menu

Sobory′ane - Nikolaj Leskov (1872)

Alternatieve titels: De Priesters van Stargorod | Соборяне | Het Kapittel of De Priester van Stargorod

mijn stem
4,00 (3)
3 stemmen

Russisch
Sociaal

330 pagina's
Eerste druk: Russkiy Vestnik (periodiek), Moskou (Rusland)

In de provinciestad Stargorod krijgt de aartspriester Toeberozow van de kerkelijke autoriteiten de taak om de afvallige oudgelovigen terug te voeren in de schoot van de officiële staatskerk. Samen met zijn diaken Akhilla, een potige, goedmoedige maar eigenzinnige man, moet hij deze taak volbrengen. Na vele, vele gebeurtenissen - episodes en schetsen, die vooral het doen en laten van de diaken beschrijven - moet hij zijn falen onder ogen zien. Als belangrijkste kwaad ziet hij de starre dogma's van de orthodoxie die een vernieuwing van het christelijk geloof in de weg staan. Toeberozow begint een strijd tegen de kerkelijke administratie en roept in een laatste grote preek – die meer het karakter van een politieke speech heeft – op tot de scheiding van kerk en staat. Met alle gevolgen van dien.

zoeken in:
avatar van heinonlein
4,5
Ik had nooit eerder van Leskov gehoord. Hij was een tijdgenoot van Tolstoj, Toergenjew en Dostojewski, kennelijk ben je dan al gedoemd om voor eeuwig in de schaduw te leven. Leskov was een favoriet van Tolstoj. En liefhebbers van de werken van Gogol zullen dit boek ook zeker waarderen. Leskov situeert zijn verhaal in een afgelegen gehucht vol met dickensiaanse figuren. En net als in Gogols Dode Zielen zit het boek vol met kluchtige scènes en maatschappijkritiek. Kortom: een vermakelijk boek dat mijns inziens ten onrechte over het hoofd wordt gezien.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:57 uur

geplaatst: vandaag om 22:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.