menu

Quién Mató a Palomino Molero? - Mario Vargas Llosa (1986)

Alternatieve titel: Wie Heeft Palomino Molero Vermoord?

mijn stem
3,60 (10)
10 stemmen

Spaans
Detective

136 pagina's
Eerste druk: Seix Barral, Barcelona (Spanje)

Peru in de jaren vijftig. Een jonge soldaat van de luchtmachtbasis aan de kust wordt op brute wijze vermoord. Het onderzoek naar de moord wordt geleid door Silva, een onverstoorbare luitenant van de guardia civil, die daarbij wordt geassisteerd door sergeant Lituma. Bij gebrek aan een dienstwagen zijn ze genoodzaakt zich gedurende het onderzoek door een lokale taxichauffeur te laten vervoeren. Silva en Lituma worden van verschillende kanten tegengewerkt, maar zijn vastberaden de waarheid boven water te krijgen.

zoeken in:
dutch2
Zoals Elsschot over het telkens terugkerende personage Frans Laermans beschikt, heeft Vargas Llosa als terugkerend personage de goedmoedige bruut sergeant Lituma. Deze Lituma komt voor in een van de eerste verhalen van Vargas, in de grote roman Het Groene Huis en in het wat mindere De Geesten van de Andes. En natuurlijk in deze roman, een detective, hoewel dit boekje eerder sociaal kritisch is dan spannend.

Deze roman geeft trouwens ook aan dat Vargas (net als filmers als Kubrick en Winterbottom) graag van genre wisselt. Voor zover ik weet is dit zijn enige detective; verder schreef hij autobiografisch werk, erotische romans, historische romans, humoristische romans, politieke romans en nog veel meer. Niet alles hiervan is even gelukt (zijn erotische romans vind ik persoonlijk niet te pruimen) maar het siert hem wel als schrijver dat hij van alles probeert.

Hoe dan ook 3,5* voor Lituma en zijn moeizame onderzoek naar de moordenaars van Palomino Molero.

avatar van -JB-
3,0
In “ Wie Heeft Palomino Molero Vermoord?” gaan luitenant Silva en agent Lituma op zoek naar de moordenaar van Palomino Molero. Hoewel het boek dus geschreven is als een detective, is het in de eerste plaats een verhaal over sociale ongelijkheid en machtsmisbruik. Vargas Llosa laat zien dat de waarheid eigenlijk niet belangrijk is, maar dat het er in het leven vooral om gaat hoe er met de ‘waarheid’ wordt omgegaan.

Hoewel het verhaal vlot leest, vond ik het één van de mindere boeken van Vargas Llosa. De karakters blijven erg vlak en maken weinig ontwikkeling door. Ook de grote sociale verschillen van Peru worden in andere boeken veel beter uitgewerkt.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:19 uur

geplaatst: vandaag om 06:19 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.