menu

De Bijbel voor Ongelovigen. Deel 3: Saul, David, Samuel en Ruth - Guus Kuijer (2014)

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Nederlands
Verhalenbundel
Psychologisch

288 pagina's
Eerste druk: Athenaeum-Polak & Van Gennep, Amsterdam (Nederland)

Dit derde boek bestaat uit drie delen. 1 Samuël, het begin van, 2 Samuël en Ruth. Het zijn de Bijbelboeken waarin wordt verteld hoe de Israëlieten Kanaän in bezit nemen en er een koninkrijk stichten, met Saul als koning. Saul krijgt te maken met een geduchte tegenstander: David. Ze krijgen een haat-liefdeverhouding. David, lieveling van God, achterkleinzoon van de Moabitische Ruth, en daarmee derde generatie allochtoon, grijpt de macht. Als hij de ark van het verbond, het symbool van de godsdienst, naar Jeruzalem heeft overgebracht, eindigt dit deel. Hoogtepunten in deel 3: het gevecht tussen David en Goliat, het hartverscheurende gedicht waarin David de dood van Saul en Jonatan beweent (‘Jouw liefde was mij dierbaar, meer dan die van vrouwen’) en de liefde tussen Boaz en Ruth.

zoeken in:


avatar van Raspoetin
3,5
Gisterochtend in een zweem van hallucinaties -veroorzaakt door een mengelmoes van het griepvirus en de verzengende warmte in een stad dat tijdelijk is herdoopt tot Bangkok aan 't IJ - las ik op een christelijke zondag in September het laatste stuk van het derde deel van de Bijbel voor Ongelovigen.

Om persoonlijke redenen en oprechte interesse verdiep ik me in de verhalen/inhoud van de Bijbel. Ik ben een ongelovige en a-religieus opgevoed. Mijn kennis over het boek is daarom summier en vaak enkel bestaande uit losse flarden.

Het werk van Guus Kuijer is een dankbare toegankelijke introductie om aan mijn hiaten wat structuur te brengen. Zijn stijl van schrijven is te herkennen als die van een jeugdboekenschrijver, wat soms tijdens het lezen storend overkomt. Zijn manier van het beschrijven van het Bijbelverhaal had wel uitdagender gemogen.

Daar komt bij dat ik in een recensie na het lezen van het eerste deel leerde dat ik op moet passen wat er in de navertellingen van Kuijer wordt vermeld, omdat sommige verhalen zijn aangedikt (vanwege de summiere omvang van het origineel) en soms behoorlijk is veranderd dan wel verzonnen. Ik raadpleeg dan ook regelmatig de Christipedia website om zaken die me opvallen te fact checken.

Ontegenzeggelijk blijft het Hebreeuwse Testament een bizarre vertelling. Bij vlagen spannend, maar bovenal bizar. Soms waande ik de ridderverhalen van Tolkien te lezen door het verslag van bevolkingsgroepen dan wel stammen die elkaar naar het leven staan, politieke intriges tussen de troonpretendenten (Saul en David) en de wispelturigheid van een profeet (Samuel). Laat staan het schandaal c.q. ontucht in Gibea, waarvan ik op Wikipedia las dat dit soort passages in het heilige schrift pas onder de invloed van het feminisme in de jaren zeventig als verkrachting werd aangeduid.

Ik ga mezelf bezinnen of ik er nu werk van zal maken om deel 4, 5 en 6 op te snorren voor de leesplank of ik dat ik een korte pauze inlas om de andere huidige acht boeken waaraan ik ben begonnen tot een goed einde te brengen. Zal hoe dan ook eens voor de Zondvloed worden hervat.

avatar van psyche
psyche (crew)
Raspoetin schreef:

Zal hoe dan ook eens voor de Zondvloed worden hervat.


Misschien is, historisch gezien, na al die boeken
Gilgamesj-Epos (-1000) - BoekMeter.nl ook wel interessant…
Net als het verhaal over Noach een zondvloed verhaal:

Op een paar naamswijzigingen na is het bijna hetzelfde verhaal als dat van Noach en zijn ark, zoals verteld in het bijbelboek Genesis. Of Gilgamesj zelf een bron was voor het verhaal van Noach of dat beide verhalen gewoon een afspiegeling zijn van een gedeelde verhaaltraditie, is onzeker.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:36 uur

geplaatst: vandaag om 08:36 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.