menu

Kabalmysteriet - Jostein Gaarder (1990)

Alternatieve titels: Het Geheim van de Kaarten | The Solitaire Mystery

mijn stem
3,98 (41)
41 stemmen

Noors (Bokmål)
Avontuur / Ideeënliteratuur

387 pagina's
Eerste druk: Aschehoug, Oslo (Noorwegen)

In deze sprookjesachtige filosofische vertelling maakt Hans Thomas samen met zijn vader een reis door Europa. De reis brengt hen van het Noorse Arendal tot het Griekse Athene. Daar hopen ze de moeder van Hans Thomas terug te vinden. Die verliet het gezin kort na zijn geboorte omdat ze zichzelf wilde vinden. Onderweg ontmoeten ze een vreemde dwerg, die een vergrootglas geeft aan Hans Thomas. Hij stuurt hen naar Dorf in de Alpen, waar Hans Thomas een piepklein boekje vindt in één van de broodjes die hij van de bakker heeft gekregen. Onderweg leest Hans Thomas stiekem met zijn vergrootglas in het boekje en valt van de ene verbazing in de andere. Het verhaal over een magisch eiland met levende speelkaarten dat hij in stukken en brokken te lezen krijgt, bevat veel parallellen met zijn leven en dat van zijn familie…

zoeken in:
4,5
Wat mij betreft het beste boek van Gaarder, en volgens mij denken wel meer liefhebbers van de Noorse schrijver-filosoof(docent) er zo over.

Schitterend sprookjesachtig, boeiend, avontuurlijk en ingenieus in elkaar gezet. Niet zo docerend als De Wereld van Sofie, wat meer een opsomming van en een inleiding in de belangrijkste filosofische wetenswaardigheden is.
Het Geheim van de Kaarten is veel meer een roman, een intrigerend en inspirerend filosofisch sprookje met een plot om van te smullen.

Veel boeken lees ik maar een keer, maar ik stel me al jaren voor om dit nog eens te herlezen. Zo mooi vond ik het.

Overigens zijn ook Maya en De Dochter van de Circusdirecteur meer dan de moeite waard en eigenlijk ook mooier dan De Wereld van Sofie.

avatar van Freud
4,5
Juist wat ik hier wou komen schrijven . De Wereld van Sofie is natuurlijk uniek, maar dit boek is zoveel leuker en mooier om te lezen, zoveel origineler en speelser van opzet. Een verhaal in een verhaal in een verhaal in een verhaal in een verhaal, en dan nog met dubbele bodem, maar het blijft ontspannend en nooit te complex. Het verhaal is bovendien doorspekt met kleine maar interessante filosofische gesprekjes tussen Hans Thomas en zijn vader, die me eigenlijk meer zijn bijgebleven dan eender welke filosoof van Sofie .

5,0
Prachtig boek

6 jaar geleden voor het eerst gelezen en nog steeds vind ik het zeer knap in elkaar zitten. Het is naast de Harry Potter serie het enige boek dat ik nog wel eens herlees.

De joker, het broodboekje, de kaarten, de reis, het jokerspel alles klopt gewoon en valt mooi samen. Daarnaast zijn de filosofische uitspraken echt om over na te denken.

5 sterren

avatar van DvonGeem
2,5
Een erg tegenvallend boek. De wereld van Sofie is een stuk beter uitgewerkt.

avatar van missJ10e
5,0
tegenvallend? Ik vond het een erg goed boek, alhoewel ik het al een tijdje terug heb gelezen. Toen ik 14 was had ik de wereld van Sophie ook al gelezen, maar vond ik hem vrij ingewikkeld en 'droog' het geheim van de kaarten is een stuk makkelijker net als de geheime bibliotheek

avatar van stefan dias
3,0
Het 'geheim' begint heel lekker en leest vlot, maar eens het systeempje van de plot aan de oppervlakte komt drijven stuikt het verhaal als een (nou ja, u weet wel) in elkaar.

avatar van Freud
4,5
Als een pudding, toch?

avatar van stefan dias
3,0
zoiets ja

avatar van Chungking
3,5
Leuk sprookjesachtig verhaaltje, misschien eerder voor jongeren (14-18). De pogingen om 'leken' te bekeren tot filosofie liggen er net iets te dik op, hetzelfde geld voor de ophemeling van de filosofie. Toch best wel een leuk idee dat ok was uitgewerkt (toffe rekensommetjes met de kaarten ook), maar het kon best wat korter. Beetje simpel einde ook.

avatar van GVR
3,5
GVR
Heb dit boek gelezen n.a.v de indruk die Jostein achter lied met De Wereld van Sophie.
Ik vond het niet onaardig, maar een meesterwerk vind ik het niet.
Onderhoudend, hier en daar origineel dat wel.

2,5
Het verhaal kon me eigenlijk niet boeien. Ik heb me er doorheen geworsteld, en pas de laatste 50 blz. van mijn editie werd het een stuk beter (daarom een half puntje meer).

Dat het leven een fantastisch mysterie is, en dat we er ons wat meer over moeten verwonderen, kan op minder bladzijden worden uitgelegd. Wel positief: zeer vlot leesbaar, zonder moeilijke woorden of zinsconstructies.

In mijn omnibus zit nog "vita brevis" en "sirkusdirektørens datter". Hopelijk vallen die wat beter mee, maar nu toch eerst een andere auteur!

Gast
geplaatst: vandaag om 19:32 uur

geplaatst: vandaag om 19:32 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.