menu

Romy Schneider: Een Leven Vol Triomfen en Tragedies - Adrian Stahlecker (2006)

mijn stem
3,00 (2)
2 stemmen

Nederlands
Biografie

240 pagina's
Eerste druk: Aspekt, Soesterberg (Nederland)

In 'Romy Schneider: een leven vol triomfen en tragedies' probeert de schrijver een beeld te schetsen van de de actrice Romy Schneider. Deze speelde in de quasi-historische, suikerzoete Sissi-filmtrilogie van regisseur Ernst Marischka de rol van keizerin Elisabeth van Oostenrijk en werd hiermee ongekend populair, maar tot haar ongenoegen kwam ze nooit meer van het zoete Sissi-imago af. Schneider maakte een succesvolle internationale carrière, met vele hoogtepunten; privé had ze het echter vaak zeer moeilijk: met huwelijken en relaties die op de klippen liepen, een zware operatie en de gruwelijke dood van haar zoon David. Op 29 mei 1982 werd Romy Schneider in haar Parijse woning dood aangetroffen, kort na voltooiing van de film 'La passante de Sans-Souci'.

zoeken in:
avatar van metalfist
3,0
Toevalligerwijs kwam ik een goede week geleden terecht bij dit boek hier op Boekmeter en zag tot mijn verbazing dat ik in 2014 hoopte er binnenkort aan te kunnen beginnen. Dat binnenkort is alweer bijna 5 jaar geleden dus en hoewel er ongetwijfeld boeken in mijn kast staan die al langer ongelezen zijn, was dat toch wat confronterend. Romy Schneider is zo'n actrice die ik in de loop der tijd meer en meer ben beginnen te waarderen en ik hoopte hiermee een volledig beeld van haar levensloop te krijgen.

Het resultaat is echter maar zozo. Ik ken te weinig van de actrice om het boek op flagrante fouten te betrappen, maar duidelijk is wel dat dit hier en daar het niveau van rioolpers niet te boven komt. De Nederlander Adrian Stahlecker heeft - als ik de bibliografie op het einde moet geloven waar hij opsomt uit welke andere werken hij zijn informatie heeft gehaald - wel veel onderzoekswerk verricht en dat maakt het dan nog vreemder dat dit zo onverzorgd oogt. Grammaticaal is het niet altijd even correct ('een gelukkige gezin' in plaats van 'een gelukkig gezin') maar de verkeerd geschreven namen stoorden me nog het meest. Sophia Loren wordt Sofia Loren, Annie Girardot wordt Anny Girardot, Milos Forman wordt Milos Foreman en Tom Jones moet blijkbaar een monsterhit hebben gehad met What's Up Pussycat in plaats van What's New Pussycat.. Daar zou toch meer aandacht aan besteed mogen worden. Verder doet Stahlecker wel veel goed trouwens. Je krijgt op een vlotte manier een beeld van Schneider voorgeschoteld en ook van de meest belangrijke personen in haar leven. Zo wordt er onder andere aan Alain Delon en Luchino Visconti een hoofdstukje gewijd.

Ik heb ook nog het dagboek van Schneider liggen dat door Renate Seydel tot een doorlopend geheel is verwerkt. Een beetje een vreemde opzet (onder andere Diaries 1969-1979: The Python Years van Michael Palin bewijzen dat je een degelijk dagboek kunt uitbrengen zonder wijzigingen uit te voeren) en dat lijkt me interessanter. Qua kwaliteit niet altijd even sterk, maar Stahlecker doet wat hij moet doen: op een leesbare manier een beeld schetsen van één van de grootste actrices aller tijden.

3*

Gast
geplaatst: vandaag om 08:44 uur

geplaatst: vandaag om 08:44 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.