menu

Las Venas Abiertas de América Latina - Eduardo Galeano (1971)

Alternatieve titel: De Aderlating van een Continent: Vijf Eeuwen Economische Exploitatie van Latijns-Amerika

mijn stem
4,00 (2)
2 stemmen

Spaans
Ideeënliteratuur / Historisch

391 pagina's
Eerste druk: Casa de las Américas, Havana (Cuba)

Vanuit zijn verontwaardiging en woede over het permanente onrecht dat Latijns-Amerika sinds de zestiende eeuw wordt aangedaan schreef Galeano 'De Aderlating van een Continent'. Een beschrijving van vijf eeuwen opeenvolging van plunderingen door koloniale overheersers en waarmee een ideologisch geladen verklaring wordt gegeven waarom het rijke Latijns-Amerika al eeuwenlang arm is.

zoeken in:
avatar van Raspoetin
4,0
‘De arbeid is internationaal zo verdeeld dat sommige landen zich specialiseren in winnen en andere in verliezen. Ons deel van de wereld, dat tegenwoordig Latijns-Amerika heet, Eduardo Galeanowas er al vroeg bij: het is zich gaan specialiseren in verliezen sinds het moment, lang geleden, dat de Europeanen van de Renaissance de oceaan overstaken en hun tanden in haar keel zetten.’

Dit zijn de eerste regels van het monumentale boek De Aderlating van een Continent: Vijf Eeuwen Economische Exploitatie van Latijns-Amerika (1971) van de hand van schrijver en journalist Eduardo Galeano. In een bevlogen tirade gaf hij een verklaring voor de al eeuwenlang durende armoede van het rijke Latijns-Amerikaanse continent.

avatar van Raspoetin
4,0
Uit een artikel van mijn hand naar aanleiding van het overlijden van Eduardo Galeano.

avatar van eRCee
Mooi artikel. Ik snap alleen niet zo goed wat er met 'Latijns geweten' wordt bedoeld. Latijns geheugen lijkt mij, zeker binnen de context, logischer.

avatar van Raspoetin
4,0
dank je!
Ik bedoelde daarmee een Latijns bewustzijn vertaald naar "conciencia".

avatar van eRCee
Bewustzijn is dan inderdaad de beste term (als ik jou was zou ik de titel van het artikel dan ook aanpassen, is toch wezenlijk wat anders en ook beter passend bij het oeuvre van Galeano).

avatar van Raspoetin
4,0
Zodoende aangepast. Super bedankt voor je feedback.

avatar van eRCee
Halverwege moet ik hier even een pauze in nemen: het is één van de meest deprimerende boeken die ik ooit gelezen heb. Ben toch redelijk op de hoogte van de grote lijn, maar het zo op papier opgesomd zien is bijkans gekmakend.

(Berichten zoals die van The Guardian over de duizenden arbeidsmigranten die verwezenlijking van het WK in Qatar met hun leven betalen, laten zien dat de beschreven praktijken ook allerminst verleden tijd zijn.)

avatar van eRCee
Misschien wel het meest verdrietige boek dat er bestaat.

Ik ga de details niet bespreken die Galeano naar voren haalt, vanaf de grondstoffenplundering, de moordpartijen en de uitbuiting van mensenlevens in de eerste eeuwen tot aan de omverwerping van democratische regeringen, de prijsmanipulaties en het oneerlijke monetaire handelsbeleid van de laatste. Daarvoor moet iedereen het boek zelf maar lezen.

Wat ik er wel over wil zeggen, is dat de analyse van Eduardo Galeano me nog meer dan eerder heeft laten beseffen dat we leven in een wereld van welbewust gecreëerde en in stand gehouden ongelijkheid. De verdeling van rijkdom en armoede berust niet op toeval, niet op hard werken of op het maken van de juiste keuzes, het is geïnstitutionaliseerd in een wereld van zogenaamde vrijhandel. Het internationale kapitalisme is tot op het bot oneerlijk en als Westerse burgers leven we in een sprookjeswereld zonder een idee te hebben van de prijs die er door anderen (en de planeet) betaald wordt voor ons welvaartspeil.

Zeer moeilijk, of eigenlijk niet verteerbaar. Dat stuk over Paraguay ook en de triple alliantie, goeie genade. Het enige lichtpuntje is dat Galeano z'n tekst kruidt met pareltjes van kernachtige analyse en wrange humor. Om af te sluiten dan maar (twee had ik genoteerd en twee tref je zo aan als je het boek willekeurig openslaat, het wemelt ervan):

'Met de nationale bourgeoisie van Latijns Amerika is hetzelfde gebeurd als met de kabouters: ze is stokoud geworden zonder ooit gegroeid te zijn.'

'Anatole France had groot gelijk toen hij zei dat de wet, in zijn majestueuze gelijkheid, zowel de rijke als de arme verhindert om onder de bruggen te slapen, op straat te bedelen en brood te stelen.'

'De wetenschappelijke laboratoria van de regering, de universiteiten en de grote concerns jagen de fantasie het schaamrood op de kaken door het koortsachtige tempo waarin ze uitvinden en ontdekkingen doen, maar de nieuwe technologie heeft nog geen manier gevonden om het te kunnen stellen zonder de basismaterialen die de natuur en de natuur alleen verschaft.'

'Dat is in Latijns Amerika normaal: altijd worden de hulpmiddelen aan het imperialisme gegeven in naam van een gebrek aan hulpmiddelen.'

Gast
geplaatst: vandaag om 11:21 uur

geplaatst: vandaag om 11:21 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.