menu

Ava: My Story - Ava Gardner (1990)

Alternatieve titel: Ava: Mijn Leven

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Engels
Biografie

315 pagina's
Eerste druk: Bantam Books, New York (Verenigde Staten)

Ava Gardner was in de vroege jaren '40 één van de grote sterren in Hollywood. In ''Ava: My Story'' wordt er door de actrice zelf dieper ingegaan op haar leven. Ze vertelt onder andere over haar jeugd, haar drie korte huwelijken (met Mickey Rooney, Artie Shaw en Frank Sinatra), haar bizarre vriendschap met Howard Hughes en haar drankprobleem.

zoeken in:
avatar van metalfist
4,0
Ik ben een grote fan van Ava Gardner. Ik ben sowieso al een fan van het oude Hollywood in het algemeen, maar Gardner is zo'n actrice die je vandaag de dag niet meer tegenkomt. Een charisma van hier tot in Tokio, een aantal klassiekers op haar naam en één van de mooiste vrouwen die ooit heeft rondgelopen op deze aardbol. Jammer genoeg lijkt ze in de loop der jaren wat te zijn vergeten, maar tot mijn grote verbazing vond ik in de plaatselijke bibliotheek deze biografie.

Al sta ik altijd wat weigerachtig tegenover biografieën, want ervaring heeft me geleerd dat er vaak schrijvers zijn die proberen om makkelijk in te cashen op het succes van een bepaald iemand uit de wondere wereld der cinema waardoor je een boek krijgt dat compleet incorrect is qua feiten. Daar is gelukkig niets van waar bij Ava: My Story, want zoals de titel al doet vermoeden is dit verhaal effectief geschreven door Gardner zelf. Hoewel, geschreven is misschien niet het juiste woord. Ze dicteerde haar levensverhaal aan haar secretaresse en die heeft alles opgenomen op casettes waaruit dan dit boek is voort gekomen. Gardner heeft de publicatie van het boek nooit kunnen meemaken omdat ze niet lang na de opnames stierf.

Vanwege het gebruik van de casettes krijg je ook effectief het gevoel dat Gardner alles tegen de lezer aan het vertellen is. Ze heeft een heerlijke stijl die erg vlot leest en ze heeft zo'n rijkelijk gevuld leven gehad waardoor het boek in een sneltreinvaart leest. Gardner gaat dieper in op haar relaties met Hollywood, maar ook op haar grote liefdes. Ze is heel openlijk over Frank Sinatra, Mickey Rooney en Artie Shaw maar ook over haar vriendschap met onder andere Ernest Hemingway. Een interessante toevoeging zijn de kleine hoofdstukjes van onder andere Arlene Dahl, Gregory Peck en Roddy McDowall die allemaal herinneringen aan haar ophalen.

Ik zal waarschijnlijk wel wat bevooroordeeld zijn omdat Gardner één van mijn favoriete actrices is, maar My Story is een biografie die gezien mag worden. Je kunt je natuurlijk afvragen in hoeverre de actrice sommige zaken verbloemd, maar ze legt vaak genoeg de schuld bij zichzelf waardoor ik het gevoel krijg dat dit het dichtste is dat we bij de waarheid zullen komen. Aanrader!

Dikke 4*

Gast
geplaatst: vandaag om 09:57 uur

geplaatst: vandaag om 09:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.