menu

Cujo - Stephen King (1981)

mijn stem
3,61 (136)
136 stemmen

Engels
Thriller / Griezel

288 pagina's
Eerste druk: Viking, New York (Verenigde Staten)

Castle Rock, Maine, woonplaats van het gezin Camber en hun huisdier, een reusachtige Sint Bernard, en de beste vriend die de 10-jarige Brett Camber ooit had. Maar hier komt op een zekere dag op ingrijpende wijze verandering in als Cujo een beet op loopt van een vleermuis, een ernstig zieke vleermuis...

zoeken in:
3,5
Het is verder een heel simpel gegeven, met een heel eenvoudig plot... maar soms zijn dat nu eenmaal de meest effectieve. Cujo is vooral razendspannend, wat hem tot een echte pageturner maakt. Ook het gebrek aan een hoofdstukindeling zorgt ervoor dat je blijft lezen. Maar op elk ander vlak? Tja, niets bijzonders. 3.5*

Pas in de helft van het boek gebeurde er iets. Soms waren er hoofdstukken die je liever gewoon zou willen overslaan. Wel prachtig geschreven hoe Stephen King die hond laat ontwikkelen in een monster! Einde is wat triest, maar toch één van de betere boeken. 3.5*

3,5
Hoe kun je zo'n simpel gegeven, zó mooi uitwerken? King doet weer waarin hij het beste is: Van alledaagse situaties iets angstaanjagends maken. De verwijzing naar "The Dead Zone" in het begin van het boek vond ik ook erg leuk.
3.5*

4,5
het begin van het boek intereseerde me niet veel maar uiteraard werd het nadien wel spannend. en ik vind wel goed dat er nog wat staat van wat er met het gezien nog gebeurd en over cujo.

2,5
Best een spannend boek, maar helaas niets voor mij.. Het begin was iets te saai, gebeurde er niets in, en dan heb je opeens dat hondje die mensen aanvalt.. Tsja, het zal je maar overkomen ^^? 2'5

3,5
Jimmy009 schreef:
Soms waren er hoofdstukken die je liever gewoon zou willen overslaan.


Nuja... bij wijze van spreken, dan? Want aangezien het boek geen hoofdstukindeling heeft, zou je dan het hele boek overslaan

avatar van Jester
4,0
Dat is juist wat me bij King vaak aanspreekt: hij neemt alle tijd om het gezinsleven van de hoofdpersoon te schetsen, voordat hij het grondig in de vernieling gooit.

avatar van Micha
3,5
Ik vond het einde zo'n afknapper dat ik niet begrijp dat ik dit tien jaar geleden een goed boek vond.

avatar van Cucuio
3,5
Leuk boek. Vlot geschreven en erg goed einde, zeker voor King-maatstaven.

Tom Cullen
dit was het eerste king boek dat ik las ik verwachte er vrij veel van maar het viel toch wel een beetje tegen.

avatar van PeterW
2,5
PeterW (crew)
Vond er ook niet veel aan. De film daarintegen was best aardig.

vermeerf
Ik heb het gelezen nadat ik de film (ook al zo'n meesterwerk ) gezien had en moet wel zeggen dat ik het boek wat beter vond maar het heeft mij nooit echt kunnen boeien.

Dit is overigens een van de boeken (De Gloed is een ander) waarvan King zelf niet meer weet het geschreven te hebben doordat hij zo onder de invloed van drank en drugs was. Dan is het op zich wel weer knap...

avatar van Donkerwoud
4,0
Een van de engste boeken die ik ooit gelezen heb, omdat het zo angstaanjagend dicht bij een realistisch gegeven blijft. Het is ook juist die zorgvuldige opbouw die je meesleept in het verhaal en die ervoor zorgt dat de spannende gebeurtenissen als een mokerslag aankomen. King op zijn best.

avatar van Jasper
3,5
Het eerste boek dat ik las van King, lang lang geleden. Erg spannend en het leverde me meteen een verslaving op - aan de boeken van King wel te verstaan.
Goede horrorroman, maar het haalt 't niet bij 'It', 'The Stand', of 'Desperation'.

3,5
Het was nogal moeilijk om door het begin van het boek te raken. Maar eenmaal daardoor is het boek heel verslavend en wordt steeds beter naar het einde toe. Alleen jammer van de eerste helft van het boek, die niet zo interessant was voor mij.
3.5*

avatar van Slainte_Mhath
4,0
Wat een matige cover zeg.

Natuurlijk wel heel goed boek en goede verfilming! Hoe ze dat beest zover hebben kunnen krijgen....

avatar van DMF
4,0
DMF
Een boek met een lekker vlot tempo, veel gebeurtenissen en een prima climax.

Voor een King-boek heeft Cujo zeker een hoog tempo; er gebeurt van alles, wat uiteraard wel resulteert in enigszins oppervlakkige personages, maar dat stoorde geen moment.
Er zaten een flink aantal prima passages tussen. Het eenvoudige plot (hondsdolle hond terroriseert mensen) wordt wel erg sterk uitgewerkt. De verschillende verhaallijnen komen langzaam maar zeker bij elkaar en de climax is er een waarbij King eens niet doordraaft, al is hij wel weer meedogenloos.

Prima vermaak. 4*

avatar van Dr Channard
4,0
Cujo, het verhaal van een lieve sint-bernardshond die verandert in een moordzuchtige vreetmachine.

Een zeer goed , en op sommige momenten vies, boek van horrorschrijver Stephen King. Zoals vele mensen hier al zeggen moet je je eerst door de eerste vijftig pagina's van het verhaal worstelen voordat het boek echt spannend en interessant begint te worden. Ook vind ik het jammer dat Stephen King de hond niet veel aan bod heeft laten komen voor hij gebeten werd door de vleermuis.

Maar van zodra Cujo zijn eerste slachtoffer maakt is het boek een spannende rit (met wel nog steeds enkele saaie stukken in) tot het einde. De personages in het boek waren niet de beste die King al heeft beschreven, maar toch is dit boek een echte pageturner.

Net geen 4* doordat er soms saaie stukken inzitten, maar het boek krijgt van mij een welverdiende 3.5*. Een must read !!

avatar van s0njaa
3,5
Ik heb ech gehuiverd bij dit boek!!

avatar van Dr Channard
4,0
Verhoog ik naar 4.0*

Als ik een top tien moet maken van de Stephen King boeken die ik tot nu toe al heb gelezen, staat deze er zeker in. Prachtig boek.

sandra brouwer
King is de enige auteur die er voor kan zorgen dat ik bang ben in het donker. Levensecht, zenuwslopend die lieve Cujo.

4,0
Het boek komt moeilijk opgang maar na verloop van tijd komt de vaart erin. Vanaf het moment dat Cujo gebeten wordt neemte de spanning toe. De personages zijn redelijk goed uitgelegd maar de nadruk wordt toch op Cujo gelegd. De lange zit in de auto maakt het moeilijk om de aandacht erbij te houden, maar met het slot erbij is Cujo een zeer vermakelijk boek. Stephen King weet hoe de spanning goed op te bouwen en daarna tot het einde aan te houden, ook al komt het er niet helemaal uit in dit boek toch een welverdiende 4/5.

avatar van Vos1980
4,0
Dit boek heb ik een jaar of tien terug ook gelezen. In mijn herinnering vond ik m toen wat saai. Nu moet ik deze mening echter bijstellen. Ik vond het verhaal vanaf het begin pakkend. Ook vond ik alle verhaallijnen boeiend. De verhaallijn van Charity Cambers en haar worsteling met haar leven vond ik eveneens interessant. Het boek zit mooi in elkaar. Ook al is de reeks van toevalligheden, waardoor Donna en Tad in de zeer ellendige situatie zijn beland, wel een érg ongelukkige samenloop van omstandigheden; het kwam niet als 'gezocht' op mij over en vond ze redelijk voor de hand liggend. Het enige waar ik wat vraagtekens bij zet is of een hond daadwerkelijk zo agressief kan worden dat deze inbeukt op een auto én of een moeder in zo'n situatie niet eerder actie zal ondernemen om haar kind te redden. Ook vraag ik mezelf achteraf af wat de meerwaarde voor het verhaal de affaire tussen Donna en Steve is. Behalve dan voor wat oponhoud mbt het zoeken naar Donna en Tad en het sturen van een agent naar Cambers. Waarschijnlijk maakt het het verhaal wat smeuiger. Schrijnend en typisch King-gevalletje is dat de deur van het huis van Cambers achteraf niet op slot zat. De afloop is zoals we van de eerdere werken van King gewend zijn. Tegenwoordig is hij voor mijn gevoel wat milder voor de hoofdpersonen. Over het geheel een goed boek. Een van de betere van de Stephen King reeks.

avatar van metalfist
4,0
Stephen King is nooit vies van een link te leggen naar een ander boek uit zijn oeuvre. Toen ik Pet Sematary (wat mij betreft nog altijd één van zijn beste boeken) aan het lezen was maakte één van de personages een verwijzing naar een hond die een viertal jaar geleden met rabiës besmet geraakte en een aantal mensen vermoordde. Ik was niet helemaal zeker, maar het leek me een knipoog naar Cujo te zijn. Ik had zin in nog eens een Stephen King verhaal en daardoor dus voor Cujo gegaan.

Lijkt me dan ook dat de verwijzing echt wel naar de viervoeter is gericht, want King schreef beide verhalen begin jaren '80. Alleen verschiet ik ervan dat hij erin geslaagd is om überhaupt een verwijzing naar Cujo in Pet Sematary te steken, want naar King's eigen zeggen (in On Writing, oftewel Over Leven en Schrijven zoals de Nederlandse vertaling luidt) was hij tijdens het schrijven van Cujo zo dronken dat hij zich niet meer veel van deze periode herinnert. Vreemd, want Cujo leest in een sneltreinvaart en is bovendien King op zijn best. De kennismaking met de personages, de langzame opbouw en dan alles naar de verdoemenis laten gaan. Het aantal slachtoffers blijft redelijk beperkt, zeker als ik het vergelijk met Cell die ik een paar maanden geleden las, maar dat maakt het net des te doeltreffender. De climax waar de kleine Tad uiteindelijk toch sterft, ettelijke seconden vooraleer zijn moeder het opneemt tegen de doorgedraaide hond, is dan ook een prima einde. Wat me hier echter het meeste in aansprak was de keuze van King om Cujo zelf ook als een echt personage te laten opdraven. Natuurlijk praat hij niet, dat zou maar belachelijk zijn, maar we leren wel zijn denkwijze kennen en dat werkt gewoon enorm goed met het oog op de spanning.

Niet zo goed als Pet Sematary, maar het mag duidelijk zijn dat Cujo een boek is dat eenzelfde niveau benadert. Hier en daar klikt niet alles even goed in elkaar (de plotse aanwezigheid van politie agent Masen voelt wat geforceerd aan), maar het zijn kleine hekelpuntjes die voor de rest weinig invloed uitoefenen op het niveau van het boek. Benieuwd naar wat meer jaren '80 werk van King.

4*

avatar van Jason82
4,0
Bij het lezen van een boek, beeld ik me in mijn hoofd van alles in. Ik zie het als het ware echt gebeuren, in gedachten. Grappig wat de tijd en levenservaring met dat soort beelden doet. Toen ik 17 jaar was las ik dit boek voor het eerst en in mijn herinnering verliep het verhaal anders dan zoals ik het nu ervaren heb.

Cujo is weer een echte King met de rustige opbouw die we van hem gewend zijn. Wat gebeurd er nou eigenlijk de eerste 100 bladzijden? Maar daarna slaagt hij er weer in allerlei verhaallijnen en personages bij elkaar te brengen. Het blijft me als lezer altijd weer boeien. De strijd tussen mens, (besmet) dier en de tikkende klok is in dit verhaal ontzettend spannend, en het einde is bruut en meedogenloos. De eerste 15 minuten na het dichtslaan van dit boek ben je als lezer stil en teruggetrokken. Je moet het even verwerken, want wat je zojuist is overkomen is niet niks. King flikt het me telkens weer.

Ik herlees jaarlijks een aantal King boeken en hij blijft voor mij de nummer 1. ?

Bilal030
Nog nooit een King gelezen ?maar als iemand ergens heel erg van kan genieten vind ik dat altijd mooi om te zien. King heeft heel wat liefhebbers!

Bilal030
The Stand en It zijn mij door een liefhebber aangeraden. Als ik een beetje zie waar het overgaat dan lijkt mij 22-11-63 ook goed.

avatar van Jason82
4,0
Bilal030 schreef:
The Stand en It zijn mij door een liefhebber aangeraden. Als ik een beetje zie waar het overgaat dan lijkt mij 22-11-63 ook goed.

Dat zijn inderdaad niet de minste boeken Bilal! Ook qua dikte trouwens... ?

4,5
Cujo vind ik een van de betere boeken van destijds.
Vooral het fragment dat Cujo oog in oog staat met Brett.
Vanuit het oogpunt van Cujo us geweldig.

Cijfer 9

Gast
geplaatst: vandaag om 06:11 uur

geplaatst: vandaag om 06:11 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.