menu

Naar Moskou! Naar Moskou! Memoires van een Officier uit de Lage Landen in het Leger van Napoleon - Willem Oosterbeek (2014)

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Nederlands
Historisch

160 pagina's
Eerste druk: Athenaeum-Polak & Van Gennep, Amsterdam (Nederland)

In 1812 trekt Napoleon op naar Moskou, een veldtocht die een helletocht zou worden. Jean François Dumonceau is officier in la Grande Armée. Hij maakt deel uit van de Keizerlijke Garde, en verkeert in de nabijheid van Bonaparte. Als een van de weinigen overleeft hij de tocht. Aan het eind van zijn leven schrijft hij, in het Frans, zijn memoires. Die geven een huiveringwekkend beeld van een oorlog waarin honderdduizenden sneuvelen, maar ook schetsen ze zijn verbondenheid met Liesje, zijn paard, en zijn oppasser Jan. Willem Oosterbeek vertaalde Dumonceaus memoires en voorzag ze van historisch commentaar. Zo ontstaat een ooggetuigenverslag van een veldtocht die twee eeuwen later nog altijd tot de verbeelding spreekt.

zoeken in:
hellboy.ray

avatar van the Cheshire cat
Ook toevallig Vind het wel een mooie cover. Het is van het schilderij Campagne de France uit 1814 van de Franse schilder Ernest Meissonier heb ik net ontdekt.

Zou dit hetzelfde paard zijn als Marengo, het paard van dat andere schilderij?



avatar van Raspoetin
4,0
Bijster interessant boek dat van mij een stuk dikker had gemogen. Sommige verslagen van Jean Francois Dumenceau zijn behoorlijk heftig. Zoals het citaat dat ook in de recensie van de Volkskrant werd aangehaald over het uitzicht op het slagveld na een bloedig gevecht.

'Het is een dikke, bloederige brij van vlees en botten. Ik ontdek het gezicht van een mens dat door een wagenwiel van de schedel is afgestroopt alsof het een handschoen is die in de modder ligt.'

Het meest aangrijpend vond ik het stuk aan het eind van het boek waarin Dumenceau noodgedwongen zijn gewonden paard op de vlucht moest achterlaten; tijdens de benarde chaotische terugtocht met wrede Kozakken die het Franse leger op de hielen zitten.

'Als ik weer op weg ga, word ik aan alle kanten ingesloten door een colenne Napolitaanse troepen die de hele breedte van de weg in beslag neemt. Ik probeer ze aan de zijkant door een sloot in te halen. Dan glijden de achterpoten van mijn paard weg. In een poging overeind te komen val ik met haar op de bodem van de sloot en kan niet meer overeind komen. Mijn been zit onder haar buik vast en ik kan me niet bevrijden. Ik roep tevergeeft om hulp naar de voorbijgangers. Niemand verwaardigt zich om me te komen helpen en ik begin te twijfelen aan mijn lot. Totdat tot mijn grote geluk mijn kameraad Delaizement voorbijkomt, die me ziet en die erin slaagt me te helpen. Tegelijkertijd probeert hij ook mijn arme paard op de been te helpen maar ze lijkt niet meer te kunnen bewegen. Ik trek stevig aan de teugel, ongeduldig, om haar te dwingen een poging te wagen om op te staan. Ze doet er alles aan om me te plezieren en weer uit de greppel te komen. Maar dat is alles. Het is duidelijk dat haar rug is gebroken. Het is hopeloos. Ik moet alle hoop opgeven om haar mee te kunnen nemen. Het arme beest lijkt vreselijk te lijden. Het hinnikt treurig. Als ze ziet dat ik verderga zonder haar heft ze een paar keer haar hoofd op en volgt me met haar treurige blik. Haar ogen zijn vol tranen en ze smeekt me niet te gaan. Ik ben erg ontroerd. Ik ga verder, overvallen door verdriet, mijn bagage onder mijn arm.' [pag. 145]

Hartverscheurend

Wrede Kozakken?? De Fransen waren er zelf naar toe gegaan.

avatar van Raspoetin
4,0
Je hebt helemaal gelijk. Het zijn de woorden van de auteur die een kort hoofdstuk heeft gewijd aan de Kozakken. Zo heeft een Russische schrijver (ik ben eigenlijk wel benieuwd wie) eens gezegd: 'een Kozak wordt niet gemaakt, maar een Kozak wordt geboren.'

Vrijbuiters die een haat-liefdeverhouding hebben met het Russische rijk, maar op den duur een zeer nuttig onderdeel worden van het Russische leger. 'Door hun reputatie van ongekende wreedheid zijn ze ook nog eens een belangrijk wapen in de psychologische oorlogsvoering van de Russen. Iedereen huivert bij de gedachte in handen te vallen van de Kozakken.'

Gast
geplaatst: vandaag om 23:25 uur

geplaatst: vandaag om 23:25 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.