menu

Hier Is de Post! - Rico Hop (2014)

mijn stem
3,67 (9)
9 stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Waargebeurd

167 pagina's
Eerste druk: Better Life, Amsterdam (Nederland)

Songtekst-schrijver Rico Hop besloot, om zijn geld te verdienen, als postbezorger te gaan werken. Al snel viel hem op dat je van alles meemaakt als je van huis tot huis gaat met brieven en pakketjes. Wat zouden zijn collega's - die soms al 40 jaar postbode zijn - allemaal niet hebben meegemaakt? Hop besloot op zoek te gaan naar de verhalen uit het geheugen van duizenden postbodes en postbezorgers door het hele land. Maandenlang belde hij op, ging hij langs, luisterde naar bijzondere anekdotes en noteerde hij wat hij hoorde. De vijftig beste postbodeverhalen zijn nu gebundeld in een boek. ''Hier is de post!'' neemt de lezer mee in de wereld van de postbode, die als vaste waarde in een turbulente maatschappij vaak méér blijkt te zijn dan zo maar iemand die de post aflevert.

zoeken in:
4,0
Noemt u mij een sentimentele dwaas, maar ik kreeg het regelmatig te kwaad van enkele zeer ontroerende verhalen over, met en van de postbodes in Hier is de Post, het debuut van de sympathieke muziek- en voetbalkenner Nicolage Rico, die blijkens de achterflap tussendoor post bezorgt, songteksten schrijft en ook nog de tijd heeft gevonden '50 verrassende, verdrietige, vrolijke & bizarre postbode-verhalen' op te tekenen, allen nog waargebeurd ook.

Het blijkt al met al een apart wereldje te zijn, die postbezorging. De flauwe grappen onderling op het depot zullen ook kantoorklerken, ambtenaren of fabrieksarbeiders niet onbekend voorkomen, maar wat vooral uit de overige verhalen spreekt is de gevoelde verbondenheid van de postbode met de wijk en haar bewoners. Hop weet de kern van een dergelijke band vaak sterk en sprekend in zeer korte stukjes uit de doeken te doen. Dat is knap maar ergens ook jammer: sommige verhalen verdienden een langere uitweiding, nu ben je soms geneigd er 'overheen te lezen' omdat het volgende stukje alweer voor de deur staat. 'Lees met mate' is hierbij een goede tip.

Absolute uitschieters zijn voor mij de 'verdrietige' verhalen waarin het bij tijden behoorlijk moeilijk slikken is, zeker als er kinderen mee gemoeid zijn. 4*.

avatar van Donkerwoud
3,0
Ooit plaatste Willy Vandersteen in het stripverhaal 'Wattman' (1967) de trambestuurder op het voetstuk als symbool van de hardwerkende middenklasse. Hier steekt songtekst-schrijver Rico Hop een soortgelijke nostalgische loftrompet af over de medewerkers van de posterijen. Post bezorgen als een ambacht van menselijke betrokkenheid temidden van optrekkende individualisering. Vijftig anekdotes memoreren met een lach en een traan naar menselijk leven in al zijn facetten: ziekte en dood, liefde en eenzaamheid, weldoeners en misdadigers, etc. Sterkste verhalen hebben een bitterzoete of droevige ondertoon van ontmoetingen met onbevattelijk menselijk lijden. Duidelijk mindere verhalen gaan over flauwe kantoorfratsen of giechelige confrontaties met seks.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:03 uur

geplaatst: vandaag om 16:03 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.