menu

Incendio - Tess Gerritsen (2014)

mijn stem
2,97 (30)
30 stemmen

Nederlands
Thriller

95 pagina's
Eerste druk: Stichting CPNB, Amsterdam (Nederland)

Violiste Julia keert terug uit Italië, waar ze een bijzonder muziekstuk in een antiquariaat heeft gevonden. Als ze voor het eerst de noten speelt, lijkt ze de grip op de muziek te verliezen. Als ze ontwaakt uit wat een trance lijkt, ziet ze haar dochtertje, besmeurd met bloed. Hun oude kat ligt dood op het terras. Julia legt niet direct de link tussen de gewelddadige aanval van haar dochtertje en het muziekstuk, maar als het kort daarna nog een keer gebeurt, is ze overtuigd van de kwade krachten van het stuk. Al wordt ze daarin niet gesteund door haar gezin en haar familie, toch gaat ze op zoek naar de oorsprong ervan. Wanneer ze in Venetië op het spoor komt van de componist, ontvouwt zich een tragische geschiedenis. Uitgegeven ter gelegenheid van de Maand van het Spannende Boek 2014.

zoeken in:

avatar van allmodcons
3,0
Voor mij de eerste kennismaking met Tess Gerritsen, ik lees niet veel thrillers.
Deze novelle kan je het beste omschrijven als Daphne du Maurier (Don't Look Now) meets Stephen King. Spannend tot het einde, maar helaas is de clou niet erg verrassend.
Toch wekt dit boekje genoeg interesse op om meer van Mrs. Gerritsen te lezen!

2,0
Lekker tempo en dus een leuk tussendoortje. Ben absoluut geen thrillerliefhebber, maar dit zat bij een bol.com bestelling en vond het 'zonde' om het ongelezen te laten.

Het fijne aan dit genre is dat het meestal weinig moeite kost om door te lezen, ook deze auteur weet de spanning er voldoende in te houden. Een van mijn bezwaren tegen het genre is de nadrukkelijkheid waarmee vaak wordt geschreven en het onbeschaamde gebruik van clichés. In dit geval bijvoorbeeld de tegenstelling tussen het vrouwelijke hoofdpersonage (zweverig) en haar man (objectief en een echt getallenmens). Natuurlijk gelooft hij haar niet als er vreemde dingen plaatsvinden.

Wat me ook is opgevallen is een behoorlijke hoeveelheid (stilistische) slordigheden. In dit boekje staat toevallig een mooi illustratieve alinea:

"Ik koop brood, fruit, kaas en een broodnodige kop koffie. Samen kost me dat de rest van mijn vijftig euro. [...] Voor A plus B moet altijd het juiste antwoord worden ingevuld." (pagina 88)

1) Waarom 'brood' en in de zelfde zin nog 'broodnodige'? Misschien leuk in poëzie, maar hier staat het behoorlijk knullig. Dit komt dan wel voor de rekening van de vertaler.
2) Wat ze verder met die 50 euro heeft gedaan is een uurtje internetten. Is Venetië zo'n dure stad?
3) Komt het antwoord niet achter A + B? (Kan ik me in vergissen, wiskunde is alweer een tijdje geleden gelukkig.)

2,5
Ook ik kreeg dit boekje van Bol en ook ik ben geen thrillerliefhebber. Maar omdat mijn volgende 2 boeken (The Bone Clocks en Battleborn) nog niet binnen zijn, had ik fijn een paar dagen om deze minithriller te lezen.

De plot van Incendio is best aardig. Wel een beetje voorspelbaar en met een epiloog die ik al kende van 186.496 filmthrillers. Maar het boek heeft een geweldig ritme en de beschrijving van Italië is ondanks alle clichés best fijn.

Minder fijn is het gebrek aan schrijftechniek. De dialogen zijn vaak niet te pruimen, Gerritsen plaatst herhaling op herhaling op herhaling op herhaling (hoe vaak lezen we wel niet dat echtgenoor Rob een man is van cijfers) en de beelden zijn vaak tenenkrommend slecht (ergens schrijft ze iets als 'scenario's die als gifige muggen om me heen zwermen').

Bovendien is het Viva-gehalte van deze thriller veel te hoog. Zo mijmert hoofdpersoon Julia als ze een vriendin bezoekt: 'Op haar 65e is de zilverharige Gerda nog zo lenig als een tiener. Misschien moet ik ook aan yoga gaan doen'. Of wat te denken van de volgende monoloog: 'Niemand kan je dwingen je gevoelens te verdedigen, zelfs Rob niet. Zo weten mannen ons klein te krijgen. Door ervoor te zorgen dat wij ons schuldig voelen over emoties die zij niet acceptabel vinden. Je hebt recht op je gevoelens, Julia. Die zijn van jou en van jou alleen.' Zolang ik de metroman niet in mezelf heb ontdekt, trek ik dit soort dreinerige psychopraat niet zo goed.

Maar goed, ik heb me toch wel een paar uur vermaakt. Gratis en voor niets. Maar een aanrader, nou, nee.

avatar van gert_r
3,0
Alle uitgaven i.h.k.v. Juni - Maand van het Spannende Boek vind je
hier.

avatar van divart
2,5
allmodcons schreef:
Deze novelle kan je het beste omschrijven als Daphne du Maurier (Don't Look Now) meets Stephen King. Spannend tot het einde, maar helaas is de clou niet erg verrassend.

Don't Look Now was ook het eerste waar ik aan moest denken bij het lezen van dit boekje. En dan vooral aan de film. Ook deze novelle lijkt haast als opzet voor een (horror) film gemaakt. Op papier komt het allemaal wat minder over.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:57 uur

geplaatst: vandaag om 06:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.