menu

The Unwinding: An Inner History of the New America - George Packer (2013)

Alternatieve titel: De Ontluistering van Amerika

mijn stem
4,17 (3)
3 stemmen

Engels
Sociaal

448 pagina's
Eerste druk: Farrar, Straus & Giroux, New York (Verenigde Staten)

Hoe laat je zien wat er in een land gebeurt? George Packer ging praten met Amerikanen uit alle geledingen van de samenleving omdat hij wilde weten wat de crisis nou écht betekent. Dus sprak hij met fabrieksarbeider Tammy Thomas, onvermoeibaar ondernemer Dean Price en Silicon Valley-wonderkind Peter Thiel. Hij vertelt het verhaal van een conservatieve journalist en van een wereldvermaarde rapper - met wie gaat het goed, met wie slecht? Het resultaat is een portret van een verscheurd land. Packer registreert slechts, hij oordeelt niet.

zoeken in:

avatar van Theunis
4,0
Aan de hand van een aantal onbekende Amerikanen neemt Packer de lezer bij de hand door het verscheurde Amerika. Het nieuwe Amerika noemt Packer het in de oorspronkelijke titel. De droom is een nachtmerrie geworden. Door het hele boek komen een paar va deze hoofdpersonen terug. Hun levens laten het verhaal van Amerika vanaf eind jaren '70 zien. Ze nemen de lezer mee naar Tampa, Sillicon Valley en Youngstown. Ze laten het contrast zien in het denken over het land en waarom het land ooit groot is geworden. Het laat vooral een pijnlijke verdeeldheid zien. Tussendoor zijn er hoofdstukken waarin het levensverhaal van toonaangevende Amerikanen wordt geschetst. Ze dragen bij aan het complete beeld van de ontluistering van Amerika.

Persoonlijk keek ik het meest op van de onthutsende politieke inflatie: er lijkt zich in Washington geen mens meer bezig te houden met het luisteren naar het volk. Alles draait om de juiste contacten en dan nog moet je vooral rijk zijn, of een bedrijf, om verandering te kunnen veroorzaken. Het geld is zo machtig dat zelfs de president er onderhevig aan lijkt. Het is niet verwonderlijk dat er in Amerika gekozen is voor verandering. Als je het boek leest, zie je de verandering aankomen en mag het niet eens verrassend genoemd worden dat er voor Trump is gekozen.

avatar van Raspoetin
Boek en schrijver worden aangehaald in de eerste aflevering van de VPRO serie Droomland Amerika.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:37 uur

geplaatst: vandaag om 13:37 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.