menu

Las Venas Abiertas de América Latina - Eduardo Galeano (1971)

Alternatieve titel: De Aderlating van een Continent: Vijf Eeuwen Economische Exploitatie van Latijns-Amerika

mijn stem
4,00 (2)
2 stemmen

Spaans
Ideeënliteratuur / Historisch

391 pagina's
Eerste druk: Casa de las Américas, Havana (Cuba)

Vanuit zijn verontwaardiging en woede over het permanente onrecht dat Latijns-Amerika sinds de zestiende eeuw wordt aangedaan schreef Galeano 'De Aderlating van een Continent'. Een beschrijving van vijf eeuwen opeenvolging van plunderingen door koloniale overheersers en waarmee een ideologisch geladen verklaring wordt gegeven waarom het rijke Latijns-Amerika al eeuwenlang arm is.

zoeken in:
avatar van Raspoetin
4,0
‘De arbeid is internationaal zo verdeeld dat sommige landen zich specialiseren in winnen en andere in verliezen. Ons deel van de wereld, dat tegenwoordig Latijns-Amerika heet, Eduardo Galeanowas er al vroeg bij: het is zich gaan specialiseren in verliezen sinds het moment, lang geleden, dat de Europeanen van de Renaissance de oceaan overstaken en hun tanden in haar keel zetten.’

Dit zijn de eerste regels van het monumentale boek De Aderlating van een Continent: Vijf Eeuwen Economische Exploitatie van Latijns-Amerika (1971) van de hand van schrijver en journalist Eduardo Galeano. In een bevlogen tirade gaf hij een verklaring voor de al eeuwenlang durende armoede van het rijke Latijns-Amerikaanse continent.

avatar van Raspoetin
4,0
Uit een artikel van mijn hand naar aanleiding van het overlijden van Eduardo Galeano.

avatar van eRCee
Mooi artikel. Ik snap alleen niet zo goed wat er met 'Latijns geweten' wordt bedoeld. Latijns geheugen lijkt mij, zeker binnen de context, logischer.

avatar van Raspoetin
4,0
dank je!
Ik bedoelde daarmee een Latijns bewustzijn vertaald naar "conciencia".

avatar van eRCee
Bewustzijn is dan inderdaad de beste term (als ik jou was zou ik de titel van het artikel dan ook aanpassen, is toch wezenlijk wat anders en ook beter passend bij het oeuvre van Galeano).

avatar van Raspoetin
4,0
Zodoende aangepast. Super bedankt voor je feedback.

avatar van eRCee
Halverwege moet ik hier even een pauze in nemen: het is één van de meest deprimerende boeken die ik ooit gelezen heb. Ben toch redelijk op de hoogte van de grote lijn, maar het zo op papier opgesomd zien is bijkans gekmakend.

(Berichten zoals die van The Guardian over de duizenden arbeidsmigranten die verwezenlijking van het WK in Qatar met hun leven betalen, laten zien dat de beschreven praktijken ook allerminst verleden tijd zijn.)

Gast
geplaatst: vandaag om 18:07 uur

geplaatst: vandaag om 18:07 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.