menu

En een Tijd van Vrede - Imme Dros (1983)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Jeugdboek
Psychologisch / Oorlog

134 pagina's
Eerste druk: Van Holkema & Warendorf, Bussum (Nederland)

De Duitsers hebben gecapituleerd en het leven keert weer langzaam in het ritme van voor de oorlog terug. Voor Eva is dit erg moeilijk. Zij is opgegroeid in de oorlog en moet wennen aan de veranderde normen en waarden. Verhalen verzinnen mag nu niet meer; dat is liegen. Haar moeder is niet meer haar vriendin, maar een volwassene. Toch is Eva niet eenzaam. Ze raakt steeds meer bevriend met Albert Jas en zijn familie. Beiden weten echter niet goed raad met hun gevoelens ten opzichte van elkaar.

zoeken in:
Ted Kerkjes
En na de oorlog brak plotseling de vrede uit.

Een fraai concept: een meisje dat niet zo goed raad weet met de vrede. Haar moeder die eerst haar vriendin was, is nou meer een volwassene die haar naar school stuurt en haar verzinsels, die in de oorlog als mooie verhalen werden beschouwd, leugens noemt.
Jammer dat dit niet zo naar voren komt: het boek kwakkelt een beetje en lijkt niet zo goed te weten waar het over moet gaan. Zo ervoer ik dit boek, maar ik denk dat ik ietwat teleurgesteld was, daar het boek niet helemaal was zoals hierboven beschreven. Het boek lijkt niet zo goed te weten waar het over moet gaan, een heleboel dingen komen aan bod, maar niets wordt echt uitgediept. Het hierboven omschreven verhaal komt wel aan bod, maar niet meer dan andere zaken, die in mijn ogen soms wat oninteressanter waren.
Maar ervaring leert dat een boek van Imme Dros vaker gelezen moet worden. Ik ben nou bezig met De trimbaan, en later zal ik ook dit boek weer eens lezen. Er liggen nog vrij veel boeken op mij te wachten die ik nog niet één keer gelezen heb, dus het is misschien wat eerlijker om die boeken ook eens te lezen voordat ik Imme Dros herlees.
Overigens blijft het taalgebruik van Imme Dros erg mooi. Grappig trouwens dat de oma van Eva, net zo spreekt als de oma van Annetje Lie. "..., mekind.".

Imme Dros ontving voor dit boek de Nienke van Hichtum-prijs.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:29 uur

geplaatst: vandaag om 10:29 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.