menu

Albrecht en Wij - Lodewijk van Oord (2014)

mijn stem
3,38 (4)
4 stemmen

Nederlands
Dieren / Humoristisch

248 pagina's
Eerste druk: Cossee, Amsterdam (Nederland)

Een dierentuin in het centrum van Amsterdam worstelt met teruglopende bezoekersaantallen. Gelukkig is daar Edo Morrell, de daadkrachtige directeur met grootse plannen. Als zijn dierentuin de laatste levende neushoorns blijkt te herbergen, staat hij voor een gewetenskwestie waarbij elke keuze grote gevolgen heeft. De samenwerking met de Zuid-Afrikaanse Sariah Malan, overgevlogen als neushoornspecialiste en erg begaan met de bedreigde diersoort, werpt zijn vruchten af. Maar de jacht op de neushoorn overschrijdt landsgrenzen, en zelfs de dierentuin weet de stropers niet buiten de deur te houden. Al snel is stier Albrecht de laatste van zijn soort. Edo beschouwt dit als een uitgelezen kans zijn dierentuin in de vaart der volkeren op te stuwen. In stilte ontwikkelt hij een serie spectaculaire evenementen met een aftrap in de Amsterdam Arena. Met Sariahs actiebereidheid wenst hij geen rekening te houden. Terwijl hun gevoelens voor elkaar voorzichtig ontluiken, lopen hun opvattingen over het lot van Albrecht steeds meer uiteen.

zoeken in:

avatar van liv2
4,0
Een verfrissend en origineel boek!

Plaats van handeling: de dierentuin, of met een veel mooier woord, de diergaarde. De tegenwereld, een negatief van het gewone, een oase te midden van de chaos.
De ambitieuse directeur van de Amsterdamse dierentuin, Edo Morell, is een man met een plan. Voor hem geen diertjes kijken meer, maar een totale beleving creëren, met als drogreden dat het dier centraal staat. Niet het dier maar de klant staat centraal, uiteraard.

De laatste mannelijke rhino op aarde, Albrecht, moet zowel voor de beleving als voor geld in het laadje zorgen. Samen met de Zuid-Afrikaanse Sariah, een neushoornspecialiste en activiste probeert hij een kweekprogramma op poten te zetten. De bedoeling is onderliggend goedbedoeld maar andere factoren beginnen meer en meer een grote rol te spelen. Lodewijk van Oord slaagt erin op zeer amusante en boeiende wijze een aantal zienswijzen naar voor te brengen die betrekking hebben op de relatie mens/dier. Heel erg leerzaam vond ik dat.

Het wervelende einde, de werkelijk megalomane Rhino Expierence, een tot in het detail geënceneerde happening is zelfs geloofwaardig.
En als laatste, de zeer mooie beschrijvingen van de dieren in de tuin maken dit boek echt af.
Zeer fijn boek!

Gast
geplaatst: vandaag om 19:47 uur

geplaatst: vandaag om 19:47 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.