menu

De Koperen Tuin - Simon Vestdijk (1950)

mijn stem
3,88 (41)
41 stemmen

Nederlands
Psychologisch

279 pagina's
Eerste druk: Nijgh & Van Ditmar, 's-Gravenhage (Nederland)

Nol Rieske is de zoon van de plaatselijke rechter. Nol lijdt aan het conflict tussen de verstandsmens en de gevoelsmens. Dit conflict probeert hij in de liefde en de muziek op te lossen. In zijn jeugd belandt Nol in de Tuin, de plaats waar de burger gaat wandelen, waar hij muziek luistert en waar hij zich vermaakt. Omdat Nol iets vreemds ondergaat komt in hem de gevoelsmens naar boven. Door het horen van de muziek van de dirigent Cuperus en de dans met Trix, de dochter van Cuperus verandert Nol. Vanaf dat moment krijgt de gevoelsmens in Nol de overhand en zal hij een strijd voeren om met de burgers om hem heen, maar vooral met de burger in hem zelf af te rekenen.

zoeken in:
dutch2
Prachtige roman van Vestdijk, en een van zijn populairste. Maarrrrrrr, wat uit de samenvatting niet blijkt is dat het hier gaat om een tragische liefdesgeschiedenis tussen deze Nol Rieske en Trix Cuperus, de dochter van de dirigent. Dat verklaart wellicht de populariteit van deze roman, ook al zal de aardige humor (zeker voor Vestdijkbegrippen) en de boeiende beschrijvingen van populaire muziekstukken ook wel hebben meegeholpen.

avatar van FisherKing
4,5
Indrukwekkend boek die heel boeiend beschrijft hoe belangrijk het is om een gevoelsmens te zijn.

4.5*

avatar van Thomas83
Wederom zo'n boek waarbij ik meerdere pogingen heb gedaan het te lezen, maar telkens kwam ik er gewoon niet doorheen. Mijn laatste poging is in elk geval van nog geen vijf jaar terug denk ik.

2,5
Ik vond't een erg slecht boek. De tekst achterop sprak van 'deze roman die hij zelf zijn beste noemde, met humor en scherpte', maar dat viel me vies tegen! De humor, die heb ik er niet in terug kunnen vinden, om de zoveel tijd komt op z'n hoogst wat absurds naar voren, en de beschrijvingen van de provinciale types zijn in de 50's misschien nog heel scherp en treffend humoristisch geweest...maar daar sta ik te ver vanaf om iets leuks van te kunnen maken.
Daarnaast vond ik het verhaal niet bijster sterk, het werkte nogal van A naar B zonder veel omwegen, en het gedeelte bij A duurde me ook nog eens veel te lang. De overdenkingen en reflecties van een jongen van 5 jaar oud doen me gewoon te weinig. Natuurlijk is dat wel waar dit boek op gericht zal zijn, hoe het verleden z'n grootse sporen achterlaat op de latere jaren van de verschillende personages, maar dit is wel uitgewerkt op ongeloofwaardige wijze: een danspartij op 5-jarige leeftijd wakkert een levenslange liefde aan... dat gaat er bij mij niet in!
Nee, deze durf ik nou niet bepaald z'n beste te noemen.

5,0
Vestdijk was, in ieder geval naar mijn mening, de beste schrijver die Nederland ooit heeft gekend. Dit boek is echt fantastisch, het thema is geen simpele verliefdheid maar de onbelangrijkheid van het geluk. Vestdijk was ook een man met nogal depressieve neigingen.
Dit is een werkelijk fantastisch boek.

4,0
RVDBHK schreef:
Vestdijk was, in ieder geval naar mijn mening, de beste schrijver die Nederland ooit heeft gekend.
Helemaal mee eens. Jammer dat hij tegenwoordig nauwelijks nog wordt gelezen, maar met zo'n torenhoge kwaliteit is het een kwestie van tijd voordat dit oeuvre wordt herontdekt. Ik heb zelf trouwens een lichte voorkeur voor zijn historische romans, maar ook zijn psychologische en experimentele romans zijn meer dan de moeite waard!

avatar van eRCee
4,0
Dankzij de berichten van RVDBHK en dutch2.0 heb ik dit boek opgesnord, nadat Terug tot Ina Damman me maar matig beviel en ik van Ivoren wachters te weinig herinneringen heb om me een goed beeld te kunnen vormen van de schrijver Vestdijk.

En ik kan wel zeggen dat ik De koperen tuin direct reken tot de beste boeken uit de Nederlandstalige literatuur die ik tot nu toe heb gelezen. De grondlijn is dezelfde als in Terug tot Ina Damman volgens mij, maar het boek is minder autobiografisch van karakter en bevat allicht daardoor veel meer interessante romanelementen.
Eerst en vooral zijn dat de personages, die stuk voor stuk prachtig zijn uitgetekend, sommige in de schaduw blijvend terwijl anderen met ragfijne precisie in het licht worden gezet. Vooral Cuperus en zijn dochter Trix zijn geweldige personages (voor mijn gevoel dragen ze de echo's mee van Peeperkorn en Klavdia uit Thomas Manns De toverberg.)

De opbouw van de roman is zeer geleidelijk, waarbij het opgroeien van ik-persoon Nol eigenlijk de ruggengraat vormt van het boek, dat naast een tijdloze liefdeskroniek dus ook een coming-of-age verhaal is.
Thematisch gaat De koperen tuin nog uit van een schaamtecultuur, die een decennium later in de Westerse wereld grotendeels zou verdwijnen (hoewel het fenomeen online-shaming van de laatste jaren dat tegenspreekt), en terwijl Nol zich er met alle macht tegen verzet zal zijn geliefde daar toch aan bezwijken. Meer nog dan de opinie van de buitenwereld is het overigens het zelfbeeld van Trix, gespiegeld in het ideaalbeeld dat haar geliefde van haar heeft, dat haar fataal wordt.
De laatste pakweg vijftig pagina's vond ik even indrukwekkend als ontroerend. In veel opzichten komt Vestdijk hier dichtbij Frederik van Eedens Van de koele meren des doods, zelfs in zoverre dat je het als tweelingboeken kan beschouwen (waarbij het schuiven van de moraal gedurende vijftig jaar al zeer interessant zichtbaar is).

Een geweldig boek dus, en dan heb ik het nog niet eens gehad over de vlekkeloze schrijfstijl van Vestdijk. Een van de hoogtepunten van de literatuur van eigen bodem.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:33 uur

geplaatst: vandaag om 12:33 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.