menu

The Imp of the Perverse - Edgar Allan Poe (1845)

Alternatieve titels: Het Duiveltje van de Dwarsheid | Het Duiveltje van de Perversiteit | De Duivel van het Ziekelijke | Tegen de Keer

mijn stem
2,40 (20)
20 stemmen

Engels
Psychologisch

8 pagina's
Eerste druk: Graham's Magazine (periodiek), Philadelphia (Verenigde Staten)

De naamloze verteller begint het verhaal door een theorie uit te zetten die frenologisten en de metafysici hebben genegeerd. Hij legt uit hoe de mens alles heeft geregeld op een manier om de bedoeling aan God toe te schrijven. We beslisten dat God wou dat wij aten, en vandaar fuctioneerde bepaalde organen voor deze betekenis die door God werd afgedwongen. Zo heeft het bewustzijn ook zijn specifieke functie. Maar deze wetenschappers hebben iets over het hoofd gezien. Door inductieve redenering leidt hij af dat de mens aangetrokken wordt slechte daden te voltrekken simpelweg omdat zij slecht zijn. Hij noemt dit het duiveltje van de perversheid.

zoeken in:
avatar van Freud
Staat er nu een typfout op die cover, of is de titel foutief?

Typfout op de cover. Wel zeer komisch gezien de betekenis.

avatar van Grovonion2
2,5
Eerst een hele verhandeling over de perverse natuur van de menselijke geest en dan in het kort het gedrag van een door schuldgevoel doorwrochte moordenaar. Saai en met gelijkaardig idee als in "the Tell-Tale Heart".

avatar van cortez
0,5
Een pseudo-intellectuele reflectie over het perverse van de mens, en dan een moordzaak die niet uitgewerkt blijkt. Twee aanzetten om ergens in een boek te verwerken, maar die als verhaal an sich niets voorstellen.

avatar van mjk87
0,5
Ik kan me eigenlijk enkel bij Cortez aansluiten. Daarnaast was het ook nog eens saai, langdradig en lastig te lezen (ofwel, slecht geschreven). En aan het eind vroeg me ik me werkelijk af wat Poe nu had geschreven. gelukkig maar acht pagina's, anders was ik na bladzijde 1 al gestopt.

avatar van Devoo
Blij dat ik niet de enige ben die er zo over denkt. Ik dacht al dat ik hier iets miste en de sublimiteit van dit kortverhaal niet onder ogen zag. Gelukkig is dit niet zo. Ik heb overigens wel maar een pagina of 3 gelezen, daarna had ik het compleet gehad.

yorgos.dalman
Ik kan me alleen maar aansluiten bij de meningen hierboven: een lange slepende filosofische bespiegeling (haast onnavolgbaar wat mij betreft) dat twee-derde van het hele verhaal beslaat, waarna in ijltempo het slot volgt. Alsof een proloog hier direct gevolgd wordt door een epiloog, en het eigenlijke verhaal domweg ontbreekt.

Dit 'eigenlijke verhaal' kan dan weer 'Het verraderlijke hart' zijn of, 'The black cat' of zelfs 'Berenice'.
Hier blijven de bespiegelingen voornamelijk achterwege en is er meer plaats voor feitelijke 'handeling' wat het verhaal en de spanning alleen maar ten goede komt.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:07 uur

geplaatst: vandaag om 05:07 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.