menu

Le Capital au XXIe Siècle - Thomas Piketty (2013)

Alternatieve titels: Capital in the Twenty-First Century | Kapitaal in de 21ste Eeuw

mijn stem
4,06 (9)
9 stemmen

Frans
Waargebeurd / Ideeënliteratuur

976 pagina's
Eerste druk: Éditions du Seuil, Parijs (Frankrijk)

De verdeling van de rijkdom is een van de meest besproken onderwerpen van vandaag. Thomas Piketty analyseert een unieke verzameling van gegevens uit twintig landen, terug tot in de achttiende eeuw, om de belangrijkste economische en sociale patronen te ontdekken. Hij toont aan dat moderne economische groei en de verspreiding van kennis ongelijkheid op een apocalyptische schaal - zoals die is voorspeld door Karl Marx - ons bespaard is gebleven. Maar tevens zijn de diepere structuren nooit aangepast door de optimistische jaren na de Tweede Wereldoorlog. Juist heden ten dage dreigt ongelijkheid te leiden tot ontevredenheid en het ondermijnen van de democratische waarden. De belangrijkste motor tot deze ongelijkheid is de neiging het rendement op vermogen hoger te laten zijn dan de economische groei.

zoeken in:
avatar van mjk87
4,0
De nieuwe Bijbel voor economisch meer links georiënteerde mensen. Alleen nog in het Frans of Engels te verkrijgen overigens. In NRC Next van 25 april een interview met de schrijver, voor de liefhebber.

avatar van the Cheshire cat
Is Thomas Piketty de nieuwe Marx?

avatar van Donkerwoud
Is dit te lezen c.q. vermakelijk voor mensen met weinig kennis van economische zaken? Ziet er wel uit als iets dat ik gelezen wil hebben.

avatar van HankMoody
Enige kennis van economische zaken lijkt me wel verreist maar dit is wel een boek gericht op de massa i.p.v de economische elite.

Ik wil deze ook wel gaan lezen maar moet er maar ff tijd voor vinden.

avatar van Donkerwoud
Ik heb ooit wel vakken economie gevolgd, dus ik heb enig benul van economische principes. Zal hopelijk wel goed komen dan.

Lukk0
Ik heb het boek hier in de kast staan (de Engelse vertaling van Arthur Goldhammer), en na vluchtig doorbladeren denk ik dat het zeker te behappen is. Geen analyses van moeilijke concepten, en veel praktische voorbeelden. Ik heb helaas nog geen tijd gehad om er echt aan te beginnen. Het is waarschijnlijk wel fijn als je regelmatig The Economist of Financial Times leest, daar heb je hier meer aan dan aan de economie die je op het vwo krijgt.

avatar van liv2
Wordt in het najaar verwacht in vertaling door De Bezige Bij.


Een spoedcursus ?Capital?: 4 vragen over het succes van Thomas Piketty - nrc.nl

avatar van Despie
4,0
Eerste honderd bladzijden zeker te begrijpen voor een leek als ik en bovendien heel boeiend so far

avatar van mjk87
4,0
Of het eraan ligt dat Piketty een schrijversteam had en dus niet alleen werkte, of dat het lag aan de Nederlandse vertalers voor dit boek, maar nu eens is een hoofdstuk in de ik-vorm geschreven, dan weer in de eerste persoon meervoud; ergens heeft dus een redacteur liggen slapen.

Nu heb ik sowieso het idee dat er weleens redacteuren beter hun best mochten doen - met 700 bladzijden effectieve tekst is het boek lijvig en er hadden makkelijk 150 uit gekund. Piketty herhaalt namelijk veel (soms denk je dat hij het tegen kleuters heeft) en ook veel grafieken en tabellen worden letterlijk nog eens uitgelegd. Soms gebeurt dat prima, als er verklaringen worden gegeven voor bepaalde getallen bijvoorbeeld, maar ook net zo vaak zegt Piketty precies wat je ook kan zien, terwijl nu net het nut van tabellen is dat je heel snel heel veel informatie tot je kan nemen. En dat is jammer, omdat de omvang dan ook tegen gaat zitten en zeker het laatste deel met de toekomstvisie niet de sterkste is. Ten eerste niet doordat de toekomst lastig is te voorspellen (Piketty begint zijn boek daar nota bene mee) al is het wel voor het eerste dat er zoveel data is gebruikt, maar ook is Piketty nogal dogmatisch gericht op een progressieve vermogensbelasting. Het is wel dat hij er nieuwe inzichten aan toevoegt, maar toch had ik graag iets meer visie gezien. Grootste minpunt van het hele werk is echter de vraag waarom ongelijkheid erg is. Want als je 700 pagina's vol schrijft om aan te tonen dat het er was, en dat het terugkomt in grote mate, dan mag je best het waarom uitleggen van je boek en op heel sporadische opmerkingen na zegt Piketty er eigenlijk niets over.

Maar goed, dat is wat kritiek, en toch prijkt er nog 3,5* bij mijn stukje, want waar dit werk scoort, scoort het ook ongelooflijk goed. Ten eerste is het te prijzen de hoeveelheid data die is onderzocht, het notenapparaat, de website erbij, de openheid waarbij Piketty zegt: dit is er, en doe en onderzoek ermee wat je wil. Kom maar met die kritiek ook als je denkt dat het niet klopt. Chapeau. Verder is Piketty zo eerlijk overal te zeggen wat hij niet weet, wat hij denkt en verwacht (hij geeft weinig zekerheden) maar met alle data is het wel geloofwaardig en duidelijk en je kan als lezer ook je eigen mening vormen. Tevens is het ook zeer verhelderend op heel veel economische vlakken, als het alleen al gaat over de inflatie, bevolkingsgroei en economische groei door de eeuwen heen en het is duidelijk dat 1% stijging de komende jaren zo slecht niet is. Verder zijn veel verwijzingen naar literatuur erg leuk en geven een fijne dimensie aan de verder vrij kille verhandeling.

Gelukkig is het ook helder geschreven als één lang lopend verhaal waarin zijpaden steeds worden verwezen naar verderop in het boek, om de lijn maar niet te verliezen. Zo is er een strakke en kraakheldere opbouw die volstrekt logisch is. Dat maakt dat je wel blijft lezen en nooit de draad kwijtraakt en dat is gewoon erg prettig. 3,5* dus.

avatar van eRCee
Tegenlicht volgde Thomas Piketty bij zijn campagne rond dit boek. Een dubbelportret met Naomi Klein: twee intellectuele supersterren en katalysatoren van verandering: Red de mens.

avatar van FisherKing
Het steunt nog steeds het aloude kapitalistische systeem, geen wonder dus dat het zoveel publiciteit krijgt in de media. Het stelt niet eens de logische vraag wat er wereldwijd gebeurd als elke stad zijn eigen munt krijgt, en nationale/internationale valuta daardoor zijn waarde verliest.

avatar van Raskolnikov
4,5
Eigenlijk helemaal eens met het verhaal van mjk87, zij het dat ik de verdiensten van het boek wat zwaarder en de minpunten minder zwaar reken, en zo tot een 4,5 kom.

Wil nog wel toevoegen dat ik als liefhebber van klassieke literatuur extra ingenomen was met de vele verwijzingen naar 19e eeuwse romanschrijvers. Piketty gebruikt die vooral om begrippen en ontwikkelingen te illustreren, maar het leidt ook tot een beter begrip van die samenlevingen en dus van die romans. Handig bijeffect.

4,0
Gezien de mediahype rondom deze titel had ik er stiekem iets meer van verwacht.

Ten eerste is het boek veel te dik. Er kunnen 100, misschien zelfs 200 pagina's uit, zonder dat de structuur wordt aangetast. Piketty schrijft vele korte paragraven die vaak enorm veel overlap hebben. Dit maakt het boek overigens wel briljant leesbaar.

Ten tweede vond ik het laatste gedeelte minder interessant dan gehoopt. Nadat de wetten van het kapitaal uitgebreid zijn behandelt, verwacht je heldere oplossingen. Enerzijds siert het Piketty dat hij hier zo bescheiden instaat, anderzijds mocht hij van mij best wat stelliger zijn en de nodige grafieken loslaten op zijn prognoses. In het eerste 3/4 gedeelte van dit boek ondersteunden deze het verhaal enorm.

Ten derde komen landen als Duitsland, Japan en China veel te weinig aan bod. Eén paragraaf over het Rijnlandse model... Pardon!? Er had veel meer vertelt kunnen worden over de verschillen tussen stakeholders- en shareholdersbedrijven. Japan voldoet aan veel punten die Piketty zorgen baart (lage economische groei, nagenoeg geen bevolkingstoename, lange periode van deflatie) maar wordt slechts mondjesmaat in de analyse betrokken.

Maar dit is typisch zo'n boek dat nog wat fijnslijperij nodig heeft. Als men komende jaren meer gegevens verzamelt en de hoofdstukindeling hier en daar wat strakker wordt gemaakt, leidt dat misschien tot een fraaie herdruk. Mocht die over een jaar of vijf in de winkel liggen ben ik waarschijnlijk toch weer geneigd snel naar de boekhandel te gaan.

3,75*

Gast
geplaatst: vandaag om 17:08 uur

geplaatst: vandaag om 17:08 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.