menu

Koning van de Barraca's - Femke van Zeijl (2014)

mijn stem
2,00 (2)
2 stemmen

Nederlands
Sociaal

320 pagina's
Eerste druk: Anthos, Amsterdam (Nederland)

Daniël is de koning van de barraca' s in Maputo, Mozambique. Hij flaneert van bar naar bar, en vooral van vrouw naar vrouw. Als hij de Portugese Cristina ontmoet, lijkt zijn toekomst verzekerd. Op het eerste gezicht lijken ze een koppel dat alle clichés bevestigt, maar misschien vormen ze wel een uitzondering. Tegen een achtergrond van veranderende wereldverhoudingen weet Femke van Zeijl thema' s als macht, gender, cultuurverschillen, armoede en rijkdom tot een verhaal te verweven, waarin interculturele relaties de kern vormen.

zoeken in:
avatar van liv2
3,0
liv2 (crew)
Debuut dat me benieuwd!

avatar van liv2
3,0
liv2 (crew)
Maputo, Mozambique.

De Mozambikaanse Daniel een 'foreignizer, of een man die expats en toeristen versiert om er zelf beter van te worden, ontmoet de Portugese Christina op zijn geliefde werkterrein, de barraca's (kleine kroegjes in steegjes). Deze player met rastakapsel heeft zich een hele trukendoos eigen gemaakt om deze vrouwen aan de haak te slaan. Zijn openingszin "jij bent blijkbaar geen toerist" doet het hem blijkbaar altijd. Ook dus bij Christina aka "de stokvis", werkzaam in de ontwikkelingshulp voor arme straatkinderen. (een job die ze al snel voor bekeken houdt als blijkt dat er nogal van haar en het ontwikkelingsgeld geprofiteerd wordt).
U ziet, de clichés worden nogal serieus opgestapeld en bevestigd.

Omdat de schrijfster zelf woont en werkt in deze contreien(ze is buitenland-journaliste) zijn de beschrijvingen van de geplogenheden en het leven aldaar wel goed beschreven. Je voelt wel dat zij het land kent. Soms verliest ze zich wel in een overvloed aan info,( bv over de politieke situatie) , dan komt het allemaal geforceerd over...

Deze film: Paradies: Liebe (2012) - MovieMeter.nl, gaat over een gelijkaardig gegeven, en vond ik veel, maar dan ook veel beklijvender dan dit boek. Het blijft allemaal wat oppervlakkig hier, en de cliché's worden nog maar eens bevestigd. Geen nuance. Die domme Westerse vrouwen laten zich allemaal 'inpakken' door een eigenaar van een rastakapsel die zegt wat ze willen horen....

Maw: Paradies: Liebe (2012) - MovieMeter.nl meets En Je Ziet Nog Eens Wat - Renske de Greef (2009)

avatar van mjk87
1,0
Matig. Het boekje begint nog wel leuk met een aardige sfeerschets, maar als het eigenlijke verhaal begint weet het me nauwelijks te interesseren - het tweede deel heb ik, ondanks een aardig eind nog wel, versnel gelezen, temeer Van Zeijl nu ook niet zo een stijl heeft waarvan je elke letter en klank wil proeven. Grootste bezwaar is vooral de gefragmenteerdheid, vooral in het begin. Zo leer je de personages nooit kennen, noch de relatie tussen Daniël en Christina, en dat maakt dat het mij nergens wist te raken of te interesseren. Nu heb ik sowieso niks op met zo een lamlul als Danië, maar als je het op deze manier aanpakt zonder echte opbouw, dan houdt het al snel op. 1,0*.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:38 uur

geplaatst: vandaag om 10:38 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.