor zijn onderwerp, met veel detail en kleinmenselijke kantjes. Ik heb dit boek van a tot z ontleed voor mijn eindwerk Nederlands in het laatste middelbaar, en mijn bewondering is continu blijven groeien, zo knap zit het in elkaar.

avatar van eRCee
4,0
De tweede roman die Vargas Llosa publiceerde, op z'n 27e, en wat een sterk boek zeg. De stad en de honden beschrijft het leven op een cadettenschool in Lima, waarbij de 'honden' uit de titel staan voor een eerstejaars-lichting. Binnen de militaire school is het leven hard en vooral één leerling moet het ontgelden. In de uitgesponnen apotheose van het boek proberen de belangrijkste personages elk op hun eigen manier in het reine komen met wat er uiteindelijk voorvalt. Heel knap is de manier waarop Vargas Llosa geleidelijk pas duidelijk laat worden welk verleden bij welk personage hoort. Dat doet in de epiloog nog nieuw licht op de zaken schijnen: niet Arana maar de Jaguar blijkt degene te zijn die al vanaf zijn jeugdjaren houdt van Teresa.
Omdat Vargas Llosa zoals vaker snel schakelt tussen perspectieven en tijdsperiodes, lezen de eerste vijftig pagina's wat stroef maar ik had het geluk de rest tijdens een lange treinreis te kunnen lezen en werd toen al snel het boek in gezogen. De stad en de honden is stilistisch minder experimenteel en thematisch minder breed van opzet dan bijvoorbeeld Het groene huis, en voor de leeservaring is dat alleen maar goed. Zo voel je je al snel verbonden met de personages en komt de benauwende sfeer op de cadettenschool sterk binnen.
Over de jaren word ik eigenlijk steeds meer een liefhebber van het werk van Vargas Llosa. Misschien durf ik binnenkort zelfs wel z'n Gesprek in de kathedraal aan te vatten.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:44 uur

geplaatst: vandaag om 13:44 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.