menu

Zeventig Jaar Koude Oorlog (1917-1987): Een Kroniek - Yvan Vanden Berghe, Doeko Bosscher en Rik Coolsaet (1987)

Alternatieve titels: Het Grote Misverstand: Een Geschiedenis van de Koude Oorlog (1917-1990) | De Koude Oorlog: Een Nieuwe Geschiedenis (1917-1991)

mijn stem
4,00 (2)
2 stemmen

Nederlands
Historisch / Wetenschappelijk

526 pagina's
Eerste druk: Uitgeverij Acco, Leuven (België)

Dit boek brengt een overzicht van feiten, achtergronden en verbanden eigen aan de Koude Oorlog. De Koude Oorlog wordt daarbij gezien als een doorlopend proces van de eerste spanningen tussen Oost en West in 1917 tot de ontbinding van de Sovjet-Unie in 1991. Het verhaal vangt aan bij de gebeurtenissen tijdens het interbellum (1918-1939) en de Oost-Westspanningen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vervolgens wordt de periode van 1945 tot 1991 uitgebreid belicht. Twee gastauteurs, Rik Coolsaet en Doeko Bosscher, belichten de Koude Oorlog vanuit Belgisch en Nederlands perspectief. Tot slot wordt getracht in de besluiten en veertig stellingen de essentie van de Koude Oorlog te vatten. De auteurs nemen in dit alles een objectief standpunt in: de schuldvraag komt niet aan bod en ze proberen geen ideologisch bepaalde stellingen te bewijzen.

zoeken in:
avatar van Rainbow
4,0
Uitermate boeiend boek over de geschiedenis van de Koude Oorlog. Ik heb de editie van de bib uit 2008 gelezen, maar zelf bezit ik de editie van 2002. Die is zowaar de helft dunner. Het hoofdstuk over België in de Koude Oorlog is interessant al mag Coolsaet wel duiden wie Jef Van Bilsen is voor de onwetende lezer. Het hoofdstuk over Nederland heb ik vluchtig doorgelezen, maar interesseerde me niet echt.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:35 uur

geplaatst: vandaag om 12:35 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.