menu

The Miniaturist - Jessie Burton (2014)

Alternatieve titel: Het Huis aan de Gouden Bocht

mijn stem
3,33 (6)
6 stemmen

Engels
Historisch

368 pagina's
Eerste druk: Picador, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Amsterdam, 1686. Nella Oortman komt aan de prestigieuze Herengracht wonen, als jonge bruid van de bekende rijke VOC-koopman Johannes Brandt. Ze is niet bepaald wereldwijs en ze begrijpt niets van het huishouden waar ze in terechtgekomen is. Haar ongetrouwde vrijgevochten schoonzus Maren, de zwarte bediende Otto en het brutale dienstmeisje Cornelia maken er de dienst uit. Haar echtgenoot Johannes is meestal op reis en raakt haar met geen vinger aan. Dan krijgt ze van hem een bijzonder cadeau: een poppenhuis. Het is net hun eigen herenhuis aan de gracht - maar dan in miniatuur. Vanaf dat moment ontvangt Nella mysterieuze pakketjes voor haar poppenhuis. Algauw krijgt het verhaal een dramatische wending en lijkt het lot van alle mensen om haar heen bezegeld.

zoeken in:
avatar van psyche
3,5
psyche (crew)
The Miniaturist is een fictief verhaal gebaseerd op het poppenhuis van Petronella Brandt in het Rijksmuseum.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7b/Dollhouse_of_Petronella_Ortman_by_Jacob_Appel.jpg/260px-Dollhouse_of_Petronella_Ortman_by_Jacob_Appel.jpg
In vroeger tijden onderhielden rijke dames een poppenhuis dat veelal een kopie was van hun eigen huis.
Daar waar heren 's avonds hun eigen bezigheden hadden, bewonderden dames tijdens visites aan elkaar dergelijke poppenhuizen. Dat kon uren duren. Kosten in de loop van een paar jaar met 700 voorwerpen bedroegen ongeveer fl 10.000,--
De Petronella Brandt-Oortman uit het verhaal krijgt van haar man een nog niet ingericht poppenhuis; Petronella geeft een miniaturist schriftelijk opdracht tot het maken van meubeltjes. Deze worden bezorgd en erna arriveren zowel gevraagd als ongevraagd miniatuurtjes van het huis aan de Herengracht en poppetjes gelijkend op o.a. de inwoners. Er is iets vreemds aan de hand. De miniaturist weet details die onbekend zouden moeten zijn of miniatuurtjes lijken te verwijzen naar toekomstige gebeurtenissen.
Wie is de miniaturist?
Wat volgt is een door de auteur in het geheim en vlot geschreven spannend boek; verborgen situaties worden stapje voor stapje duidelijk net zoals de consequenties van die situaties.
Leuk vind ik dat in het huis aan de Herengracht schilderijen te vinden zijn die we heden ten dage eveneens in het Rijksmuseum tegenkomen, net zoals geschilderde gebeurtenissen in The Miniaturist voorkomen.
3,5*

Gast
geplaatst: vandaag om 21:22 uur

geplaatst: vandaag om 21:22 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.