menu

Zelenyj Sjater - Ljoedmila Oelitskaja (2011)

Alternatieve titels: Een Russische Geschiedenis | Зеленый Шатер

mijn stem
3,00 (2)
2 stemmen

Russisch
Sociaal

592 pagina's
Eerste druk: Eksmo, Moskou (Rusland)

De roman gaat over drie vrienden die opgroeien tijdens de Sovjet-Unie. We ontmoeten Sanja, Micha en Ilja voor het eerst in 1953, tijdens de dagen van de dood van Stalin en volgen ze tot 1996, rond Brodsky's dood. De drie goede vrienden gaan als buitenbeentjes door het leven. Wanneer de bullebakken uit hun schooltijd geen bedreiging meer vormen, zijn er nog altijd de nietsontziende ogen van de overheid. Ogen die maken dat Micha zijn fijne baan verliest en in de gevangenis belandt, dat Ilja zich onder druk bij de KGB aansluit en dat Sanja zijn geboorteland verruilt voor het vrije Westen. Rondom de drie vrienden heeft Oelitskaja een hele wereld van moeders en andere familieleden, docenten en collega's opgetrokken. Middels verhalen en anekdotes laat ze zien hoe de drie jongens het hun hele leven moeilijk hebben in een totalitair land dat zo uitermate tegen kunst en vrijheid is gekant. Een Russische geschiedenis is diep melancholisch, die emotie waar de grote Russen het patent op lijken te hebben. Zoals de titel aangeeft is de roman zowel een geschiedenis van (de tweede helft van de twintigste eeuw in) Rusland als een geschiedenis die op deze manier alleen in Rusland kan zijn gemaakt. Rusland: dat kunstige land, van kraanvogels, de Hermitage en Grote Literatuur; Rusland: dat wrede land, van Stalin, goelags en terreur.

zoeken in:
avatar van eRCee
3,0
geplaatst:
Best een lastig boek, omdat er eigenlijk geen echte hoofdpersonen zijn. Of ze zijn er wel (Ilja, Sanja en Micha zouden dat dan moeten zijn) maar ze verdwijnen soms lange tijd naar de achtergrond en ondertussen voert Oelitkaja dan allerlei andere figuren op uit de periferie van deze vriendengroep van drie (opa's van liefjes, enzovoorts). Waarbij ook nog eens de chronologische volgorde niet wordt gevolgd: hoofdstukken kunnen zonder aanduiding een sprong vooruit in de tijd of juist terug in de tijd nemen. Het leuke hieraan is natuurlijk dat je soms dingen te weten komt die pas later echt betekenis krijgen, als je het personage dan nog herkent tenminste. Echt makkelijk is het al met al niet. Een Russische geschiedenis biedt echter een mooi tijdsbeeld van het Sovjetleven in de jaren 60 tot 80, waarbij de focus niet ligt op de gruwelen (er verdwijnen mensen in kampen, je hoort echter pas weer van ze in het verhaal wanneer ze terugkomen) maar op het dagelijks leven. Oelitskaja beschrijft het nuchter, zonder pathos, zonder verontwaardiging ook. Terwijl ze toch eerste generatie is, ik heb me niet in haar persoon verdiept maar ga er vanuit dat ze dit leven in deze tijd heeft meegemaakt. Hoe dan ook, geen makkelijk instapboek, meer voor de liefhebber.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:18 uur

geplaatst: vandaag om 17:18 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.