menu

De Wolf Die tegen Water Praatte - Imme Dros (1991)

mijn stem
3,75 (4)
4 stemmen

Nederlands
Jeugdboek
Sprookje / Psychologisch

50 pagina's
Eerste druk: Moon Press, Bussum (Nederland)

In het sprookje van Roodkapje is de wolf echt zo'n Boze Wolf, maar is dat wel zo? In deze versie van het sprookje in elk geval niet. Het verhaal wordt hier verteld vanuit het standpunt van de 'Boze Wolf'. Nou ja, 'Boze Wolf' ... eigenlijk een sullige figuur die tegen zijn spiegelbeeld in de vijver praat omdat hij heimwee heeft naar zijn soortgenoten in het noorden.

zoeken in:
avatar van Ted Kerkjes
4,5
Ted Kerkjes (moderator)
Imme Dros vertelt het verhaal van Roodkapje vanuit het standpunt van de wolf. De wolf is in Dros' vertelling een ontzettend zielig en sneu figuur, met wie je zo medelijden krijgt. Eigenlijk is dit boek gewoon een knap staaltje nuance: dé slechterik uit alle verhalen, de Grote Boze Wolf, wordt voor de verandering eens uitgediept. Het einde is ronduit ontroerend.
Harrie Geelen tekende weer eens voor de illustraties. Het zijn pixelachtige prenten geworden die perfect bij de tekst passen.
Wederom een hoogtepunt uit Dros' oeuvre.

avatar van the Cheshire cat
4,5
Wat een lief, klein, ontroerend boekje. En het einde, zó droevig.. Eigenlijk hoef ik niets meer toe te voegen aan wat Ted Kerkjes hierover al heeft gezegd. De wolf is wel erg leuk, in de Grimm-versie was hij al leuk, maar hier misschien nog veel leuker. Een zeer aangenaam schepsel als je 't mij vraagt:

Op een mooie dag in het voorjaar sloop de Wolf gewoontegetrouw door het bos in de richting van de vijver. Hij had een slecht humeur. De zon scheen en overal stonden en hingen en zaten maar bloemen. De Wolf vond dat overdreven gedoe. In de streek waar hij geboren was, kwamen haast geen bloemen voor en zo hoorde het ook.

avatar van Ted Kerkjes
4,5
Ted Kerkjes (moderator)
the Cheshire cat, wat ontzettend leuk dat jij dit boek ook gelezen hebt! En natuurlijk dat jij het ook goed vindt!
Ik heb het boekje weer eens uit de kast gepakt en doorgelezen, en ik ben tot de ontdekking gekomen dat dit boekje voor mij wel geldt als één van de beste boeken die Imme Dros gemaakt heeft. In al haar ogenschijnlijke, bedrieglijke eenvoud (in zowel de tekst als de illustraties) schuilt de kracht van dit werk. Hoe de Grote Boze Wolf (in een werkje van slechts vijftig pagina's!) diepte krijgt en een personage wordt met wie je meeleeft, is echt heel knap gedaan.

avatar van the Cheshire cat
4,5
Als jij niets over dit boek had verteld , had ik het waarschijnlijk nooit gelezen. En fijn dat Imme Dros het sprookje mooi intact laat maar er toch een eigen draai aan geeft. Sowieso is Roodkapje een van mijn lievelingssprookjes; simpel doch groots, net als dit boekje. De wolf is echt een lieverd hier. Ook in de bijzonder fraaie tekeningen.

avatar van Sol1
4,0
Sol1 (crew)
Heel grappig geschreven, maar ondanks dat juist ook: triest, werkje; dat bovendien op het eind ook nog eens ruimte open laat voor eigen interpretatie: was dit een droom of realiteit, hoe gaat dit aflopen (... plons...?) of is het al afgelopen? Dat laatste is wel een afwijking met het originele verhaal, maar een zeer acceptabele. Het is goed voor te stellen, dat dit de doelgroep aan zal spreken. Want: een open verhaal, maar begrijpelijk. Open qua structuur en einde.

avatar van Ted Kerkjes
4,5
Ted Kerkjes (moderator)
Wat leuk dat dit boek gelezen wordt. Het is een heel onbekend boek van Imme Dros. Goed dat je het gelezen hebt, Sol1!

avatar van the Cheshire cat
4,5
Dit verhaal deed mij overigens denken aan een gedicht van Oscar Wilde, The Disciple, over de mythe van Narcissus, ook verteld vanuit een andere invalshoek..

And the pool answered, 'But I loved Narcissus because, as he lay on my banks and looked down at me, in the mirror of his eyes I saw ever my own beauty mirrored.'

Gast
geplaatst: vandaag om 05:24 uur

geplaatst: vandaag om 05:24 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.