menu

Captain Corelli's Mandolin - Louis de Bernières (1994)

Alternatieve titel: Kapitein Corelli's Mandoline

mijn stem
4,21 (34)
34 stemmen

Engels
Oorlog / Romantiek

437 pagina's
Eerste druk: Secker & Warburg, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Pelagia, de mooie dochter van dokter Iannis, maakt zich op om te trouwen met Mandras, een visser. Hun plannen worden in de war geschopt door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Jonge mannen worden bij hun families weggehaald en de bevolking wordt langs politieke breuklijnen uiteengerukt. Wanneer eerst de Italianen en daarna de Duitsers het eiland hebben bezet, volgt een bloedige burgeroorlog. Het geweld grijpt diep in het leven van Pelagia in. De Italiaanse legerkapitein en zijn mandoline die ervoor zorgden dat de eerste fase van de bezetting op Kefallinia toch menselijk bleef, blijken echter een belofte voor de toekomst.

zoeken in:
avatar van eRCee
4,0
Laat je niet misleiden door de nogal zoete verfilming: Captain Corelli's Mandolin is echt een goed boek. WO II op een Grieks eilandje, alleen dat al. De gruweldaden die worden beschreven zijn keihard en indrukwekkend: bijvoorbeeld het doodsbericht dat een soldaat brengt aan de moeder van zijn vriend. Tegelijk zit het mooie leven ook in dit boek, de alledaagsheid, liefde. Het laatste gedeelte van het boek is helaas wel wat te romantisch. Meer van het filmniveau. Desondanks zeer aanbevelenswaardig. 4*

5,0
Wat een geweldig boek.

Één van de beste boeken die ik tot nu toe heb gelezen!
Soms wel even worstelen door stukjes die vanuit grote wereldleiders zijn geschreven maar dat duurt nooit echt lang.

Verder fabelachtig "gruwelijke" scènes beschreven die in de strijd tijdens WOII afspelen maar door de literaire inslag en emotionele manier van schrijven geen walging of weerstand oproepen. Wel héél indringend. Laat je door deze woorden niet afschrikken want ik houd niet van horror of akelige bloedbaden enz.

Een vlechtwerk van verhaallijnen van meerdere hoofdpersonen die uiteindelijk bijzonder knap in elkaar passen.

Naast de gruwelen ook liefde, medemenselijkheid, historie, en geweldige beschrijvingen van landschappen en de culturele verschillen tussen de Grieken, Italianen, Britten en Duitsers en nog veel meer. En dan die beschrijving van de muziek van Corelli's mandoline....

Een boek met vele verhalen die tot één fantastische roman zijn gesmeed. Dit boek zal je niet snel vergeten. Ik moest echt enige dagen afkicken toen het uit was. Een aanrader!

5 sterren!

PS: Hierboven staat dat het eind wat te romantisch zou zijn. Ik vind het persoonlijk wel fijn dat het een positief (feel-good) einde heeft hetgeen mij emotioneel heeft geraakt.

3,5
Het begint als een lichtjes ironisch vertelde dorpsidylle, zo hebben we er al veel gehad. Het oorlogsdeel is van een ander gehalte, veel ruwer, maar met een nieuwe liefdesidylle erin, weer met wat ironie verteld. De gruwelijke feiten van de slachtpartij vallen dan weer in een heel andere stijlsoort. Het einde met de aftakeling van de dorpsgemeenschap en de overgang naar de individualistische markteconomie is dan nog eens wat anders. Het slot vond ik goedkope Marquez.
Ik had het gevoel dat ik er allemaal nogal doorheen keek, maar ik bleef wel lezen.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:07 uur

geplaatst: vandaag om 15:07 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.