menu

This Is Your Brain on Music: The Science of a Human Obsession - Daniel J. Levitin (2006)

Alternatieve titel: Ons Muzikale Brein: Wat Muziek met Ons Doet

mijn stem
3,00 (1)
1 stem

Engels
Wetenschappelijk / Psychologisch

314 pagina's
Eerste druk: Dutton, New York (Verenigde Staten)

Iedereen die ook maar een beetje van muziek houdt, kent de ervaring van een liedje dat je in een seconde terugbrengt naar een vakantie, een verliefdheid, een gevoel. Soms vanwege de melancholie, soms maakt het herinneringen los. Soms is het de tekst die dat doet, maar soms is het de juiste toon op het juiste moment. Daniel Levitin weet hoe het werkt. In de eerste plaats omdat hij muzikant en studiotechnicus is: hij weet hoe een liedje moet klinken. Maar hij is ook hersenwetenschapper: het verband tussen wat je hoort en wat je voelt is onmiskenbaar. 'This is your Brain on Music' is een boek dat uitlegt wat muziek in je hoofd doet, op een manier waardoor de magie intact blijft.

zoeken in:
Interessant boek, is al toegevoegd anders deed ik het wel.

Door prominente denkers aan te halen die beweren dat muziek niets meer is dan een evolutionair ongeluk, stelt Levitin dat muziek fundamenteel is voor onze soort, misschien zelfs nog meer dan taal. Op basis van het laatste onderzoek en over muzikale voorbeelden, gaande van Mozart tot Duke Ellington tot Van Halen, onthult hij:

• Hoe componisten enkele van de aangenaamste effecten van het luisteren naar muziek produceren door te profiteren van de manier waarop onze hersenen de wereld begrijpen.
• Waarom we zijn zo emotioneel gehecht aan de muziek waarnaar we als tieners hebben geluisterd, of het nu Fleetwood Mac, U2 of Dr. Dre was.
• De praktijk, in plaats van talent, is de drijvende kracht achter muzikale expertise.
• Hoe die verraderlijke kleine jingles (oorwormen genaamd) vast komen te zitten in ons hoofd.

Uit de 2007 herdruk, die uit 2006 vermeldt:

• Zijn onze muzikale voorkeuren gevormd in de baarmoeder ?
• Is er een afkappunt voor het verwerven van nieuwe smaken in de muziek?
• Wat onthullen PET-scans en MRI's over de reactie van het brein op muziek?
• Is muzikaal genot anders dan andere soorten plezier?

Kan niet ontkennen dat muziek van fundamenteel belang is voor mij en dat er aan veel van die plaatjes van vroeger een zeker sentiment kleeft. Veel van die muziek, met name in de hoek van 80's metal, hoef ik van mijn levensdagen niet meer te horen, maar soms wringt het en moet er weer een album van vroeger in huis komen of heeft een prominente plek op de draaitafel of in de CD-speler. Na 1992 heb ik nergens meer zo'n emotionele binding opgedaan dan in de jaren ervoor. Over afkappunten voor het verwerven van nieuwe smaak valt ook wat te zeggen: niet iedereen zal zijn grens verleggen naar Nederlandstalige volksmuziek en schlagers of naar extreme metal gaan luisteren. Ik doe het allebei, ik knap af op Q-Music / Sky Radio en daartussen is genoeg waar ik naar kan luisteren of waarderen, maar niet oprecht mooi vind.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:37 uur

geplaatst: vandaag om 13:37 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.