menu

Galveston - Nic Pizzolatto (2010)

mijn stem
3,31 (8)
8 stemmen

Engels
Thriller

273 pagina's
Eerste druk: Scribner, New York (Verenigde Staten)

Roy Cady heeft de diagnose longkanker gekregen. Met niemand om voor te leven is hij een wandelende tijdbom van geweld. Na een affaire met de minnares van zijn baas krijgt hij een routineklus waarvan hij weet dat het een dodelijke val is. Alleen als de rook opgetrokken is, zijn de mannen die hem moesten vermoorden dood, en hij nog steeds in leven. In zijn appartement vindt hij een vrouw die in elkaar geslagen is, en hij neemt haar mee op zijn vlucht van New Orleans naar Galveston, Texas, waar hun lot zich zal voltrekken.

zoeken in:
avatar van Vinck
Vreemd dat er nog geen stemmen/berichten te vinden zijn bij dit pareltje. 'Galveston' is een meesterlijk debuut van de bedenker van True Detective, de succesvolle HBO-reeks waarvan binnen enkele dagen het tweede seizoen van start gaat.

Pizzolatto gebruikt de broeierige landschappen van Louisiana en Texas als setting voor deze moderne noirroman vol gebroken personages. Zijn vlotte, doch literaire stijl zorgt ervoor dat het boek geen seconde aanmoddert of dreigt te vervallen in clichématige passages. Elke alinea heeft zijn waarde binnen het verhaal, de informatie over de hoofdpersonages wordt zorgvuldig, beetje bij beetje blootgegeven, tot de puzzelstukjes van het donkere plot in elkaar beginnen te passen. Hoe zwaar het verhaal inhoudelijk ook mag zijn, toch slaagt Pizzolatto erin om de plot fris te houden, onder meer door het ingenieus gebruik van flashbacks.

Aanrader voor iedere liefhebber van het moderne noir genre. Excellent geschreven: het talent en de passie druipen er vanaf bij deze jonge auteur. Hulde

avatar van Abubakari
3,5
Galveston is geen thriller waarin het constant superspannend is en waarin het ene spannende moment het andere opvolgt. Soms kabbelt het verhaal voort, maar wel op een prettige manier. Pizzolatto schrijft een verhaal over een ouwe maffiaknecht die een andere kant van zichzelf ontdekt. En wiens poging 'iets te regelen' desastreuze gevolgen heeft. In het laatste deel van het boek lopen heden en verleden in elkaar over en daarmee sluit Pizzolatto het boek op een prima en gepaste wijze af. Misschien ietwat sentimenteel, maar dat zij hem vergeven. Galveston is een rauw verhaal zonder romantiek, het leven is hard en gruwelijk. Met soms een sprankje hoop. Prima boek, 7,5 op de schaal van 1 tot 10.

Meer:
Abubakari leest Galveston – Nic Pizzolatto | Abubakari de Vries' Blog - abubakaridevries.wordpress.com

Gast
geplaatst: vandaag om 17:07 uur

geplaatst: vandaag om 17:07 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.